Közös faültetés a mexikóiakkal

„Az egyének között, csakúgy, mint a nemzetek között, mások jogainak tiszteletben tartása a béke” – olvasható Benito Juárez (1806–1872), Mexikó többszöri elnökének és nagy hatású reformátorának gondolata azon a kis emléktáblán, amit a Hegyvidéki Önkormányzat és a mexikói nagykövetség közös faültetésük alkalmából helyeztek el a Libegő János-hegyi állomása előtt kialakított parkban.

„Itt, ahol most állunk, hosszú időn át egy kietlen, leaszfaltozott tér volt” – mondta a két évvel ezelőtt átadott pihenőparkról Pokorni Zoltán polgármester. „Fából sosem elég” – tette hozzá, és örömét fejezte ki, hogy Mexikó budapesti nagykövetségének kezdeményezésére újabb növénnyel, egy őshonos mezei juharral gazdagodhat a környezet.Kozos_faultetes_a_mexikoiakkal

Örvendetes, hogy a nagykövetségek, nagykövetek nem „előkelő idegenként” laknak a Hegyvidéken, hanem szeretnének bekapcsolódni a kerület életébe, és ízelítőt kívánnak adni nemzetük kultúrájából – fogalmazott a polgármester. Arról is szólt, hogy Kolumbia és Peru diplomáciai testületei is felvették a kapcsolatot az önkormányzattal, ők is elültetnének egy-egy fát a Normafa környékén, valamint – Mexikóhoz hasonlóan – kulturális programokat szerveznének a XII. kerületben. Ezeknek a tervek szerint a Hegyvidéki Kulturális Szalon adna otthont.

„Erősíteni szeretnénk Mexikó és Magyarország barátságát” – beszélt David Nájera, Mexikó budapesti nagykövete a faültetés céljáról. Az időzítésre is magyarázatot adott: szeptember 16-án ünneplik Mexikó függetlenségének napját, 1810-ben ezen a napon indították el a Spanyolország elleni függetlenségi harcukat. A helyszínválasztást azzal indokolta, hogy a Normafa csodálatos hely, ahol sokan megfordulnak. Ő maga is sokat jár fel oda, heti három-négy alkalommal is ott sétál a kutyájával, Brunóval.

z.