Olimpiai bajnok a MOM Sportban

Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval találkozhattak az országos Ötpróba keretében meghirdetett úszótanfolyam résztvevői a MOM Sportban. A tokiói olimpiáig tartó rendezvénysorozat kommunikációs igazgatója ezt az alkalmat is kihasználta, hogy népszerűsítse a sportot és a mindennapos mozgást.

Elsőként a MOM Sportban kezdte meg működését az Ötpróba új úszótanfolyama, amire azok jelentkezhetnek, akik már bekapcsolódtak ebbe a nem mindennapi programba. A riói olimpia évében, 2016-ban életre hívott Ötpróba – a közel 25 ezres és egyre növekvő tagságával – Magyarország egyik legnagyobb szabadidősport-közössége. Évente több mint százhúsz sportprogramot kínál, öt plusz egy sportágban, futásban, úszásban, túrázásban, kajak-kenuban, kerékpározásban, továbbá triatlonban lehet elindulni. A távok teljesítéséért pontok járnak, amik aztán értékes és különleges sportszerajándékokra – például hátizsákra, baseballsapkára vagy akár az olimpiai formaruha alapján tervezett melegítőre – válthatók be.
A legalább öt sportágban 60 pontot elérő jelentkezők sorsoláson vehetnek részt, a szerencsések elutazhatnak Tokióba, az olimpiára. A 60 ponthoz azonban jó néhány kihívásra be kell nevezni, és az sem árt, ha a szerencsét próbáló jól úszik, mert sok verseny a vízhez kötődik.Olimpiai_bajnok_a_MOM_Sportban„Azt láttuk, hogy sokan azért hagyják ki ezeket az alkalmakat, mert vagy nem tudnak úszni, vagy nem biztosak magukban – beszélt az úszásoktatással kapcsolatos tudnivalókról a foglalkozásokat irányító Merkely István, a MOM Sportban működő Buborék Úszóiskola vezetője. – Emiatt inkább feladják az úszáspontok megszerzését, esetleg a kajak-kenu versenyeket is kihagyják, amivel viszont hátrányba kerülnek a többiekkel szemben. Nekik találtuk ki az Ötpróba úszótanfolyamot, amire a haladókat is várjuk, akik szakemberek segítségével fejleszthetik a technikájukat, gyorsaságukat. És ez még korántsem minden! A sikeres záróvizsga egyben azt jelenti, hogy megvan az úszáspróba, azaz az ötszáz méter úszás, ami egy Ötpróba-pontot ér. Ezenkívül kiállítjuk a vízi jártassági igazolást, amely feljogosítja birtokosát, hogy felelősségteljesen részt vehessen vízközeli eseményeken. Ez több sportágnál is jól jön majd.”
A sportszakember kiemelte, hogy ugyan csak „ötpróbások” iratkozhatnak be az úszótanfolyamra, ehhez azonban elegendő regisztrálni a programra. Nem feltétel tehát valamelyik korábbi verseny teljesítése. Az edzők alkalmazkodnak a jelentkezők tudásszintjéhez, ezért a kezdőtől edzésszintig foglalkoznak velük.
Az első turnusban úszók pluszmotivációt is kaptak, ugyanis olimpiai bajnok vízilabdázó látogatta meg a tréninget: Kiss Gergely, az Ötpróba kommunikációs igazgatója és futónagykövete. „Húsz évvel ezelőtt Olaszországban légióskodtam, ahol teljesen magától értetődő volt, hogy este háromnegyed tíz és fél tizenegy között úszóedzést tartottak amatőröknek – mesélte. – Ilyenkor a mérnök, az ügyvéd, a bolti eladó lement az uszodába, és szakember felügyeletével, de a saját maga kedvére úszott egy jót. Valami ilyesmiben gondolkodtunk, amikor megszerveztük a saját kurzusunkat.”
Az Ötpróba is elsősorban a dolgozó, tanuló embereket szólítja meg, és biztosít számukra sportolási lehetőséget. Nem csak saját szervezésben, hiszen a többi között a Szabadidősport Egyesületek Országos Szövetségének eseményeihez is csatlakozik. Kiss Gergely elmondta, hogy egyelőre csak a MOM Sportban tartanak foglalkozásokat, ha viszont beválik a kezdeményezés – és jelenleg úgy tűnik, ezzel nem lesz probléma –, akkor más helyszíneken is elérhetővé teszik.
Az olimpiai bajnok vízilabdázó derűlátó véleményével egyetértett a tanfolyamra az elsők között beiratkozó Rusznák Csaba, aki autodidakta módon tanulta meg a különböző úszásnemeket. Ez azonban, mint fogalmazott, nem mindig bizonyul elégnek, így számára különösen jól jött a felhívás. „Igyekszem minél több távot teljesíteni. A szárazföldi sportágakkal nincs semmi gond, a víz viszont okoz néha meglepetéseket. Sok más ötpróbázó is így van ezzel, az úszás amolyan fekete lónak számít” – tette hozzá Rusznák Csaba, aki úgy véli, minden edzésen fejlődik, és egyre jobban érzi magát a medencében.

MM.