„Amint lehet, oltassuk be magunkat a koronavírus elleni vakcinával!”

Nyugodtan beoltathatjuk magunkat a Magyarországon megjelenő COVID-19 elleni vakcinák bármelyikével, hiszen azok virológusok jóváhagyásával kerülnek forgalomba – mondja dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosát a járványhelyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett arról is kérdeztük, mit tehetnek azok a koronavírusos betegek, akik otthon próbálnak meggyógyulni.

Tavasz óta folyamatosan tesztel az Önkormányzat

A Hegyvidéki Önkormányzat már tavasszal megkezdte az általa fenntartott bölcsődék, óvodák munkatársainak rendszeres koronavírus-tesztelését, egy hete azonban országszerte elrendelték az oktatási-nevelési intézményekben dolgozók szűrését. Így az óvodák, bölcsődék mellett már az állami fenntartású iskolákban is zajlik a tesztelés.

„Szükség volt az újabb, szigorúbb intézkedésekre”

Lényegesen jobb helyzetben vagyunk, mint az első hullám megjelenésekor voltunk – mondja dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kihívásokról és a Szent János Kórház leterheltségéről is kérdeztük.

Rendkívüli intézkedések a járvány megfékezésére

Meredeken emelkedik a koronavírus-járvány második hulláma egész Európában és Magyarországon, folyamatosan nő a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. A fertőzés terjedésének lassítása és a kórházak túlterhelésének megelőzése érdekében rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezetett be itthon a kormány.

Rendkívüli jogrend lépett életbe

A szórakozóhelyeket bezárják, éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást vezetnek be, ingyenes lesz a parkolás, csúcsidőszakban sűríteni kell a tömegközlekedési eszközöket – a járvány terjedésének lassítása érdekében újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök.

Új védelmi intézkedések léptek életbe

Szigorított maszkviselési előírások, lázmérés az óvodákban, iskolákban, ingyenes influenza elleni oltás, fél évvel meghosszabbított hitelmoratórium – újabb járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormány az elmúlt napokban.

Hazánkat is elérte a járvány második hulláma

Más országokhoz hasonlóan nálunk is újra nő a fertőzések száma. Emiatt tovább szigorították a beutazás szabályait, valamint 10-ről 20 százalékra emelték a koronavírus-betegek számára készenlétben tartott kórházi ágyak számát.

Járványügyi gyakorlat a Kútvölgyiben

Hogyan lehet hatékonyan kezelni egy koronavírus-fertőzés továbbterjedése szempontjából kockázatos helyzetet a rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, a mentőszolgálat és a kórházi dolgozók együttműködésével? Ezt mutatta be a kormány által augusztus elején felállított Járványügyi Bevetési Egység látványos gyakorlat keretében a Kútvölgyi-tömbben.

A járványveszély nem múlt el! - Tanácsok mindannyiunk védelméért

Zárt helyen viseljen maszkot, tartson 1,5-2 méteres távolságot, rendszeresen mosson kezet, intézze ügyeit online, fizessen bankkártyával, fertőtlenítse rendszeresen az otthoni felületeket, használati tárgyait, ha tüneteket észlel azonnal forduljon telefonon háziorvosához. Vigyázzunk egymásra!

A nyár elmúlt, a fertőzésveszély nem!

A koronavírus-járvány munkahelyeket érintő negatív hatásai miatt sokak számára nem volt felhőtlen az idei nyár, de azért aki csak tehette, igyekezett kihasználni az évszak örömeit. Lassan azonban vége a szép napoknak: azok, akik eddig a szabadságukat töltötték, nagy számban térnek vissza munkahelyeikre, szeptember 1-jén pedig – ami sokáig evidenciának tűnt, ám most mégis örömteli hír szinte mindenkinek – az iskolákban is a megszokott módon kezdődhet meg a tanév.

Köszönjük!

Köszönjük a hegyvidékieknek, hogy fegyelmezettségükkel segítették a járvány megfékezését, a Hegyvidéki Segítő Központ önkénteseinek és a munkatársaknak az időseknek és rászorulóknak nyújtott segítséget, az egyházaknak, civil szervezeteknek, politikai pártoknak, hogy segítették a munkánkat a veszélyhelyzet idején!

A járvány igazolta vissza a János kórház fejlesztési programját

A halasztható nagy műtétek kivételével már szinte minden ellátás újraindult a Szent János Kórházban – mondta el lapunknak dr. Takács Péter főigazgató. Beszélgetésünkben szólt arról is, hogy a koronavírusos betegek eddigi izolációs osztálya a Kútvölgyi-tömb toronyépületébe költözik, ahol erre a célra – a járvány esetleges második hullámára felkészülve – három szintet is fenntartanak. Az új centrumkórház előkészületi munkái nem álltak le, néhány héten belül hirdethetnek eredményt a szakrendelő, valamint a fekvőbeteg-ellátás fejlesztésének tervezői közbeszerzésén.

Vigyázzunk egymásra!

A járvány még nem ért véget, ezért mindannyiunk biztonsága érdekében folyamatosan kövessük a híreket és tarsuk be továbbra is a szabályokat: tartsunk távolságot, viseljünk maszkot és vigyázzunk az idősekre!

Felkészülve a járvány második hullámára

Négy hónappal az eredeti határidő előtt készült el a Budapesti Szent Ferenc Kórház felújításának második üteme. A járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet kezdetén döntött úgy a kórház, hogy a kivitelezőkkel összefogva felgyorsítja a munkálatokat. Az új épületrészt május 21-én adta át Varga Mihály pénzügyminiszter és dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató.

A Szent János Kórházban lassan minden a régi lesz

Dr. Nyulasi Tibor a COVID-19 magyarországi megjelenése óta tájékoztatta lapunkat a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, miközben folyamatosan harcolt a koronavírussal fertőzött betegek életéért. A Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvos a legutóbbi hétvégéjét már a családjával tölthette, ugyanakkor rengeteg feladat vár még rá és a kollégáira is.

„Mindenre fel kellett készülnünk”

„Nagy öröm volt számunkra, hogy több koronavírussal fertőzött idős beteget is meggyógyíthattunk” – mondta dr. Istráb Tünde. A Szent János Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályát vezető főorvos az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól és sikerélményeiről is beszélt lapunknak.

Budapesten is megszűnt a kijárási korlátozás

Immár a fővárosban is kinyithat valamennyi üzlet, szabadtéri fürdő, múzeum és az állatkert; az éttermek, kávézók, cukrászdák is fogadhatnak vendégeket a teraszaikon és a kerthelyiségeikben. A koronavírus-járványnak azonban még nincs vége, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében ezután is be kell tartanunk bizonyos előírásokat.

Összekovácsolta az ápolószakmát az emberek szeretete

Az ápolók nemzetközi napján, május 12-én adományokat adtak át az egyházi fenntartású kórházaknak, valamint idős- és szociális otthonoknak. Ez alkalomból az ápolók megbecsültségéről és a járványhelyzetben betöltött szerepéről kérdeztük a Budapesti Szent Ferenc Kórház, a Bethesda Gyermekkórház, a Budai Irgalmasrendi Kórház és a MAZSIHISZ Szeretetkórház vezetőit.

Fokozatosan újraindulnak az egészségügyi ellátások

Az április közepi szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, így megkezdődhetett a felkészülés az egészségügyi ellátások fokozatos, több ütemben történő beindítására. A járvány kezdeti szakaszában megszokott rendhez visszatérve két kiemelt kórházba, a Dél-pesti Centrumkórházba és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállítják az új, súlyos állapotú fertőzötteket.

A fű kétszer is kinőtt, de a nagyi még mindig a frontvonalban harcol

„A hároméves unokám, Bence nem érti, hogy mi az a koronavírus, ahogy azt sem, hogy miért nem megyek érte a bölcsibe, miért nem tud nálam aludni a hétvégén” – mondta el lapunknak Violáné Filyó Mariann diplomás ápoló. A Szent János Kórház III. Belgyógyászati és Kardiológiai Osztályának főnővérével beszélgettünk, aki jelenleg a súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek életéért küzd.

„Az egészségügyi dolgozóknak szárnyakat ad a megbecsülés”

„Látom a kollégáimon, hogy óriási erőt ad nekik a magyar társadalom támogatása” – mondja Németh Franciska. A Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának ápolójával és kommunikációs szakemberével azokról a hősökről beszélgettünk, akik nem csak a koronavírus-járvány idején harcolnak az emberi életek megmentéséért.

„A mi szakmánk a szép pillanatokról szól”

Május 5-e a szülésznők világnapja. Ebből az alkalomból Maczkó Anikóval, a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának főnővérével beszélgettünk. Hivatása szépségéről, a szülésélmény pillanatairól és arról a több száz babáról is kérdeztük, akit világra segített.

„Szigorú szabályok mellett fokozatosan elindulnak a szakrendelések”

A Kútvölgyi karanténkórházban megfigyelt hajléktalanok ellátása továbbra is komoly kihívást jelent – mondta dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejlemények mellett az egészségügyi ellátás újraindulásáról is kérdeztük.

A fővárosban nem szűnt meg a kijárási korlátozás

Budapesten és Pest megyében fennmaradt az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozás, míg az ország többi részén lazítottak a szabályokon. Országos vizsgálatsorozat indult a járvány kiterjedésének pontos felmérésére, továbbá döntés született az eddig szünetelő egészségügyi ellátások fokozatos újraindításáról.

Vírusmentes babalesen

Három éve működik sikerrel a babales a Szent János Kórházban, és most, a koronavírus-járvány miatti látogatási tilalom idején érthetően még tovább nőtt a népszerűsége. Tory Verát, a kórház koraszülöttrészlegének vezető főorvosát kérdeztük erről.

Legyen most is örömteli a gyermekáldás!

A koronavírus-járvány kevésbé veszélyezteti az egészséges kismamákat és az újszülötteket, ugyanakkor a megfelelő óvintézkedések betartása az ő esetükben is kiemelten fontos. Dr. Végh György, a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának főorvosa a látogatási tilalom fontossága mellett arról is beszélt lapunknak, hogy milyen módszerekkel próbálják szebbé tenni a gyermekáldás időszakát.

„Ha most kitartunk, akkor talán nyugodt nyarunk lesz”

„Egyre rutinosabban tudjuk kezelni a betegeket, a terápiákat illetően is magabiztosabbak vagyunk” – mondta el lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosa a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tapasztalatai mellett arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenézniük a Kútvölgyi karanténkórházban.

Védőmaszk a szakrendeléseknek

Húsz hétre elegendő mennyiségű védőmaszkot adományozott a Hegyvidéki Önkormányzat a Szent János Kórház járóbeteg-ellátó részlegein dolgozóknak. Az átadáson Pokorni Zoltán polgármester bejelentette, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztály tagjait, a 70 év felettieket is ellátja maszkokkal az önkormányzat.

Már ezernél is több idős emberről gondoskodnak az önkéntesek

Egy hét alatt megduplázódott, több mint ezerre emelkedett azoknak az idős embereknek a száma, akiket az önkormányzat szervezésében működő Hegyvidéki Segítő Központ lát el a járványidőszakban gyógyszerrel, élelmiszerrel és meleg ebéddel. Ezúttal egy hölgyet kérdeztünk, aki rendszeresen igényli az ételkiszállítást és a bevásárlást, valamint a több mint kétszáz önkéntes közül hármat kértünk meg arra, hogy beszéljen a tapasztalatairól.

Új szakaszába lép a járvány elleni védekezés

Május 3-a után a védekezés új szakasza kezdődik el, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet az országban – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is az elmúlt napokban.

A szájmaszk felkerült, a póló maradt

A Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályán továbbra is zavartalanul működik a súlyos esetek ellátása, apróbb balesetek esetén a szülők telefonon és e-mailben kérhetnek gyors segítséget – mondta dr. Mona Tamás osztályvezető főorvos. A „pólós doki” a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók mellett arról is beszélt lapunknak, hogy milyen erényre van most a leginkább szükségük azoknak a szülőknek, akik minden pillanatukat otthon, a gyermekeik mellett töltik.

A Szent János Kórház is készül a tömeges megbetegedésekre

Tömeges megbetegedésekre és az elhalasztott műtétek pótlására készül a Szent János Kórház, ahol továbbra is zavartalanul működik a sürgősségi esetek ellátása – mondta el lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főorvosa a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfontosabb fejlemények mellett arról is beszélt, hogy miért kell azoknak is kiemelten figyelniük az óvintézkedések betartására, akik teljesen egészségesnek érzik magukat.

„Igyekszünk józanul mérlegelni a helyzetet”

Az idősek támogatására létrehozott Hegyvidéki Segítő Központ önkénteseként Pokorni Zoltán polgármester is részt vesz az ebédkiszállításban. Emellett a napokban személyesen vitt védőmaszkokat a Normafa úti rendelőben dolgozó háziorvosoknak. Ezek apropóján arról beszélgettünk vele, a járványhelyzetben hogyan működik a Hegyvidéki Önkormányzat, milyen módon nyújt segítséget a rászorulóknak, el tudja-e látni védőfelszerelésekkel az egészségügyi és a szociális területen dolgozókat, továbbá beváltak-e a kijárási korlátozáshoz kapcsolódó intézkedések.

Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány

A kisvállalati adó kulcsának csökkentéséről, adózási határidők elhalasztásáról és a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztéséről is döntött a kormány az elmúlt napokban, ily módon is segítve a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat. Az érettségik várhatóan május 4-től május 21-ig tartanak majd, és szinte kizárólag írásban vizsgáznak a diákok.

Anya és lánya együtt küzd a koronavírus-fertőzöttek életéért

Jobban féltem édesanyámat, mint saját magamat – mondja Kozák Orsolya, aki önkéntes diplomás ápolóként édesanyjával, Bíró Katalin egyetemi ápolóval együtt harcol a koronavírus-fertőzöttek életéért a Szent János Kórház III. Belgyógyászati Osztály épületében a COVID-19-pozitív betegek számára kialakított őrzőben.

Két lépéssel a koronavírus-járvány előtt

Tudtuk, és ma már tapasztaljuk is, hogy az új koronavírus az idősebb korosztályt fenyegeti leginkább – mondta dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa az újabb COVID-19 izolációs osztály megnyitásáról, a kijárási korlátozás fontosságáról és a járvány utáni időszak feladatairól is beszélt lapunknak.

Gyalog, autóval és biciklivel is érkeznek az önkéntesek

Maradjunk otthon! A járvány miatt immár hetek óta ezt kérik a hivatalos szervek mindannyiunktól, különösen a leginkább veszélyeztetett idősektől. Legtöbbjük így is tesz, sokaknak azonban támogatásra van szüksége ahhoz, hogy el tudja látni magát. A Hegyvidéken több mint kétszáz önkéntes jelentkezett, hogy segít nekik.

Országszerte elrendelték az idősotthonok ellenőrzését

Az egész országban ellenőrzik az idősotthonokat; elhalasztják a népegészségügyi szűrőprogramokat; a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadítják; az emberek többsége betartja a kijárási korlátozásokat – járványhírek az elmúlt napokból.

Segítség a bajban!

Ha Ön idős, mozgásában korlátozott, vagy beteg és nincs segítsége, akkor hívja a Hegyvidéki Önkormányzat Segítő Központját!

Szent János Kórház: elszánt dolgozók a koronavírus-osztályon

„Olyan, mintha menet közben kellene átépíteni a Trabantot Porschévá.” Ezzel a hasonlattal élt Pokorni Zoltán polgármester, amikor a kormány bejelentette a folyamatos működést igénylő Szent János Kórház centrumkórházzá fejlesztését. A mostani járványhelyzetben nemcsak menet közbeni átépítésre, hanem hirtelen irányváltásra is szükség van. Hogyan tud megbirkózni az intézmény a rendkívüli helyzettel? Erről kérdeztük dr. Takács Péter főigazgatót.

A veszélyhelyzet idején is zavartalanul működik a Szent János Kórház

Továbbra is fogadja az ellátásra szoruló betegeket a Szent János Kórház, de halasztható problémák esetén jobb, ha telefonon konzultálunk az intézménnyel – tanácsolja dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa az izolációs osztályon fekvő betegek állapotáról, a hatósági karanténról és az eddigi tapasztalatokról is beszélt lapunknak.

Önkéntesek segítenek a hegyvidéki idős embereknek

Sok idős szorul most segítségre, mert a járványveszély miatt nem mozdulhat ki otthonról, és a családjából, ismerősei köréből sem tud megkérni senkit, hogy vigyen neki gyógyszert, élelmiszert vagy ebédet. Ezért hozta létre az önkormányzat a Hegyvidéki Segítő Központot, amely már több mint kétszáz önkéntessel nyújt támogatást a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasoknak.

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormány

663 milliárd forintos kezdő pénzügyi kerettel a koronavírus-járvány elleni védekezési alapot hozott létre a kormány, ami a védekezés költségei mellett az egészségügyi dolgozók bérkiegészítésére is fedezetet nyújt. 1345 milliárd forinttal egy gazdaságvédelmi alap is létrejött, ami a meglévő munkahelyek megőrzését, valamint újak megteremtését segíti elő, a család- és nyugdíjasvédelmi program részeként pedig visszaépíti a 13. havi nyugdíjat.

Stratégiai fontosságú az egészségügyi dolgozók védelme

„Nehéz, de ezt most becsülettel végig kell csinálnunk” – mondta lapunknak Felföldi Katalin. A Szent János Kórház ápolási igazgatója kollégáival együtt folyamatosan küzd azért, hogy a karanténkórházban megfigyelt személyek mellett a kórház sürgősségi és krónikus betegellátását is maximálisan megoldják.

A Hegyvidéken is diagnosztizáltak koronavírus-fertőzötteket

A járvány a XII. kerületet is elérte, itt is regisztráltak koronavírus-fertőzötteket – tudtuk meg dr. Nyulasi Tibortól. A Szent János Kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa lapunknak elmondta, folyamatosan próbálnak egy lépéssel a COVID-19 előtt járni, de kiemelten fontos, hogy az emberek betartsák az óvintézkedéseket.

Minden, amit tudni kell a kijárási korlátozásról

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a kormány kijárási korlátozást vezetett be az országban április 11-ig. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Elfogadta a parlament a koronavírus-törvényt

Koronavírus elleni védekezésről szóló jogszabály, kijárási korlátozással lassított fertőzésterjedés, ritkított tömegközlekedés, lezárások a Normafán – országos, fővárosi és hegyvidéki hírek a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet harmadik hetéből.

Bezártság, szorongás ellen: legyen célja a napnak, a hétnek!

Kurimay Tamás pszichiáter professzort, a Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum osztályvezető főorvosát kérdeztük arról, hogy lelkileg mit jelent az egyénnek és a társadalomnak az új koronavírus, és milyen szerepe van mentális egészségünknek a megelőzésben. A professzor munkatársaival részt vett annak a gyors előkészítésében is, hogy a László után a Szent János legyen a második budapesti karanténkórház.

Mindenki veszélyeztetett!

Több ezer halálos áldozata van már a világon az új koronavírusnak, amely hazánkat sem kíméli. Magyarországon a fertőzöttek száma száz fölé emelkedett, és sajnos itthon is többen meghaltak a COVID-19 miatt. Dr. Nyulasi Tiborral, a Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvossal a legfontosabb tudnivalókról, valamint a XII. kerületi karanténkórházakkal kapcsolatos fejleményekről beszélgettünk.

Készültségben az egészségügyi dolgozók

Az egészségügyi dolgozók munkáját veszi semmibe, aki nem veszi ki a részét a járvány terjedése elleni harcból – mondta Németh Franciska, a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának ápolója és kommunikációs szakembere, akivel sok más mellett arról is beszélgettünk, mi történhet akkor, ha nem törődünk az óvintézkedésekkel.

A higiénia mindennél fontosabb! – jó tanácsok a mindennapokra

Hányszor mossunk kezet és arcot? Mit tegyünk az utcai ruháinkkal? Hogyan fertőtlenítsünk? Mi a teendő a kiszállított csomagokkal? Kimehetünk-e a szabadba sportolni? Mikor lehet többször használni biztonságosan a mosható maszkokat? Nincs olyan ember az országban, aki ne tenné fel magának naponta többször ezeket a kérdéseket. Megkértük dr. Rákay Erzsébetet, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő higiéniai osztályvezetőjét, hogy foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat.

Rendkívül fontos a fegyelmezett védekezés

„Ilyen súlyos járványügyi intézkedésre Magyarországon a harminchárom éves praxisom során nem került sor. Sajnos most megtörtént” – mondta lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa az új koronavírussal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszolt, és arról is beszélt, hogy a Hegyvidéken hogyan készülnek a járványra.

„Itthon is nagy a baj, sokan mégsem figyelnek oda”

A koronavírus elleni harc frontvonalában küzdő egészségügyi dolgozók igazi hősök; azért küzdenek, amire felesküdtek: az emberi élet megmentésére – mondja Németh Franciska. A Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályának ápolójával és kommunikációs szakemberével beszélgettünk.

Hegyvidéki Segítő Központ alakult az időseknek

A koronavírus-járvány okozta fertőzésveszély és a korlátozások miatt sokan maradnak otthon. A gyerekek nem járhatnak iskolába, óvodába, és valójában a legjobb az lenne, ha mindenki, aki megteheti, a minimálisra csökkentené társas érintkezéseit. Ezt elősegítendő a Hegyvidéki Önkormányzat saját hatáskörében korlátozásokat rendelt el, amelyekről dr. Gottfried-Tusor Gabriella jegyzőt kérdeztük.

Lehetőleg mindenki egyedül vásároljon!

Csak 15 óráig maradhatnak nyitva az éttermek, kávézók, üzletek március 17-e óta, kivéve az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat, valamint a dohányboltokat és a benzinkutakat. Az élelmiszerellátás folyamatos, ezzel együtt akadnak olyan termékek, amik nem mindig vannak kint a polcokon. Az egyik üzletbe mi is elmentünk, hogy megnézzük, mit és hogyan vásárolnak a hegyvidékiek.

Fokozottan figyeljünk idős embertársainkra!

A fiatalabb korosztály általában tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, viszonylag könnyen átvészeli a vírusfertőzést, az időseknél viszont jóval súlyosabb lehet a betegség lefolyása. Megoldást jelenthet a fertőzés elkerülésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott szociális távolság betartása, ami azt jelenti, hogy idegenek ne menjenek 2 méternél közelebb egymáshoz. Ennél is hatékonyabb védekezés, ha az idősek otthon maradnak, és egyáltalán nem teszik ki magukat a társas érintkezések okozta veszélynek.

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok!

Közös felelősségünk, hogy megóvjuk szüleinket, nagyszüleinket a koronavírus fenyegető veszélyétől. Sokuk nehezen vagy egyáltalán nem kér segítséget. Ezért arra kérem a kerületben élőket, hogy figyeljenek oda idős társaikra, rokonaikra.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

A világot váratlanul érte az új koronavírus, amely a jelenlegi adatok alapján már több mint 160 országban ütötte fel a fejét, köztük Magyarországon is. A járvány sebesen terjed, a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma folyamatosan nő, kezelési gyógymód, vakcina és védőoltás egyelőre nincs. Most minden a személyes felelősségvállaláson és odafigyelésen múlik. Idős szeretteinket és önmagunkat csak az óvintézkedések és ajánlások betartásával tudjuk megóvni.