A higiénia mindennél fontosabb! – jó tanácsok a mindennapokra

Hányszor mossunk kezet és arcot? Mit tegyünk az utcai ruháinkkal? Hogyan fertőtlenítsünk? Mi a teendő a kiszállított csomagokkal? Kimehetünk-e a szabadba sportolni? Mikor lehet többször használni biztonságosan a mosható maszkokat? Nincs olyan ember az országban, aki ne tenné fel magának naponta többször ezeket a kérdéseket. Megkértük dr. Rákay Erzsébetet, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő higiéniai osztályvezetőjét, hogy foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

A_higienia_mindennel_fontosabb3A legfontosabb, hogy mindenben kövessük a jelenlegi járványügyi helyzetben kihirdetett központi ajánlásokat, amiket kivétel nélkül a mi érdekünkben hoztak. Ezek célja, hogy lassuljon a vírus terjedése, és a lehető legkevesebb beteg vagy idős ember fertőződjön meg. Ők azok, akikre különösen veszélyes a járvány.

Óvatosan az utcán!

A koronavírus elsősorban a levegőben terjed, amihez az kell, hogy a fertőzött ember légútjaiból kiáramló aeroszolt a másik ember belélegezze. Nem kizárható, hogy a tünetmentesek is fertőznek, de ez is akkor történik meg, ha valakire ráköhögnek, rátüsszentenek, közvetlenül érintkeznek vele. Ellenkező esetben nagyon kevés a valószínűsége a vírus kijutásának.
Éppen ezért kizárólag akkor menjünk utcára (boltba, patikába stb.), ha feltétlenül szükséges, ezzel csökkenthetjük a leghatékonyabban a megbetegedés valószínűségét. Nagyon fontos, hogy ne álljunk le másokkal beszélgetni, tartsuk meg a kétméteres távolságot. Vegyük ezt komolyan, hiszen a fertőzés átadásának feltétele, hogy a fertőző forrásból a kórokozó eljusson a fogékony szervezetbe. Ha ez a feltétel nincs meg, azaz a vírusgazda nem találkozik a még egészségesekkel, a vírus nem betegít meg másokat. Gondoljunk a többi emberre, ne fogjunk másokkal kezet, ne adjunk puszit.

Köhögési etikett

Amennyiben köhögünk, tüsszögünk, viseljünk maszkot az utcán is, valamint tartsuk be a köhögési etikettet. Köhögés, tüsszentés, orrfújás esetén eldobható papír zsebkendőt használjunk, amelyet használat után azonnal dobjunk ki, vagy a kidobásig zárt tasakban tároljunk. Soha ne a tenyerünkbe tüsszentsünk és köhögjünk, hanem a behajlított könyökhajlatunkba, kifelé fordulva.

Melyik maszk mire jó?

A maszk hordása kétirányú segítség: egyrészt megakadályozzuk, hogy másokat megfertőzzünk, másrészt mi magunk sem fertőződünk. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusút használunk. Az úgynevezett sebészeti maszkkal, vagy a legtöbb textilmaszkkal megelőzhető a vírus kijutása a légutakból, az FFp2 és FFp3 minősítésű maszkok akadályozzák a levegőbe kerülő vírusok bejutását.
Sokakat érdekel, mi a teendő a többször használatos textilmaszkokkal. Dr. Rákay Erzsébet az úgynevezett termodezinfekciós mosást javasolja, ami azt jelenti, hogy a pamutmaszkot magas hőfokon mossuk, mert 60 fok felett elpusztul a vírus. Klóralapú fertőtlenítőszerrel (például Flóraszepttel) tovább fokozhatjuk a hatást, a vasalással pedig még inkább biztosak lehetünk abban, hogy minden vírust eltávolítottunk a maszk felületéről.

Hányszor mossunk kezet?

Természetesen erősen ajánlott további megelőző intézkedéseket is tenni. A kéz és a felületek fertőtlenítésével a kontaktterjedés kockázatát tudjuk csökkenteni. Megakadályozzuk, hogy a vírus valamilyen közbenső felületről (kapaszkodó, csengő, korlát, csaptelep, kilincs stb.) kerüljön a szervezetünkbe.
Mivel szinte minden tevékenységünkben szerepet kapnak a kezeink, azok óhatatlanul beszennyeződnek. Fontos megszokni, hogy minél kevesebbszer nyúljunk az arcunkhoz, az orrunk, szemünk, fülünk közelébe. A kéz tisztasága tehát alapvető elvárás.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy amint hazaértünk, azonnal mossunk kezet! A szappanos kézmosás megtisztítja a kezünket, és a kosszal a kórokozók nagy része is távozik a lefolyóban. A szappan lehet hagyományos vagy folyékony, de vannak olyan antivirális hatóanyagot tartalmazó, fertőtlenítő hatású folyékony szappanok, amik segítenek a vírusok elpusztításában.
A művelet legyen alapos, terjedjen ki az ujjközökre, a tenyérre, a kézfejre, tartson legalább 20-30 másodpercig. Ugyanígy járjunk el a munkahelyünkön, minél többször mosunk kezet, annál nagyobb biztonságban leszünk. Fontos az arc tisztán tartása, különösen akkor, ha tömegközlekedéssel utaztunk. Nem kell jobban aggódniuk a szakállasoknak, ugyanakkor ők a szokásosnál többször és gondosabban mossanak arcot, mert a szőrszálakon könnyebben megtapadhat a vírus.A_higienia_mindennel_fontosabb2

 

Mi legyen a ruháinkkal?

Amennyiben a tömegközlekedést használtuk, vagy olyan helyen jártunk, ahol magasabb a vírus jelenlétének esélye, hazaérve vegyük le a felső ruházatunkat, és mielőbb mossuk ki magas hőfokon, emellett zuhanyozzunk le, és mossuk meg a hajunkat. Utcai ruháinkat egyébként se vigyük be a lakószobába, hagyjuk az előszobában, a cipőinket pedig a folyosón.

A csomagok fertőtlenítése

Vannak, akik félnek a boltokban vásárolt élelmiszerek csomagolásától, és különösen attól, hogy a kiszállított árukon keresztül megbetegednek. A tárolódobozt inkább dobjuk ki, méghozzá rögtön a kukába. Ha erre lehetőség van, a csomagolást befújhatjuk, áttörölhetjük valamilyen fertőtlenítő oldattal.
A koronavírus érzékeny a boltokban kapható szinte összes fertőtlenítőszerre, az alkoholra és a hőre. Használhatunk alkoholos törlőkendőt, de a sima Domestos is tökéletes, a lényeg, hogy várjuk meg az úgynevezett behatási időt, tehát ne töröljük át száraz törlőkendővel a felületet, hanem várjunk, amíg megszárad. Persze, miután átvettük a csomagot, mossuk meg a kezünket. Aki még nagyobb biztonságra törekszik, vegyen fel kesztyűt. A friss levegő, az erős napsütés is segíthet a vírusok elpusztításában. A_higienia_mindennel_fontosabb1

Immunerősítő sportolás

A sportolásról, a szabad levegőn végzett mozgásról az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő higiéniai osztályvezetője elmondta, hogy ezekben az esetekben is él a szabály: kerüljük a kapcsolatot a többi emberrel, tartsuk meg a kétméteres távolságot. Az intenzív mozgás nagyszerű immunerősítő, ha viszont bármilyen felső légúti tünetünk van, a többiek biztonsága érdekében függesszük fel a szabadban űzött sporttevékenységeinket.

Az idősek maradjanak otthon!

Végezetül dr. Rákay Erzsébet nyomatékosan arra kérte az időseket, továbbá azokat, akiknek ismert betegsége van, hogy maradjanak otthon. Bevásárláshoz kérjenek segítséget, mert ezzel elkerülhetik a fertőzést.

M.