Nivodijtabla_a_Hegyvideki_Kulturalis_Szalon_falan

Nívódíjtábla a Hegyvidéki Kulturális Szalon falán

Tavaly decemberben nyerte el a Hegyvidéki Kulturális Szalon középület-kulturális kategóriában az Építőipari Nívódíjat. Az ezt tanúsító táblát Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester és Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár avatta fel az épület falán.

Az alapítók – az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület – megbízásából az Építőipari Mesterdíj Alapítvány kuratóriuma 2019-ben tizenkilencedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Nívódíj pályázatot. A tizennyolc tagú bírálóbizottság a kulturális célú középületek között a Hegyvidéki Kulturális Szalonnak ítélte oda az elismerést. A díj jelentőségét, egyszersmind különlegességét az adja, hogy az építőszakma legfontosabb szervezetei állnak mögötte.
A nívódíjat tanúsító tábla avatásán Menyhárt Éva, a Hegyvidéki Kulturális Szalon programvezetője köszöntötte a vendégeket, majd Fonti Krisztina alpolgármester arról beszélt, mennyire fontos szerepet játszik az intézmény a XII. kerület életében. Számtalan rendezvénynek ad otthont, ezek a legkisebbektől a szépkorúakig mindenkit képesek megszólítani.
Sokáig nem messze a mostani helyétől, az egykori gyermekkönyvtár helyiségeiben, a Böszörményi úton működött a szalon, és már akkor is óriási népszerűségnek örvendett. „Ámulva figyeltük, milyen sokan járnak oda, ezért döntött az önkormányzat az új épület kialakításáról” – mondta az alpolgármester. Két éve volt a költözés, azóta szinte meghatványozódott a programok száma: „Folyamatos a nyüzsgés, mindig történik valami, jönnek-mennek az emberek, egymást érik a rendezvények.”Nivodijtabla_a_Hegyvideki_Kulturalis_Szalon_falan_2Fonti Krisztina beszélt a szalon egy másik fontos szerepéről is: „Közösségeket hoz létre, talán ez a legnagyobb értéke. Nyugodtan mondhatjuk, hogy sokakat ez a hely tart életben, mert itt találtak társaságra. És nemcsak a programok közönségéről van szó, hanem olyan, jellemzően idős polgárokról, akik előadásokat, foglalkozásokat tartanak, hogy így adják át tudásukat másoknak.”
Azt, hogy ez mennyire igaz, mi sem bizonyítja jobban, mint a sok-sok telefonhívás, ami a koronavírus miatti programszűkítésre kérdez rá. Mindenki kíváncsi, mikor áll vissza a megszokott napirend, mikor jöhetnek ismét megkötések nélkül, nagyobb létszámban a szalonba.
Fonti Krisztina külön is megemlítette a szalont vezető Menyhárt Évát, akinek köszönhetően „az intézmény összes szegletéből sugárzik a szeretet”. Méltó ehhez a kialakítás, Lenzsér Péter terve és az építő Archibona Kft. munkája, amit az építőszakma nívódíjjal ismert el.
Jakab Péter, az Archibona ügyvezetője arról szólt, hogy egy évvel ezelőtt a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont kivitelezéséért kaptak nívódíjat. Nem is álmodott róla, hogy ez ilyen hamar megismétlődik, és nem is sikerült volna ez az önkormányzat nélkül. „A kerület ad lehetőséget arra, hogy minőségi épületeket hozhassunk létre” – jelentette ki a szakember, aki átadta a tanúsítványokat a kivitelezésben részt vevő alvállalkozóknak.
Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár elmondta, hogy évtizedekig dolgozott tervezőként a kerületben, ő is látta, mekkora szükség volt a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épületére. Szakmai méltatásában kiemelte, hogy hiába jó az építész elgondolása, ha nincs, aki ezt megvalósítsa. Itt viszont minden összeállt, és a szalon megérdemelten nyerte el ezt a magas kitüntetést – amellyel a díjalapítók nemcsak a terv és a kivitelezés minőségét ismerték el, hanem a többi között a fenntarthatóságot, az üzemeltetést, a közösségtámogató funkciót és főleg azt az együttműködést, ami nélkül nem készült volna el a projekt. „Azt kívánom – tette hozzá a helyettes államtitkár –, hogy maradjon meg ez a közösségi erő, és a kerület határain túllépve legyen példa az egész országban.”

sm.