Hegyvidéki Segítő Központ alakult az időseknek

A koronavírus-járvány okozta fertőzésveszély és a korlátozások miatt sokan maradnak otthon. A gyerekek nem járhatnak iskolába, óvodába, és valójában a legjobb az lenne, ha mindenki, aki megteheti, a minimálisra csökkentené társas érintkezéseit. Ezt elősegítendő a Hegyvidéki Önkormányzat saját hatáskörében korlátozásokat rendelt el, amelyekről dr. Gottfried-Tusor Gabriella jegyzőt kérdeztük.

– A koronavírus-járvány az időseket fenyegeti a leginkább. Kerületünkben hétezer 70 év feletti ember él, közel felük egyedülálló. Ők akkor vannak biztonságban, ha nem hagyják el otthonaikat. Ebben a helyzetben kihez fordulhatnak segítségért?

– Mindannyiunk legfontosabb érdeke, hogy csökkentsük a járvány terjedésének sebességét. Éppen ezért a héten levélben fordultunk a Hegyvidék idős polgáraihoz, és mi is azt kértük tőlük, hogy maradjanak otthon, fogadják el a rokonoktól, a szomszédtól vagy az önkormányzattól érkező segítséget. Mi koordinált és ellenőrzött keretek között szervezzük a segítséget: a héten megalakult a Hegyvidéki Segítő Központunk, ez szervezi a kerületben élő 70 év feletti hegyvidéki lakosok ellátásának segítését. A Fonti Krisztina alpolgármester vezetésével működő központ azoknak a 70. életévüket betöltött hegyvidéki állampolgároknak a helyzetén szeretne könnyíteni, akik vállalják, hogy nem hagyják el lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket, és kérik a segítséget. Hegyvideki_Segito_Kozpont_alakult_az_idoseknek1

– Miben nyújt segítséget az önkormányzat, és hol lehet ezt igényelni?

– Az alapvető élelmiszerek, a létfontosságú gyógyszerek beszerzésében, házhoz szállításában, valamint napi egyszeri meleg étel biztosításával segítünk az ezt igénylő időseknek. Ők az infopont@hszk.hu e-mail-címen vagy a 06-30/644-6278 és a 06-30/630-9725 telefonszámon jelentkezhetnek 8 és 16 óra között.

– Kik vesznek részt a központ munkájában?

– Az időseket segítő munkában az önkormányzati dolgozók mellett önkéntesek, civil és ifjúsági szervezetek, valamint a csatlakozó politikai szervezetek képviselői vesznek részt. Mindenki, aki ebben az időszakban a központ megbízásából idős emberrel kapcsolatba kerül, megbízólevéllel és azonosító kártyával rendelkezik. Aki nem tud felmutatni ilyet, az biztosan nem az önkormányzat megbízásából jár el.Hegyvideki_Segito_Kozpont_alakult_az_idoseknek2

– Hol jelentkezhetnek azok, akik önkéntesként segítenének?

– Akik szívesen részt vennének az időseket segítő programunkban, a népjóléti irodánál jelentkezhetnek az onkentes@hegyvidek.hu e-mail-címen vagy a +36/1-224-5991-es telefonszámon. Ezenfelül Hegyvidéki Segítő Csoport néven létrehoztunk egy zárt Facebook-csoportot is. Ide mindenki jelentkezhet, akinek segítségre, jó tanácsra vagy csak arra a tudatra van szüksége, hogy nincs egyedül a bajban. A csoport célja, hogy a nehéz helyzetben is közösséget alkotva a tagok felajánlásokat tehessenek, segítséget kérhessenek, esetleg bemutathassák a meglévő jó gyakorlataikat, vagy megbeszélhessék problémáikat.

– A gyermekek hétfőtől nem látogathatják az oktatási intézményeket, és a kormányzati döntést követve az önkormányzat a bölcsődék, az óvodák és a játszóterek bezárása mellett döntött. De mi történik, ha a szülő nem tudja megoldani, hogy otthon maradjon a gyermekével. Nekik nyújt megoldást az önkormányzat?

– A kerületi bölcsődék és óvodák március 18-tól bezártak, és ettől a naptól csak ügyeletet biztosítunk ezekben az intézményeinkben. Fontos, hogy azok a szülők, akik megtehetik, tartsák otthon a gyermekeiket, és csak azok vegyék igénybe az ügyeleti szolgáltatást, akik nem találnak más megoldást. Az óvodák esetében a kerület nagysága miatt az ügyeletet a Normafa Óvoda és az Orbánhegyi Óvoda látja el. A legkisebbeket pedig a Krisztinavárosi Bölcsőde várja. Az egyházi, alapítványi és magánóvodák, magánbölcsődék esetében a fenntartó dönt a nyitvatartásról és az ügyeleti rendről.Hegyvideki_Segito_Kozpont_alakult_az_idoseknek3

– Az intézmények bezárására a rendezvények megtartásának tilalma következtében került sor. Ebben a helyzetben mit tehetnek azok, akik az elkövetkező pár hétre szervezték esküvőjüket?

– Szigorúak vagyunk, és az önkormányzat intézményeiben, a polgármesteri hivatal épületében esküvőt kizárólag a közvetlen hozzátartozók és a tanúk – legfeljebb összesen tíz fő – jelenlétében lehet megtartani. A kormánnyal egyetértésben hangsúlyozzuk az egyéni felelősséget a járvány terjedésében, és azt kérjük a kerületben élőktől, hogy a koronavírus-járvány miatt a halaszthatatlan családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el, és aki teheti, maradjon otthon.

– Az önkormányzat és a polgármesteri hivatal életét, a rajta keresztül intézhető ügyeket is érintik a változások.

– Zajlik az elektronikus hivatali ügyintézésre történő teljes átállás. Minden olyan ügy esetében már szüneteltettük a személyes ügyintézést, ami az önkormányzat honlapján elektronikus úton is intézhető (például: adó, parkolás, gyermekétkeztetés). A cégek esetében pedig, amelyekkel egyébként is tartjuk online felületeken a kapcsolatot, március 16-tól csak a Cégkapun vagy e-papíron keresztül lehetséges az ügyintézés, személyesen nem. Továbbra is azt kérjük ügyfeleinktől, hogy a polgármesteri hivatal szakirodáival kapcsolatos ügyeiket lehetőség szerint elsősorban az interneten vagy telefonon intézzék az elkövetkező időszakban. Az online intézhető ügyekről az eugyintezes.hegyvidek.hu weboldalunkon tájékozódhatnak.

A.

 

A Hegyvidéki Önkormányzat által hozott rendkívüli intézkedések, felhívások, közlemények a kerület hivatalos honlapján, a hegyvidek.hu oldalon, a Koronavírus menüpont alatt olvashatók!Hegyvideki_Segito_Kozpont_alakult_az_idoseknek4