Rendőrségi feljelentés jár az illegális hulladéklerakásért

Egészen elképesztő állapotok alakultak ki szemetelés miatt néhány szelektív hulladékgyűjtő szigetnél az utóbbi időben. Természetesen nem az üveg, papír, műanyag és fém rendeltetésszerű elhelyezésével vannak gondok, hanem azzal, hogy egyesek úgy gondolják: a gyűjtőszigeteknél háztartási lomokat, építési törmeléket is büntetlenül lerakhatnak többzsáknyi, vagy akár teherautónyi mennyiségben.

„Kibontott vécékagyló, cserépkályha, ócska matrac és kanapé” – sorolta Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet vezetője, mi mindent találtak mostanában a szelektív szigeteknél. A szabálysértő szemétlerakás, mint fogalmazott, mára „ipari méreteket” öltött, az egyik helyen előfordult például, hogy három-négy ember kisteherautóról pakolta a sittet a konténerek mellé.Rendorsegi_feljelentes_jar_az_illegalis_hulladeklerakasert

Az eldurvult helyzet miatt a legproblémásabb gyűjtőpontokat bekamerázták, de a többi helyszínt is rendszeresen ellenőrzik, az idén eddig tizenhét esetben tett feljelentést szemetelés miatt a rendészet. A szabálysértési eljárást a rendőrség folytatja le, amely a rendelkezésére bocsátott kameraképeket is felhasználja az elkövetők azonosításához. A köztisztasági szabályok ellen vétő magánszemélyekre akár 150 ezer, cégekre pedig több millió forintos bírságot is kiszabhatnak.

Dávid Gábor arról is szólt, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. üzemelteti, amelynek minden alkalommal jelzi a Hegyvidéki Rendészet, ha illegálisan lerakott hulladékot talál. A fővárosi cég általában egy-két napon belül elszállítja a szemetet. Ennek ellenére a szemétkupacok rövid időn belül „újratermelődnek” – holott súlyos pénzbírságokat kockáztatnak a szemetelők, akik közül már többeket is tetten értek.

z.