„Hazánkért szentelt áldozat”

Egyre több kulturális eseménnyel gazdagítja a Hegyvidék életét is az immár tizennégy éve megrendezett országos Ars Sacra programsorozat. A XII. kerületi művészek tizenkettedik alkalommal kapcsolódnak kiállítással a fesztiválhoz. Az idén Árpád-házi Szent Margit halálának 750. évfordulójára is emlékezünk, ezért a műalkotások témája az ő élete és életáldozata.Hazankert_szentelt_aldozat1A Galéria 12 Kávézó és Borbárban tartott megnyitón Fonti Krisztina alpolgármester köszöntőszavait Borza Teréz, a Galéria 12 Egyesület elnöke tolmácsolta: „Amióta a járvány megjelent a világban, és fenekestül felforgatta az életünket, egyre többen fordulnak a belső értékek felé, biztos kapaszkodókat keresve, és felértékelődnek az élet apró mozzanatai. A művészeti alkotások segítenek meglátni a világban rejlő isteni ajándékok mérhetetlen gazdagságát, láttatják, érzékeltetetik azok fényét, szépségét, igazságát.” Mai, konfliktusokkal terhes, értékvesztett világunkban a művészet sokat segíthet az embereknek válaszokat találni az élet nagy kérdéseire, szebbé, tartalmasabbá teheti a mindennapokat – üzente a megnyitó közönségének Fonti Krisztina.
A „Hazánkért szentelt áldozat” című kiállításon látható alkotások sokféle gondolatot ébresztenek a szemlélőben – emelte ki szakmai megnyitójában dr. Prokopp Mária művészettörténész. „Az Ars Sacra Alapítvány felhívása évről évre nemcsak a tizenkettedik kerületben, hanem az egész országban visszhangra talál, ez is azt mutatja, hogy a keresztény szellemiség élénken él a magyarokban. Templomok épülnek, gondolatok, művek születnek – itt, ebben a kis kávézóban is annyi minden elfér!” – tette hozzá, majd a művekkel kapcsolatban osztotta meg benyomásait.Hazankert_szentelt_aldozat4Érezhető rajtuk, hogy Szent Margit emlékezete, életáldozata jelképként tovább él. Margitot az önfegyelmezés és keresztény szeretet példaképének tekintik. IV. Béla lánya volt, akit szülei a tatároktól elszenvedett vereség után felajánlottak Magyarország megmentéséért. Hároméves korában a domonkos apácákhoz került, szerzetesi éveit a Nyulak szigetén lévő zárdában töltötte – és 28 évesen meghalt a hazáért.Hazankert_szentelt_aldozat2Hogyan élt a sziget zártságában, ami nem is volt annyira zártság? A kiállításon ez is megfogalmazódik, ahogy a közösséghez tartozásnak és az ország újjáépítésének ma is aktuális gondolatai is. A Galéria 12 művészei közül mindenki a saját megközelítése szerint, sokféle technikát alkalmazva kapcsolódott a témához.
Az idei Ars Sacra mottója – „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt. 87,7) – azt jelképezi, hogy a kereszténység valamiféle nyugalmat teremt. Az idézet a jelenben azt üzeni, hogy a járvány ellenére is érezzük a gondviselést. „Miképpen szólít meg ma minket Szent Margit áldozatvállalása? Valamennyien átélünk áldozatot, így a jövőt nevelő családok, pedagógusok; de áldozat minden ember élethivatása, a békét, örömet adó keresztény értékek továbbadása” – zárta szavait dr. Prokopp Mária a megnyitón, amelynek hangulatát a Szikora testvérek fuvola- és klarinétjátéka emelte.Hazankert_szentelt_aldozat3

Szd

A kiállítás október 3-ig megtekinthető, vasárnap kivételével mindennap 16–22 óráig. Cím: Galéria 12 Kávézó és Borbár – XII., Hajnóczy József utca 21.