Fagyasztási kiskáté a járvány idejére

Én is jobban szeretek a piacon bóklászni, friss zöldségek közt válogatni, azonban egy ilyen időszakban, amikor kétszer is meggondoljuk, hogy emberek közé menjünk, félre az örömökkel, legfontosabb a biztonság! A fagyasztóba pakolt élelmiszerek sokáig rendelkezésünkre állnak, úgyhogy érdemes nagybevásárlást tartani, előre gondolkodva beszerezni egy csomó zöldséget, hogy aztán ezeket tartósítva némi gondtalanságot biztosítsunk magunknak.

A fagyasztott zöldségek választéka széles: franciasalátához való vegyes zöldség, ázsiai, mexikói zöldségköltemények, vagy csak egyszerűen zöldborsó, zöldbab, bébirépa, brokkoli, krumpli, sokféle módon, félkészen lefagyasztva. Szinte mindent megtalálni, érdemes felmérni a kínálatot, mérlegelni, mi az, ami elfér otthon, fel tudjuk-e használni. Ha mégsem szeretnénk mirelitzöldséget venni, akkor vásároljunk frisset, pucoljuk meg, és jól zárható zacskóban tegyük el őket!

A legjobb, ha kialakítunk egy rendet, hogy ne vesszünk el a fagyasztóba tett élelmiszerek sokasága között. Például a húslevesnek szánt zöldségeket helyezzük zacskóba, címkézzük fel, így amikor szükség van rá, egy mozdulattal elővehetjük. A zöldségeket elrakhatjuk nyersen is, némelyiket viszont érdemes blansírozni: ilyen a karfiol, a kelkáposzta, a káposzta, a zellergumó, a zöldbab, a karalábé, a kelbimbó és a spárga.

A blansírozás rövid előfőzés, melynek során leforrázzuk a megtisztított zöldségeket. Fontos, hogy forró, zubogó vízbe kerüljenek, 2-4 percet hagyjuk benne, majd hirtelen jeges vízben hűtsük le, csepegtessük le, és szárítva csomagoljuk, címkézzük. Ez az eljárás azért nagyszerű, mert így a zöldségek megőrzik a színüket, jobb lesz az állaguk és az ízük is, amikor felengedjük őket.Fagyasztasi_kiskate_a_jarvany_idejere

A gyümölcsök jól bírják a fagyasztást. Tisztítás és szárítás után célszerű ezeket feldarabolni, jól zárható dobozba vagy zacskóba tenni, és felcímkézni. A meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, alma, körte különösen jól bírják a hideget. A bogyós gyümölcsöket érdemes először tálcára helyezni, és pár óráig fagyasztani, majd már kissé fagyos állapotban betenni zacskóba, mert így nem sérülnek.

A gyümölcsök elrakásánál érdemes sós vizes áztatást alkalmazni, ezt a módszert használva elérhetjük, hogy megőrizzék szép színüket. Sokan enyhén kiolajozott dobozban tartják a fagyasztani kívánt gyümölcsöket, mondván, ez a fortély tökéletesen biztosítja, hogy ne ragadjanak össze. A jégszekrényben történő tárolás előtt egy éjszakára megcukrozhatjuk őket, így engednek az édes levükből, és lével együtt tudjuk eltenni.

Kövesdy Zsuzsanna