Mobilalkalmazáson Budapest fái

A Főkert Zrt. „BP Fatár” néven okostelefonos térképet készített, amely megmutatja a fővárosi kezelésű zöld területek fáit és egyéb létesítményeit. Segítségével mostantól gyerekjáték játszótéri eszközöket, ivókutat, szabadtéri fitneszparkot vagy épp kutyafuttatót keresni a város bármely szegletében.
Az applikációt böngészve gyorsan kirajzolódik, hogy például az Istenhegyi út alján a japánakácok közül egy hiányzik, a helyén üres talajfelszín éktelenkedik. Sok fához részletes adatlap tartozik, amelyből a növény pontos helyén és azonosítóján kívül megtudhatjuk a korát, méretét és állapotát. Szerencsés esetben fotók is elérhetők a kérdéses példányról. Az esetleges változásokat – kidöntött, elpusztult egyed – be is jelenthetjük, és e-mail-címünk megadása esetén választ is kapunk néhány napon belül.Mobilalkalmazason_Budapest_fai1Az alkalmazás fakataszter-funkciójában fafajra lehet szűrni, akár magyar, akár latin név alapján. Érdekesség, hogy a nevezetes fák külön is lekérhetők. (Ebben a kategóriában igencsak előkelő helyet foglal el a XII. kerület.) A fák kiválasztása után a program átirányít a Főkert honlapjára, ahol megismerkedhetünk azok részletes történetével.
Az útsorfákhoz hasonlóan kereshetők a parkok növényei, épített elemei, eszközei is. A feltöltött adatok sokoldalúságát és részletességét jól szemlélteti, hogy a program segítségével meg lehet találni akár a Gesztenyés kert egyetlen C-típusú madárodúját is. Talán a legizgalmasabb rész a helyi védettségű értékeket mutatja be, a részletes ismertetőket ebben az esetben is a Főkert honlapjára irányítva lehet elolvasni.Mobilalkalmazason_Budapest_fai2A „BP Fatár” olyan hiánypótló alkalmazás, ami könnyen kezelhető módon és ingyen teszi közkinccsé a kertészeti vállalat belső adatbázisát. A keresési funkciók mellett mindenki számára jó szórakozást és tartalmas időtöltést biztosít az értékek virtuális felderítése, vagy közvetlen lakókörnyezetének jobb megismerése.

B.