Csak a patikán kívül lehet várakozni

A gyógyszertár betegforgalmi terében csak annyian tartózkodhatnak, ahány gyógyszerkiadó hely működik, a többieknek a bejárat előtt kell várakozniuk – ezt az intézkedést vezették be a patikák az országos tisztifőgyógyszerész kezdeményezésére, a járvány elleni védekezés részeként. Ezért is láthatók sorok a patikák előtt, ám természetesen a koronavírus miatti vásárlási láz az első számú ok: sokan elkezdték felhalmozni gyógyszerkészleteiket.

Tapasztalataink szerint az egy héttel ezelőtt induló roham csillapodni látszik, ám még mindig sokan keresik fel a gyógyszertárakat. Ezt erősítette meg dr. Szentandrási-Szabó Réka, a Hóvirág Patika vezetője is, aki arról beszélt, hogy megszűntek ugyan a kígyózó sorok, ám most is folyamatosan érkeznek az emberek. A tömeges felvásárlás miatt náluk is ideiglenes készlethiány van számos gyógyszerből, és kiszámíthatatlan, mikor érkezik utánpótlás. A napi szállítási rend felborult, van, hogy a reggel 7-re várt áru csak este 7-re érkezik meg.Csak_a_patikan_kivul_lehet_varakozni1

„Mind túlórázunk, napi tizenkét órát vagyunk bent. Pozitívumként éljük meg ugyanakkor, hogy az emberek rendkívül türelmesek, megértők” – mondta a patikavezető. Kitért rá, hogy a jelenlegi helyzetben vásárlóik többsége nem ragaszkodik a megszokott gyógyszeréhez, ha más, hasonló szert tudnak nekik kínálni, gond nélkül elfogadja.

Az emberi erőforrások miniszterének rendelete alapján, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel, enyhültek a gyógyszerkiváltás szigorú szabályai, azaz bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. A patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik annak részére, aki közli a beteg tajszámát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja.

d.