Érvényesek maradnak a lejáró okmányok

Ha a veszélyhelyzet idején lejár bármelyik hivatalos okmányunk, azokat továbbra is használhatjuk, a megújításuk miatt nem kell bemennünk az okmányirodába. A kormányhivatal tájékoztatása szerint a 2020. március 12-e után lejáró, a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes.

A kormányablakokat és okmányirodákat más ügyben is csak akkor keressük fel személyesen, ha az halaszthatatlan. A megújult magyarorszag.hu oldalon a leggyakoribb 750 ügykörben elérhető az elektronikus ügyintézés (a bejelentkezés Ügyfélkapu-regisztrációval, elektronikus személyi igazolvánnyal vagy telefonos azonosítással történik), továbbá valamennyi ügyben lehetőség van a kérelem benyújtására az úgynevezett e-papír szolgáltatás használatával (a bejelentkezéshez szintén ügyfélkapus azonosítás szükséges).

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig elfogadnak minden közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejáró hivatalos igazolványt, igazolást vagy utalványt. Ennek megfelelően a 65 év alatti személyek részére kiállított ellátottak utazási utalványa és az alkalmazásban állók utazási utalványa, az egyéb igénybevételi feltételek figyelembevételével, március 31-i lejárat után is felhasználható.

A felsőoktatásban tanulók március 31-e után is kedvezményesen utazhatnak a 2019–2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített diákigazolványukkal. Azok a tanulók és hallgatók pedig, akik még nem kaptak diákigazolványt, a számukra elektronikusan elküldött igazolást kinyomtatva élhetnek az utazási kedvezményekkel.

 

*

A koronavírus-járvány miatt átmenetileg felfüggesztik a fogyasztásmérők személyes leolvasását a Nemzeti Közművek (NKM) elosztótársaságai, az NKM Földgázhálózati Kft., az NKM Áramhálózati Kft. és az NKM Észak-Dél Földgázhálózati Zrt. Az E.On és az ELMŰ-ÉMÁSZ is bejelentette a leolvasás szüneteltetését. Az éves elszámolások kiállításáról és a mérőállásközlés lehetőségéről később tájékoztatják az ügyfeleket.

Az NKM már bezárta az ügyfélszolgálati irodáit, és arról is döntött, hogy lakossági ügyfeleknél nem szüntet meg szolgáltatást a járványveszély idején. Az állami közműszolgáltató közleményében hangsúlyozza, hogy a veszélyhelyzet az üzemirányítást, az üzemzavar-elhárítást, a tervezett fejlesztéseket és karbantartásokat nem befolyásolja, a szükséges munkákat a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával, az ütemterv szerint végzi.

z.