A libamájsütés sikerének titka

Az ínyencek az egész világon nagy becsben tartják a libamájat. Már a rómaiak is kedvelték, lúdjaikat fügével etették, hogy szép, nagy és finom májuk legyen. A mi magyar libáink mája azonban a kukoricától is kiváló minőségű lesz, és még arra sincs szükségünk, hogy mindenféle különleges receptek alapján készítsük el. Nincs is jobb annál, mint az egyszerűen zsírjában sült libamáj: akár így, akár felszeletelve, salátával, savanyúsággal előételként, hidegtál díszeként is.

 

Tejben áztatva

Egy lábas alját befedjük libahájjal. Egy szép, nagy, világos, hízott májat ráfektetünk, és annyi nyers, enyhén sózott tejet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Így áztatjuk 6-7 óra hosszat. Ezután tűzre tesszük, és fedő alatt addig pároljuk, amíg a tej teljesen elfő róla, és a hájból a zsír is kiolvad. Ekkor levesszük a fedőt, és a májat saját zsírjában néhány percig sütjük. Semmiféle fűszer nem kell hozzá! Akár hidegen, akár melegen olyan lesz, mint a krém.A_libamajsutes_sikerenek_titka

 

Húslevesben főzve

Egy másik módszer szerint a libamáj húslevesben is főhet. Egy vastag falú lábas alját beterítjük hájjal, erre fektetjük a májat, és annyi húslevessel öntjük le, amennyi ellepi. Dobhatunk mellé fokhagymát vagy vöröshagymát is, és az egészet beborítjuk hájjal. Lefedve általában annyi percig főzzük, ahány dekás a máj. Akkor jó, ha egy tűt beleszúrva már nem buggyan ki vér belőle. Ekkor kivesszük, a visszamaradt zsírt nagy lángon addig sütjük, amíg minden nedvesség elpárolog belőle. A tűzről levéve néhány percig hűlni hagyjuk, majd a májra szűrjük. Ezt a zsírt szokás kissé pirospaprikával színezni.

Pákozdi Judit