Elzárt katonai területből pihenőhely

A rendszerváltás előtt a szovjetek által használt légvédelmi bázis volt, az elmúlt harminc évben pedig bozóttal benőtt, szemetes „dzsungellé” vált az a terület, amelyet az önkormányzat nemrégiben – a Normafa-program keretében – ténylegesen is átvett az államtól. Az átvétel utáni állapotokról és a további tervekről Mikó Gergellyel, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatójával beszélgettünk, akivel körbejártuk a helyszínt. Eközben egy illegális erdei biciklispálya építőit is sikerült tetten érni.

„Ez az egykor golfpályaként működő, majd a szocializmus évtizedeiben katonai célokra használt, elzárt terület is az önkormányzat vagyonkezelésébe került néhány éve, a Normafa-programhoz kapcsolódóan. Az átvételre valójában egészen tavaly őszig várnunk kellett, ekkorra kaptuk meg ugyanis a lőszermentesítésről szóló igazolást a Honvédelmi Minisztériumtól” – mondta el lapunknak Mikó Gergely. Mint hozzátette, tavaly az önkormányzat vezetőivel megpróbálták bejárni a területet, de ez csak többé-kevésbé sikerült, a korábbi utakat, ösvényeket ugyanis szinte áthatolhatatlanul benőtte a sűrű bozótos.

Bozótvágó késekre most már nem volt szükség, az elmúlt hónapokban ugyanis feltáró utak épültek, hogy ki lehessen tisztítani a területet. Egyrészt el kell szállítani azt a nagy mennyiségű szemetet, amit hosszú évek alatt felhalmoztak a korábban itt élő hajléktalanok, másrészt a katonai objektumok maradványait – az épületek, antennák betonalapjait, az egykori szerelőaknákat – bontják el.

Két különös formájú, középen kettéhasított mesterséges domb is található a területen, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény igazgatója szerint katonai lokátorok fedezékei lehettek egykor. A dombok egyelőre maradnak, a jövőbeli hasznosítás lehetőségein gondolkodnak az illetékesek, például hogy kilátóponttá alakítsák azokat.

„Jelenlegi feladatunk, hogy kitisztítsuk területet. Ezt követően tervet készíttetünk pihenőhely létrehozására”– szólt a következő hónapok teendőiről Mikó Gergely. Az önkormányzat szándéka az, hogy a Normafához érkezők, amennyiben piknikezni szeretnének, ne csak az Anna-rétet keressék fel; akár itt is lehessen grillezni, labdázni, pokrócokon sütkérezni.

Az intézményvezető arról is beszélt, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészhallgatói már adtak ötleteket a nem védett területre tervezett pihenőhely megvalósítására az önkormányzat által tavaly meghirdetett Árkay-pályázaton. Az első helyezett csapat az egész területet átfogó koncepciót dolgozott ki: a díjazott hallgatók nemcsak egy központi helyszínre koncentrálnák a látnivalókat, hanem interaktív tanösvényekkel ösztönöznének mindenkit a környék felfedezésére.Elzart_katonai_teruletbol_pihenohely

Az egykori katonai terület bejárására indulva a gyermekvasút Normafa megállóhelye közelében ásóval felszerelkezett három biciklis fiatalra lettünk figyelmesek. Befordultak az erdőbe, és gyorsan eltűntek az egyik elágazásnál. Mikó Gergely sejtette, merre mennek, hiszen munkatársai nemrég egy illegálisan épülő pályát fedeztek fel a közelben. Valóban, ott is találtuk mindhármukat.

„Csak idejöttünk, nem mi csináltuk…” – mentegetőztek ijedten, ami persze ásókkal a kezükben nem hangzott túl hihetően. A pálya méretei és már-már profi minősége alapján valószínű, hogy nem csak hárman dolgoztak rajta. Gyakorlatilag egy fél csövet hoztak létre úgy, hogy a kiásott talajrétegből két nagy rámpát emeltek, azokat pedig deszkákkal erősítették meg.

Mikó Gergely figyelmeztette őket, hogy törvénybe ütközik, amit csinálnak, hiszen a védett erdőterületen semmit sem lehet engedély nélkül építeni. Arra is felhívta a figyelmüket, hogy az esetet jelenti az illetékes hatóságnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, hiszen ez a szabály.

„Sok kárt okoznak azok a biciklisek, akik a saját maguk által kialakított erdei csapásokon száguldoznak, ugratókat építenek, és ezzel tönkreteszik a környezetet. Folyamatosan küzdünk a természetrombolás ellen, és minden esetben felszámoljuk az illegális építményeket” – mondta az igazgató. Így tesznek a downhillezők által kedvelt János-hegyi lejtőkön is, ahol néhány nappal korábban egy rejtekhelyre bukkantak: ott találták meg a pályák építéséhez használt szerszámokat.

d.