Bokrétaünnep a református óvodában

Egy évvel ezelőtt az alapkőletétellel vette kezdetét a 120 férőhelyes Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda építése a Felhő utcában. Az épületszerkezet a tereknek megfelelően elkészült, amit az ilyenkor szokásos bokrétafa elhelyezésével ünnepeltek meg az építők és az építtetők.

A Svábhegyi Református Templom melletti két telken épül fel a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda, amit a Hegyvidéki Önkormányzat a kezdetektől támogat. Korábban az egyik telek és a rajta lévő régi villa az önkormányzat tulajdonában állt, ezt kiüríttette, így juthatott hozzá a református egyház. A másik terület a fővárosé volt, azon egy munkásszálló működött, ennek a helyén épül az új óvoda, míg a villaépületben a nevelőtestület irodái kapnak helyet.
Az óvodaépítés előzményeiről is szó esett a bokrétaünnepségen, amin dr. Koncz Kornélia, a gyülekezet gondnoka arról beszélt, hogy a bokrétafa elhelyezése évszázados hagyomány. Akkor tartják meg, amikor egy készülő épület eléri a legnagyobb magasságát, ilyenkor köszönetet mondanak az építőknek, és Isten áldását kérik a házra.Bokreta_unnep_a_reformatus_ovodaban1Ziszidisz Nikosz építési szakember elmondta, hogy a szomszédos villát a régi pompájában állítják helyre, és egy látványos, félköríves rámpa köti majd össze az öt csoportszobás, egyebek közt sószobával, tornateremmel felszerelt óvodával. Előtte pedig óriási játszókert készül, „tele csodákkal, innovatív játékokkal”. Az óvoda különlegessége, a hullámzó tető egyfajta palástként borul az épületrészekre – ez egyedi megoldás, ezért komoly szakértelmet igényelt a betontető zsaluzása. Mostanáig 150 ember dolgozott az építkezésen, a számuk pedig hamarosan megduplázódik, hiszen megindulnak a belső munkálatok, méghozzá a geofűtésnek köszönhetően jó körülmények között. Az átadás fél év múlva kezdődhet, így nincs akadálya annak, hogy a következő nevelési évben a gyerekek birtokba vegyék az új óvodát.
Óvodát építeni mindig öröm – jelentette ki Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. A Hegyvidéken sok a nagycsalád, így mindenképpen indokolt volt a fejlesztés. A kormány 30 milliárd forintot biztosít az egyházi óvodai programra, ennek keretében valósulhat meg a református óvoda építése. Mint fogalmazott, az óvodai korszak az egyik legkedvesebb az ember életében, ráadásul a bölcsőde után először akkor bízzák másra a szülők a gyermeküket. Ezért is jár a tisztelet az itt dolgozó pedagógusoknak.
„A sikernek sok anyja van, a kudarc mindig árva” – idézte Mark Twaint Pokorni Zoltán polgármester, arra emlékeztetve, hogy az óvoda létrehozása többek ötlete volt. Még Mitnyan György, a XII. kerület akkori polgármestere adta át használatra a református egyháznak azt a telket, ahol ma már a templom áll. A közelben egy katolikus óvoda is épül, s mint Pokorni Zoltán kiemelte, az a legfontosabb, hogy a gyerekek és a gyerekekkel foglalkozó pedagógusok mindkét helyen jól érezzék magukat.Bokreta_unnep_a_reformatus_ovodaban2Egyetértett az elhangzottakkal Illés Dávid református esperes, aki azt szeretné, ha az óvodába minden gyerek boldogan, jókedvvel járna be. Berta Zsolt vezető lelkész arról beszélt, hogy nemcsak a környékről várják az óvodásokat, hanem a távolabb élőket is szívesen fogadják. Ezt jelképezi az épület formája, amely egyszerre öleli körbe, óvja a kicsiket, és a templommal együtt tárja ki kapuit a családok felé.
A köszöntőket követően a helyére került a szalagokkal ékesített bokrétafa, majd következett az ünnepség egy másik kötelező eleme, a pohárösszetörés. A hagyomány kimondja, hogy az építőknek és építtetőknek egy-egy poharat kell ledobniuk a magasból. Ha ezek széttörnek, az jót, ha viszont épek maradnak, az rosszat jelent. Ezúttal az összes pohár darabokra tört, az előjelek tehát biztatók.

sm.