Új csúcsok a csúcsfutáson

„Évek óta járunk a gyerekekkel a versenyre, most kicsit gondolkodtunk, hogy jöjjünk, vagy sem. Aztán amikor olvastuk a szervezők levelét, azonnal tudtuk, hogy ismét itt a helyünk, és nem bántuk meg. Garantálták a biztonságunkat, a futás pedig ezen az új pályán is nagyszerű volt” – így foglalta össze a tapasztalatait a XI. Fuss a csúcsra! lépcsőfutóversenyről László, aki feleségével és két gyermekével állandó résztvevője a hegyvidéki sportrendezvénynek.Uj_csucsok_a_csucsfutason1Az idei program valóban más volt, mint az eddigiek. Arról, hogy mit és miért kellett módosítani, Móczán Mónika, a szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője beszélt: „A kialakult járványhelyzet miatt az utolsó pillanatban változott az esemény helyszíne, ami új kihívás elé állította mind a résztvevőket, mind minket. A látogatók biztonságát szem előtt tartva szabadtéren, mégpedig a Libegő felső állomásától a kilátóig vezető lépcsősoron rendeztük meg a futást. Úgy gondolom, sikeresen vizsgáztunk, ennek ékes bizonyítéka, hogy rengetegen vállalták a kihívást.”
A futók egyenként és időben is elkülönülve indultak, így a pályán nem találkozhattak egymással. Természetesen a szervezők gondoskodtak a kézfertőtlenítésről, emellett a mellékhelyiségeket is folyamatosan fertőtlenítették.
„Ez egy hosszabb és nehezebb táv volt, ezért is nagyszerű, hogy a nyolc kategóriában közel kétszázötvenen próbálták ki magukat. Ráadásul a családi szám részvételi csúcsot hozott, ami külön rangot ad az eseménynek” – mondta Fonti Krisztina alpolgármester, aki szerint mindez azt mutatja, ezen a közösségi eseményen valóban nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.Uj_csucsok_a_csucsfutason2Az idén minden eddiginél több ajándék várt a futókra. A kategóriákhoz tartozó szintidőket teljesítők a mindenkinek járó befutócsomag – a gyümölcsöt a versenyt évek óta támogató Neked Terem biztosította – és az egyedi póló mellett sportszerutalványt kaptak. Újdonság, hogy a leggyorsabbak egy pluszutalványt is hazavihettek. A verseny abszolút női és férfi győztese, Kutos Alexa és Birovecz Jordán további 30-30 ezer forint értékű kuponnal gazdagodott.
Ez utóbbira nagy esélye volt az összes Fuss a csúcsra! versenyét megnyerő és a kilátócsúcsot tartó Hirling Márknak is, aki azonban ezúttal egy hajszállal – vagy inkább egy apró egyensúlyvesztéssel a végén – lemaradt. Ezt sportszerűen az új bajnok is megemlítette, aki elmondta, hogy hiába fut versenyszerűen, őt is alaposan megizzasztották a lépcsők.
„Márk nagyszerűen versenyzett, a cél előtt viszont egy pillanatra elvesztette a ritmust, talán meg is csúszott, ez is kellett ahhoz, hogy nyerni tudjak – mondta Birovecz Jordán. – Az UTE színeiben általában 200 és 400 méteren állok rajthoz futóversenyeken, felnőtt országos bajnokságon váltóban már két bronzérmet szereztem. Meg kell mondanom, ma egyáltalán nem volt egyszerű… A sprintszámokhoz tudnám hasonlítani a feladatot, amit nem is annyira a meredek pálya, hanem a lépcsőzés tett igazán nehézzé.”
A 43,15 másodperccel pályacsúcsot felállító összetett győztes annyit tett még hozzá, hogy a fokok kiosztása nem igazán jött neki „lábra”, kicsit lassította őt, ezért ahol lehetett, a lépcsők melletti földes részen futott. Mint a végeredményből kitűnik, sikeresen.Uj_csucsok_a_csucsfutason3

M.