Két lépéssel a koronavírus-járvány előtt

Tudtuk, és ma már tapasztaljuk is, hogy az új koronavírus az idősebb korosztályt fenyegeti leginkább – mondta dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa az újabb COVID-19 izolációs osztály megnyitásáról, a kijárási korlátozás fontosságáról és a járvány utáni időszak feladatairól is beszélt lapunknak.

– Magyarországon – beszélgetésünk napján – 1300 fölé emelkedett az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint Budapest a járvány gócpontja lehet. Hogyan látja a jelenlegi helyzetet?

– Országos szinten nőtt a betegek száma, az adatok alapján Budapesten van a legtöbb koronavírus-fertőzött. Sajnos ez várható volt. A fővárosban ugyanis jóval kisebb területen zsúfolódnak össze az emberek.

– Magyarország kormánya határozatlan időre meghosszabbította a kijárási korlátozást. Eddig mennyire segített ez a járvány terjedésének lassításában?

– Úgy gondolom, mindenképpen segített! Egyetértek az intézkedéssel, örülök, hogy továbbra is fennmaradt a korlátozás. Tudom, hogy nehéz ez az időszak, hiszen átmenetileg teljesen megváltoztak a mindennapok. Bízom az emberek türelmében és abban, hogy mindenki továbbra is betartja az óvintézkedéseket.

– A Szent János Kórházban koronavírus-fertőzötteket is kezelnek. Milyenek az eddigi tapasztalataik?

– Az elkülönítő osztályon több mint harminc fertőzött fekszik, ketten lélegeztetésre szorulnak. Sajnos voltak olyan betegeink is, akiket nem tudtunk megmenteni. Tudtuk, és ma már tapasztaljuk is, hogy az új koronavírus az idősebb korosztályt fenyegeti leginkább. A COVID-19 okozta tüdőgyulladást nagyon nehéz gyógyítani időskorban.

– Jelenleg milyen kezelési módszerrel próbálják meggyógyítani a fertőzött betegeket?

– Pontos kezelés nincs. Az orvosi portálokon megjelenő kezelési sémákat alkalmazzuk a betegeknél. Megpróbáljuk hasznosítani azoknak az orvosoknak a tapasztalatait, akik hosszabb ideje kezelnek koronavírus-fertőzötteket.

– Mit tehet az, aki a tünetei alapján úgy gondolja, hogy koronavírus-fertőzött?

– A Hegyvidéki Önkormányzat segítségével arra kértük a háziorvosokat, csak azokat az embereket küldjék a Szent János Kórházba, akiknek olyan súlyos panaszaik vannak, hogy kórházi ellátásra szorulnak. A szűrést a mentőszolgálat segítségével is meg lehet oldani. Akinek nagyon enyhék a panaszai, az otthoni elkülönítés szabályai szerint várhatja meg a tenyésztés eredményét.

– Orbán Viktor több olyan hazai kórházat is meglátogatott, ahol koronavírus-fertőzötteket kezelnek. A miniszterelnök április 9-én a Szent János Kórházban is járt.

– Ez egy nagyon váratlan, előre be nem jelentett látogatás volt. A karanténkórházról és a lélegeztetési lehetőségeinkről érdeklődött. Rendkívüli pontossággal tette fel a kérdéseket, és igen tájékozott volt a betegek ellátását illetően.

– Legutóbbi beszélgetésünkkor kiemelte, a Szent János Kórházban fontosnak tartják, hogy két lépéssel a koronavírus-járvány előtt járjanak. Mire készülnek most?

– Az ünnep előtt megpróbáltunk felkészülni arra, hogy kellő mennyiségű védőfelszerelést tudjunk biztosítani a fertőzött betegeket ellátó osztályok számára. Az ortopéd-traumatológiát is COVID-osztállyá alakítottuk át, oda szükség esetén további harminc lélegeztetőgépet tudunk elhelyezni. Erről a miniszterelnök urat is tájékoztattam. Az ortopéd-traumatológia hetente kétszer lát el baleseti sebészeti ügyeletet, amelyet áthelyeztünk a baleseti sebészetre. Az ortopédiai műtéteket egészségkárosodás nélkül akár egy-két hónappal is el lehet tolni. A számok azt mutatják, hogy az emberek türelmesek. Ha a járvány véget ér, fokozott munkával megpróbáljuk behozni az elmaradásokat, az elhalasztott műtéteket pedig igyekszünk mihamarabb elvégezni.

– Mire számítanak, meddig tart a koronavírus-járvány?

– A koronavírus biztosan sokáig tart még, de a járvány ilyen mértékű terjedése remélhetőleg belátható időn belül véget ér. Bízom benne, hogy júniusban minden visszatér a normális kerékvágásba. Optimista ember vagyok, ezért hangsúlyoznom kell, hogy mindez csak remény a részemről.

– Nem fáradtak még el?

– Senkit nem kellett a fertőző osztályokra vezényelni, mindenki önként vállalta a munkát. Persze nem könnyű napi tizenkét órát védőfelszerelésben végigdolgozni. A Szent János Kórházban maximálisan helytállnak a dolgozók. Az emberek támogatása a nővéreknek és az orvosoknak is erőt ad.

BM.