Igyekszunk_jozanul_merlegelni_a_helyzetet_1

„Igyekszünk józanul mérlegelni a helyzetet”

Az idősek támogatására létrehozott Hegyvidéki Segítő Központ önkénteseként Pokorni Zoltán polgármester is részt vesz az ebédkiszállításban. Emellett a napokban személyesen vitt védőmaszkokat a Normafa úti rendelőben dolgozó háziorvosoknak. Ezek apropóján arról beszélgettünk vele, a járványhelyzetben hogyan működik a Hegyvidéki Önkormányzat, milyen módon nyújt segítséget a rászorulóknak, el tudja-e látni védőfelszerelésekkel az egészségügyi és a szociális területen dolgozókat, továbbá beváltak-e a kijárási korlátozáshoz kapcsolódó intézkedések.

– Nagyon sok idős ember szigorúan betartja a szabályokat, és otthon marad a koronavírus-járvány miatt. Hogyan tudják megoldani az ellátásukat?

– Ma még a barátok, ismerősök, szomszédok, családtagok gondoskodnak az idős emberek túlnyomó többségéről, ám ha a járvány halad előre, egyre nagyobb szükség lesz az önkormányzat segítségnyújtására. A hegyvidéki idősek ellátása érdekében az önkormányzati dolgozók mellett nagyon sok kerületi lakó ajánlotta fel a segítségét. Olyannyira sok, hogy nem is tudunk mindenkinek egyből munkát adni, ugyanakkor azzal számolunk, sajnos nőni fog az igénylők száma, így szükség lesz minden önkéntesre. Jelenleg több mint ötszáz idős emberről gondoskodunk. Örömmel látom, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is szervez önkénteseket, és a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, kutyasétáltatásban jeleskednek. Ez nagyon nemes versengés a Hegyvidéki Segítő Központ és közöttük – soha rosszabb versenyt ezen a területen!Igyekszunk_jozanul_merlegelni_a_helyzetet_2

– Mi az, ami ingyenes, és miért kell fizetni a rendkívüli helyzetben biztosított önkormányzati szolgáltatások közül?

– Amikor megkezdte működését a segítő központ, volt némi félreértés az ingyenességet illetően. A dobozolás és a kiszállítás ingyenes, de az önköltségi árat, azaz a gyógyszer, a tej, a kenyér vagy a meleg ebéd alapdíját mindenkinek ki kell fizetnie. Kérelemre térítésmentes étkezés jár a hátrányos helyzetű gyerekeknek, továbbá a kedvezményes étkeztetésre jogosult tanulók számára biztosítjuk az elvitelre történő rendelés lehetőségét. A közétkeztetést végző céggel együttműködve tervezzük, hogy az ebédrendelést mindenki számára lehetővé tesszük, így bárki igényelhet majd ételt, ha nincs lehetősége főzni.

– Mit tapasztal az önkormányzat, betartják az üzletek és a vásárlók a járvány terjedésének megakadályozása, valamint az idősek védelme érdekében hozott központi szabályokat?

– Szabálysértésről nem kaptunk jelzést, fegyelmezetten betartják az előírásokat azok is, akik nem teljes mértékben értenek egyet ezekkel. Mivel a piacok nyitvatartása eltérhet az üzletekétől, érdemes megfontolni, hogy a szombatonkénti biopiac másképpen üzemeljen, hiszen nem biztos, hogy működőképes marad, ha az idősek számára lefoglaljuk a 9 és 12 óra közötti időszakot. Ám nem az önkormányzat akarja kitalálni a nyitvatartás rendjét, várjuk, hogy a szervezők tegyenek javaslatot erre.

– Húsvét óta mindkét központi parkoló zárva van a Normafánál. Sikerült megszüntetni a tömeget a korlátozásokkal?

– Nem indult túl jól a történet, a Normafán úgy nézett ki a járvány első hete, mint egy nagy majális. Volt rá példa, hogy egy apuka letépte a játszótér lezárását jelző nejlonszalagot, hogy feltegye kislányát az egyik játszóeszközre, de megesett az is, hogy a Normafa Park vezetőjének el kellett futnia, miután személyesen próbált lebeszélni néhány izmait fejlesztő fiatalembert, ne most használják a szabadtéri kondigépeket. Emiatt kénytelenek voltunk fémrácsokkal körbevenni a játszótereket, a fitneszparkot, továbbá lezárni először az egyik, majd a másik normafai parkolót. Az erdőt, a hegyet nem tudjuk körbekeríteni, de nem is az a cél, hogy mindenkit hazazavarjunk, hanem az, hogy ne jöjjön létre olyan találkozási hely, tömeg, ami veszélyt jelent a benne részt vevők és közvetve mindnyájunk számára. Ezt pillanatnyilag elértük, ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérjük a forgalmat, és igyekszünk józanul mérlegelni a helyzetet. Fenntartjuk azokat a korlátozásokat, amiket húsvét előtt kihirdettünk: nem nyitjuk újra a parkolókat mindaddig, amíg ez szükségesnek látszik. A látogatóktól továbbra is azt kérjük, hogy ne csak a felső, gerincen futó sétányokat használják, hanem fedezzék fel, vegyék birtokba a kevésbé látogatott erdei utakat és ösvényeket is.

– Köztudott, hogy a járvány miatt az egész világon óriási igény mutatkozik a védőfelszerelésekre, amikhez így nem könnyű hozzájutni. Önök el tudják látni a szükséges védőeszközökkel a hegyvidéki egészségügyi dolgozókat és az idősekkel foglalkozókat?

– A járvány idején nagy teher nehezedik az egészségügyben és a szociális gondozásban dolgozó szakembereinkre, akiknek az eddiginél is nagyobb szükségük van védőeszközökre. A háziorvosok FFP2 minősítésű védőmaszkokat kapnak, a betegek számára pedig, ha maszk nélkül mennek a rendelőbe, sebészi maszkokat biztosítunk, amely elsősorban arra szolgál, hogy ne adják át másoknak az esetleg bennük bujkáló vírust. Sorra biztosítjuk a védőeszközöket azoknak, akiknek a munkája most kiemelt kockázattal jár: először a háziorvosoknak, védőnőknek, az ügyeletet ellátó óvodák, bölcsődék munkatársainak, az idősekkel foglalkozó gondozóknak, továbbá az önkénteseknek, akik ebédet, gyógyszereket és élelmiszert szállítanak az időseknek. Ma már rendben érkeznek a szállítmányok, de a járvány elején még történtek fennakadások: arra is volt példa, hogy egy megrendelt szállítmányt a katasztrófavédelem lefoglalt a központi kórházak számára. Ha semmi nem akadályozza a fuvarozók munkáját, a járvány végéig biztosítani tudjuk a védőeszköz-ellátást. A jelentős költségek ellenére ez az, amire a járványidőszakban mindenképpen költenünk kell!Igyekszunk_jozanul_merlegelni_a_helyzetet3

– Hogyan működik most a polgármesteri hivatal? Azokban az önkormányzati intézményekben, ahol fel kellett függeszteni a munkát, milyen feladatokat kapnak a dolgozók?

– A hivatali munkatársaim jelentős része otthon, távmunkában dolgozik. Ha elengedhetetlen a személyes ügyintézés, ez esetben be kell jelentkezniük telefonon, időpontot kell kérniük az ügyfeleknek, nem lehet csak úgy beesni az irodákba. Az emberek hozzászoktak ehhez: radikálisan visszaesett a személyes találkozások száma, mindenki igyekszik interneten vagy telefonon intézni az ügyeit. A kulturális és sportintézményekben dolgozók, a bölcsődei gondozók és az óvónők most az idősellátásban vesznek részt nagy számban. Mivel a parkolás ingyenességéről rendelkezett a kormány, több tucat parkolóőrt, akit nem akarunk elbocsátani, szintén az idősellátásban foglalkoztatunk, valamint szeretnénk rendészként alkalmazni. A rendészeti munka tanfolyamhoz és vizsgához kötött, ezért remélem, a Belügyminisztérium hamarosan indít olyan képzési formát és vizsgatípust, ami online megszervezhető.

– Veszélyhelyzetben a polgármesterekre ruházza a törvény a képviselő-testületek feladat- és hatásköreit. Mit jelent ez a gyakorlatban itt, a Hegyvidéken?

– Voltak az országban kreatív kollégák, akik egzotikus módon éltek azzal a lehetőséggel, hogy az önkormányzati döntéseket egy személyben hozhatják meg polgármesterként. Itt erre nem került sor, bevonom a döntések előkészítésébe a képviselőket, akik megkapják a szükséges anyagokat, és elmondhatják a véleményüket. Észrevételeiket, amennyire csak lehet, igyekszem figyelembe venni.

z.