Próbanépszámlálás

Országszerte 72 település mintegy 14 000 háztartása vesz részt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) próbanépszámlálásában. Személyes interjú keretében október 7-ig válaszolhatnak azok, akik nem kívántak élni a korábbi internetes kitöltési lehetőséggel. Őket összeírók keresik fel, akik maszkot viselnek, és szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására, valamint az érintésmentes kommunikációra.
Az adatszolgáltatás önkéntes, de különösen fontos, hogy a megkérdezettek aktívan részt vegyenek a népszámlálási próbafelvételben, hiszen az adatgyűjtés reprezentatív, azaz leképezi a teljes magyar társadalmat. Egy-egy kitöltő közel 350 háztartást képvisel.
„Jövő év május 1. és június 28. között kerül sor a következő népszámlálásra – olvasható a KSH közleményében. – A KSH tízévente hajtja végre ezt a Magyarország teljes lakosságát érintő, kötelező adatfelvételt, amely fontos ismérvek, például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság mentén a legrészletesebb területi bontásban tükrözi hazánk aktuális társadalmi helyzetét. […] A most indított próba a népszámlálás előkészítését szolgálja.”
A próbanépszámlálásban részt vevő települések listája és számos további információ a www.ksh.hu/nepszamlalasproba oldalon olvasható.