A jövő labdarúgóit neveli a Hegyvidék UFC

Több mint négyszáz gyerekkel és fiatallal foglalkozik a Hegyvidék Utánpótlás Futball Club, amely így a XII. kerület egyik legnagyobb sportegyesülete. A vírushelyzet náluk sem jött jól, azonban sikerült átvészelniük a legnehezebb időszakot, most pedig már az új évadra készülnek, és várják a kerületi focistapalántákat. A részletekről Marosvári Róbertet, az egyesület Bozsik-koordinátorát kérdeztük.

– Milyen változások történtek az utóbbi hónapokban az egyesületnél?

– Elkészült az új honlapunk (https://www.hegyvidekufc.hu/), amelyet megpróbálunk feltölteni, naprakésszé tenni. Nem tűnik túlságosan nagy dolognak, számunkra mégis fontos lépés, mert azt mutatja, hogy nincs megállás. Örökké fejlődnünk kell! Szerencsénkre a gyerekek szeretnek nálunk sportolni, eddig nem voltak létszámgondjaink. Sőt, éppen a sok játékos miatt a pályaigény okoz gondot. A TF-pálya felújítása nehéz helyzetbe hozott minket, hiszen a pasaréti Vasas-pályát szép lassan kinőttük, még úgy is, hogy folyamatosan használjuk a Hegyvidéki Önkormányzat kispályáit.

– Hogyan élték meg a járvány első hullámát?

– Új helyzet volt ez számunkra! Mint mindenkinek, nekünk is komoly nehézséget jelentett a bizonytalanság, nem volt bejáratott protokoll arra, mit tehetünk, és mit kell kerülnünk. A pályák tulajdonosaival, az MLSZ iránymutatásának megfelelően, közösen dolgoztuk ki azt a módszert, aminek segítségével májusban elkezdhettük az edzéseket. Kaptunk egy külön bejárási lehetőséget Pasaréten, testhőmérsékletet mértünk, fokozottan ügyeltünk a fertőtlenítésre minden gyereknél, edzőnél. Nagyon fontos, hogy mindenki betartotta az ajánlásainkat, kéréseinket.A_jovo_labdarugoit_neveli_a_Hegyvidek_UFC

– Milyen óvintézkedéseket tettek a fertőzések megelőzésére?

– Továbbra is érvényben van, hogy csak egészséges gyermek látogathatja az edzéseket. Amennyiben a helyzet romlik, visszatérünk a már bevált módszerekhez. A szülők tudatossága lényeges a megelőzés szempontjából. Bár nem a mi korosztályaink a leginkább veszélyeztetettek, de mindenkinek érdeke a szabályok betartása. A gyerekek számára borzasztó a bezártság, az edzések elmaradása. Szeretnek focizni, a mozgás a lételemük, ezt pontosan látjuk az edzéseken és játék közben.

– Mit lehet tudni a korosztályos bajnokságokról, elindulnak a küzdelmek?

– Egyelőre nincs végleges döntés. Annyit azért tudunk, hogy lesznek változások az eddigi lebonyolításhoz képest. Mi felkészültünk, állunk elébe a meccseknek! Az óvodásoktól egészen a 19 évesekig minden korosztályban vannak csapataink; az U14 Budapest-bajnokságban három, az MLSZ U14-ben és U15-ben egy-egy. Emellett a Budapest-bajnokságban U15, U16, U17 és U19 korosztályokban is elindulunk. Nem hiányoznak a hegyvidéki focisták a kisebbeknek kiírt versenyekről sem, U7-től U13-ig a Bozsik-tornákon, fesztiválokon vesznek részt a csapataink. Ezeken nem számolják az eredményt, csak a játék a fontos, természetesen az életkornak megfelelő szabályok betartásával.

– Változtak a céljaik ebben az új helyzetben?

– Nevelőklubnak tekintjük magunkat, és ehhez a továbbiakban is ragaszkodunk. Aki hozzánk jön, megkapja azt a képzést, ami alkalmassá teszi a magasabb szint elérésére. Csak a gyerekeken múlik, hogy mennyi energiát, munkát fektetnek az edzésekbe, akarnak-e továbblépni. Ha igen, akkor egyenes út vezet tőlünk elsősorban a Vasasba, de NB I-es klubokba is adunk tehetségeket. Az sem baj, ha valaki úgy dönt, inkább a szabadidő tartalmas eltöltése a célja, hiszen egy jó közösségben egészen 19 éves koráig ezt is biztosítani tudjuk. Nem engedjük el később sem a játékosaink kezét, a Svábhegy FC megye I-es vagy a TFSE megye II-es csapata várja őket ismerős közeggel, sok volt Hegyvidék-focistával.

– Hogy állnak az eredményességgel?

– Persze nyerni, serlegeket hazavinni mindig jó érzés, de nem helyezésekben, érmekben gondolkodunk. Két fokmérője van a munkánknak. Az első, hogy mennyi gyerekünk kap ajánlatot, esetleg profi szerződést akadémiáktól, profi kluboktól. A másik pedig az – és ez még fontosabb –, hogy milyen embereket nevelünk a nálunk sportoló fiatalokból. Sikerül-e annyira megszerettetni velük a labdarúgást, hogy a későbbiekben ezen a területen segítsék a magyar sport fejlődését? Kapott gyerekünk profi szerződést a Ferencvárosnál, a Vasasnál, az Újpestnél, ahogyan büszkék vagyunk volt játékosunkra, Juhász Ferdinándra is, aki először besegített az edzéseinknél, most pedig már a kölni futballfőiskola edzőképzésének tanulója.

– Kiket várnak a csapataikba?

– A Hegyvidék UFC előkészítő csoportjaiba elsősorban a 2016–2015–2014-es születésű gyerekeket invitáljuk. Elkezdeni viszont soha nem késő a labdarúgást, úgyhogy idősebbek is jelentkezhetnek, őket is szívesen fogadjuk. A kicsik edzéseinek tervezett helyszínei a MOM Sport kis műfüves pályája vagy a városmajori kispályák, a foglalkozásokat hétfő és csütörtök délután négytől hatig tartjuk.

MM.