Bárki kiválthatja az e-recepteket

Az e-recept lényege, hogy az orvos nem tölt ki papíralapú receptet, hanem azt feltölti az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér „EESZT” felhőalapú központi informatikai adatbázisba. Amikor a beteg elmegy a patikába, nem kell mást tennie, mint bemutatnia saját tajszámát és fényképes személyazonosító igazolványát, hogy megkapja a gyógyszert. Ha rendelkezik eSzemélyi igazolvánnyal, akkor csupán arra van szüksége.
A járványügyi helyzetre tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 13-tól könnyített a receptkiváltás feltételein. Ettől kezdve bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. A rendelet értelmében a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is kiadják annak, aki közli a beteg tajszámát, és hitelt érdemlően igazolja saját személyazonosságát. A gyógyszertárak csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik. Nincs változás abban, hogy az e-recept érvényességi ideje három hónap, és csak egyszer lehet kiváltani.
Fontos tudnivaló, hogy január 1-jétől az orvosoknak nem kötelező hagyományos vényt kiállítaniuk a 14. életévüket betöltő személyek részére, a páciens azonban kérheti ezt. Gyógyászati segédeszközöket és fürdőellátásokat továbbra is csak papíralapú vényen lehet igényelni.
Az új rendelkezés a kihirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig érvényes, és elsősorban az időseknek és a mozgásukban korlátozottaknak jelent nagy segítséget.

(m.)