A szabadban is Aktív Hegyvidék

Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, ám ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a sportolásról. Sőt, a rendszeres mozgás erősíti az immunrendszert, így hozzájárul ahhoz, hogy elkerülhessük a betegséget. Ebben segíthet az Aktív Hegyvidék sportprogramsorozat, amelynek a legtöbb foglalkozása – a biztonságot szem előtt tartva – a szabad ég alatt folyik.

Az orvosok is azt javasolják, hogy járványidőszakban legyünk minél többet a szabadban, és lehetőleg mindennap sportoljunk, vagy legalább mozogjunk fél órát intenzíven. Nincs ez másképp a koronavírus-járvány idején sem, azzal a megkötéssel, hogy közben tartsuk be a megfelelő védőtávolságot. Ezt a kettősséget oldja meg a XII. kerület lakói számára ingyenes sportfoglalkozásokat kínáló, 2004-ben útjára indított Aktív Hegyvidék programsorozat, amely részben a szabadba hívja a mozogni vágyókat.
„Nem csupán puszta szlogen, valóban sportos kerület vagyunk, a rendezvényeink rengeteg embert megmozgatnak – mondta Móczán Mónika, az Aktív Hegyvidéket szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. – Elég az idén rendhagyó módon az Erzsébet-kilátóhoz vezető lépcsősoron rendezett kilátófutásra gondolni, amelyen az egészségügyi előírásokat betartva több százan indultak el. Ugyanez igaz az Aktív Hegyvidék foglalkozásaira, óráira is, ezeken évente több mint tizenegyezer látogatást regisztrálunk.”A_szabadban_is_Aktiv_Hegyvidek1A kijárási korlátozások enyhítésével júniusban több program újraindult. „A Városmajori és a Normafa Futóklub edzésein már az első alkalmakkor sokan voltak, és a többi sportolási lehetőséget is nagyon várták a sportbarátok – folytatta a sportvezető. – Mindenhol gyorsan megnőtt a létszám, látszott, mennyire hiányzott a hegyvidékieknek a szervezett mozgás.”
A szervezők szeretnék továbbra is kielégíteni a lakossági igényeket, ez azonban nem egyszerű, hiszen a vírus második hullámában rendkívül fontos a szociális távolságtartás betartása, a fertőzés terjedésének minimalizálása: „Úgy döntöttünk, csak azokat a foglalkozásokat tartjuk meg, amelyeken biztosítani tudjuk a járványügyi előírásokat. Természetesen folyamatosan fertőtlenítjük a helyszíneket és a használt eszközöket, ahol pedig lehetséges, az edzéseket kivittük a szabadba. Amíg az idő engedi, ez így is marad.”
A szokásoknak megfelelően a Városmajori és a Normafa Futóklubot ősszel felváltja a Gesztenyéskert Futóklub, míg a nordic walking a tervek szerint megszakítás nélkül működik tovább. Ez utóbbinak továbbra is a városmajori park ad otthont minden pénteken reggel 8 és 9 óra között. A nordic walking nagyszerű mozgásforma azok számára, akik koruk vagy egészségi állapotuk miatt kicsit nehezebben mozognak. Csak egy jó cipő kell, a szervezők által biztosított speciális botok segítségével pedig könnyű és élvezetes a gyaloglás. Előnye, hogy szinte minden izmot megmozgat, miközben nem igényel nagy erőfeszítést.A_szabadban_is_Aktiv_Hegyvidek2Szerda esténként egyelőre változatlan helyszínen, az ELTE Kiss János altábornagy utca 31–33. szám alatti tornatermében zajlik a jógaoktatás, míg a nagy sikerű zumba hétfőn és szerdán a Városmajor utcai Hegyvidéki Sportközpontban látogatható. Ugyanott hétfőn és szombaton pingpongozni lehet. Újdonság, hogy a vasárnapi úszás a TF uszodájából átkerült a városmajori sportközpontba. Emiatt a 4 év alatti gyerekek 11 és 15 óra között nem használhatják az uszodát.
Nem kell lemondani az alakformáló, zsírégető aerobikról és a kímélő tornáról sem, az érdeklődőket a MOM Sport street gym és játszótér melletti füves területen, valamint a Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda udvarán várják a foglalkozásvezetők. Mindkét csoporthoz életkortól függetlenül bárki csatlakozhat.
Hetente két alkalommal szintén a szabad ég alatt, a Városmajori Gimnázium műfüves focipályái mellett folynak a nemrégiben megkezdett funkcionális, vagy más néven CrossFit-edzések. Az Amerikai Egyesült Államokból származó fitneszirányzat egyaránt tartalmaz gimnasztikai, súlyemelő, erőemelő és komplex mozgásformákat. Habár a célközönség főleg a 20-as, 30-as, 40-es korosztály, idősebbeknek is ajánlott. A köredzéseken mindenki kap neki megfelelő feladatokat.
Az Aktív Hegyvidék program a XII. kerületi lakcímkártyával rendelkezők számára ingyenes. Az éppen aktuális információkról a www.hegyvideksport.hu/aktiv-hegyvidek oldalon olvashatnak az érdeklődők, és a programokat lapunkban is megtalálják.

M.