Folytatódik a komposztálóosztási program

A korábbi évekhez hasonlóan az idén is lehetősége nyílik a hegyvidéki kerttulajdonosoknak, hogy speciális keretet igényeljenek a háztartásukban, kertjükben keletkező zöldhulladék komposztálásához.

Ma már talán senki nincs a Hegyvidéken, akinek a komposztálókeret szó hallatán nem az önkormányzat által ingyen rendelkezésre bocsátott fa lécláda jut eszébe. A komposztálókeretek igénylésére ebben az évben is a Hegyvidéki Önkormányzat honlapján, az e-ügyintézési felületen van lehetőség.
A korábbi években megkapott és használatba vett komposztálók nem jelentenek kizáró okot, azok is kérelmezhetnek újat, akiknek már van ilyen a kertjükben. Továbbra is minden ingatlan egy komposztálókeretet kaphat, ezért a társasházakban érdemes egyeztetniük a lakóknak, hogy ki igényeljen.
Az átvétel feltétele egy körülbelül egyórás előadás meghallgatása, amely a korábbi években kifejezetten népszerűnek bizonyult. Emellett vállalni kell a keret kerületünkben történő használatát. Az előadások és a keretek kiosztása október 6-án, kedden és 8-án, csütörtökön 16.30-kor és 18.00 órakor kezdődnek a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.Folytatodik_a_komposztaloosztasi_programA komposztálás gyakorlati megvalósításáról és fortélyairól szóló előadást a kérdés avatott ismerője, Előd-Faludy Gabriella tartja, aki néhány gondolatra már előzetesen is felhívta a figyelmet. A mostanában mind nagyobb publicitást kapó élelmiszerpazarlással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a komposztálás valós alternatívát kínál a lerakókkal szemben. Magyarországon évente és fejenként közel 70 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik, ami megdöbbentően soknak számít.
A kommunális hulladékban a lerakóra küldött élelmiszer elrothad, és bomlástermékeivel a légkör üvegházhatású gázait gyarapítja. Ezzel szemben a molyos gabonafélék vagy liszt és az emberi fogyasztásra már nem alkalmas gyümölcsök, zöldségek a házi komposztálóban helyesen kezelve tápanyagban gazdag talajjá alakulnak. Sajnos a főtt ételek maradékára a komposztálás sem jelent megoldást – legjobb, ha tudatos gazdálkodással már az ételmaradék keletkezését megelőzzük.
Egy nemrégiben felvetődő lakossági kérdés kapcsán Előd-Faludy Gabriella elmondta, hogy nincs a komposztálókeretek elhelyezésével összefüggő, kötelezően érvényes építési szabályozás, de azért érdemes körültekintően eljárni. A komposztálóra vonatkozó jogi rendelkezések vélhetően nem a mindössze egy négyzetméter alapterületű egységekre vonatkoznak, így azok nem is minősülnek melléképületnek, ettől függetlenül ajánlott nem az előkertben, vagy a kerítés mellett elhelyezni ezeket, hogy se az utca- vagy városképet ne befolyásolják, se a szomszédot ne zavarják. A kerten belül érdemes a kerítésektől másfél méter távolságot tartani, és lehetőleg növényekkel takart, árnyékos helyet keresni – tette hozzá a Budai Komposztmester Kft. ügyvezetője.
A komposztálással, a keretek összeállításával és használatával kapcsolatban az előadás után is megmaradó kérdéseket az előadás utáni kötetlen szakmai beszélgetésen lehet feltenni a komposztálási szakértőnek és a szervezést végző Hegyvidéki Zöld Iroda jelen lévő munkatársainak.

(Barta)