Megujulo_onkormanyzati_kozintezmenyek

Megújuló önkormányzati közintézmények

A vírushelyzet sem akadályozta meg, hogy jelentős fejlesztéseket és felújításokat végeztessen el a Hegyvidéki Önkormányzat a XII. kerületi közintézményekben. Szinte az összes óvodában, bölcsődében, valamint a szociális ellátórendszerhez tartozó épületekben és iskolákban is történt valamilyen nagyobb beruházás.

A kisgyerekeknek különösen fontos, hogy védve legyenek a nap káros sugaraival szemben. Ehhez járulnak hozzá az óvodákban az árnyékoló redőnyök, amik nemcsak a nyugodt alvást segítik, hanem egészségvédő szerepet is ellátnak. A nyári intézményfelújítások után mostantól könnyen és gyorsan mozgatható, elektromos üzemeltetésű redőnyök óvják a gyerekeket a KIMBI Óvoda négy csoportszobájában.
Klímaberendezéseket kapott a Krisztinavárosi Bölcsőde első emeleti vezetői irodája és alagsori élelmiszerraktára. A kültéri egységek a homlokzati falra kerültek, a vezetékek elhelyezése után a javítások és a festések is megtörténtek. Hasonló fejlesztés zajlott a Gazdasági Ellátó Szolgálat Királyhágó utcai irodaházában, két első emeleti irodában. Összesen öt klímaegységet szereltek be a szakemberek a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Félsziget Klubházában, a klubtérben, az egyéni foglalkoztatókban és az irodákban. A Kiss János altábornagy utcai intézmény hátsó bejárati ajtaját is kicserélték, méghozzá hőszigetelt biztonsági bejárati ajtóra, így nemcsak az energiahatékonyság javult, hanem a meglévő rácsot is el lehetett bontani.
Jelentős fejlesztés történt a Németvölgyi Általános Iskolában. A tálalókonyhában több mint kétszáz négyzetméteren a teljes fal- és padlóburkolatot elbontották és visszaburkolták a kivitelezők. Beszerelték a falba az addig kívül futó vezetékeket, kifestettek, az étkezőben pedig kicserélték a PVC-padlóburkolatot.
A végéhez közeledik a mosókonyha felújítása, valamint a karbantartóműhely átköltöztetése a Mackós Óvodában. A hatékonyság és a helyiségek jobb kihasználhatósága érdekében valójában funkciócsere zajlik. Az épület földszintjén lévő mosókonyhát karbantartóműhellyé alakítják át, míg az így megszűnő műhely helyén hozzák létre az új mosókonyhát. Ehhez egyebek mellett át kellett szerelni a víz- és lefolyócsatlakozásokat, elbontani a válaszfalakat, és befalazni a régi nyílásokat. A falakat újravakolták, új aljzatok készültek, megújult az elektromos hálózat az érintett helyiségekben, míg az oldalfalak csempeburkolatot kapnak. A Mackósban a terasz napvédő ernyőit is felújítják, az emeleten lévő, nem működő árnyékolók helyett méretre gyártott, gépi működtetésű árnyékolókat szerelnek fel.
Rövidesen befejeződik a bejárati lépcső burkolatfelújítása a Normafa tagóvodában. A beruházás részeként a főbejárat melletti pihenő burkolatának cseréje is megtörténik, összesen mintegy 35 négyzetméteren.
Hamarosan elkészül a gyerekvizesblokk felújítása a Normafa Óvoda új épületrészében. A felújítás gyermekmosdónként magában foglalja 51 négyzetméter fal- és padlólap cseréjét, a vakolást, falfestést, a nyílászárók, csövek, állványok mázolását. Mindemellett két mosdót, új tükröket, elválasztófalakat, kapcsolókat, dugaljakat és lámpákat is felszerelnek az építők.

(m.)