Mindenki veszélyeztetett!

Több ezer halálos áldozata van már a világon az új koronavírusnak, amely hazánkat sem kíméli. Magyarországon a fertőzöttek száma száz fölé emelkedett, és sajnos itthon is többen meghaltak a COVID-19 miatt. Dr. Nyulasi Tiborral, a Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvossal a legfontosabb tudnivalókról, valamint a XII. kerületi karanténkórházakkal kapcsolatos fejleményekről beszélgettünk.

Rendkivul_fontos_a_fegyelmezett_vedekezes2– Az új koronavírus továbbra sem kíméli hazánkat, többen is életüket vesztették, a fertőzöttek száma pedig már száz fölé emelkedett. A helyzet súlyos, de mennyire?
– Sajnos várható volt, hogy megemelkedik a fertőzöttek száma, ami úgy gondolom, hogy – a többi országhoz képest – mérsékelt. Bízom benne, hogy hatékonyak a védőintézkedések, hiszen eljött az a pillanat, amikor muszáj megérteniük az embereknek: maradjanak otthon! Főleg az idősek, akiket arra kérünk, fogadjanak el minden olyan felajánlást, ami segít abban, hogy ne kelljen kimenniük az utcára.
– Olaszországban már többen belehaltak a koronavírus-fertőzésbe, mint Vuhanban. Spanyolországban is egyre több az áldozat. Mi lehet az oka annak, hogy ezekben az országokban ennyire rossz a helyzet?

– Erre számítani lehetett, ugyanis nem vezették be időben azokat a járványügyi intézkedéseket, amik az emberek egymástól való elkülönítését szolgálják. Ha mi is nagyobb összejöveteleket, rendezvényeket tartanánk, igen nagy lenne annak a valószínűsége, hogy Magyarországon is olyan mértékben terjedne a vírus, mint Olaszországban és Spanyolországban. Minden az állampolgárok felelősségteljes viselkedésén múlik.
– Milyen tapasztalatai vannak, mennyire tartják be az emberek az óvintézkedéseket, javaslatokat?

– Kétfajta viselkedéssel találkozunk: vannak, akik otthon maradnak, és felelősségteljesen betartják az ajánlásokat. Mások pedig mindezt negligálják, mert úgy gondolják, nem tartoznak a veszélyeztetettek csoportjába, ezért nekik semmi bajuk nem lesz, ám ez, sajnos, nem igaz!
– Egy tizenhárom éves gyerek is megfertőződött…

– Mindenki veszélyeztetett! A szülőknek most legalább annyira vigyázniuk kell a saját szüleikre, mint a gyermekeikre. A gyerekeknél az eddigi esetek alapján jóval enyhébb lefolyású ez a betegség. Az idősebbek viszont kifejezetten veszélyeztetettek, nekik sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy súlyos állapot, légzési nehézség vagy tüdőgyulladás alakuljon ki. Ők a legrosszabb esetben belehalhatnak a COVID-19-be.
– Mit tanácsol az időseknek, hogyan erősítsék az immunrendszerüket?

– Nem kell különböző vitaminokat dömpingszerűen szedni, sokkal fontosabb, hogy figyeljenek oda a helyes táplálkozásra és a megfelelő folyadékbevitelre. Sajnos az utóbbira sokan nem fordítanak elegendő figyelmet, ezért eleve kiszáradt állapotban vannak, így a vírus könnyebben utat talál feléjük.
– A világ tudósai folyamatosan azon dolgoznak, hogy megtalálják az új koronavírus elleni gyógymódot. Olyan gyógyszereket is tesztelnek, amiket évek óta használunk.

– Gyógyszer, ami a koronavírust gyógyítaná, jelen pillanatban nincs. Vannak tesztelések olyan készítményekre, amiket már évtizedek óta használunk, de ehhez a megközelítéshez nem fűzök nagy reményeket.
– Hallani lehet a nyájimmunitásról is, ez pontosan mit jelent?

– Leginkább a védőoltáshoz lehet hasonlítani, amely abban segít, hogy immunitás alakuljon ki bizonyos betegségekre. Mindig jön egy olyan, ami ellen nem leszünk immunisak. A nyájimmunitás azt jelenti, hogy az egész társadalmon végigmegy a betegség, és immunisak leszünk rá. Ez azonban csalóka dolog, hiszen a vírusok mutálódnak.
– Kínában napok óta nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet. Van okunk reménykedni?

– Kínában már lecsengett a decemberben kezdődő koronavírus-járvány. Örök optimista vagyok, bízom abban, hogy itthon nem tart majd három hónapig.
– Hogyan haladnak a tizenkettedik kerületi karanténkórházzal kapcsolatos előkészületekkel, mennyire vannak most leterhelve?

– Illúzió lenne azt gondolni, hogy a kerületben nem lesznek koronavírus-fertőzöttek. Éppen emiatt az elmúlt tíz napban megnyitottuk a karanténkórházat a Kútvölgyi Klinika Tömbjében, kiköltözött a III. Belgyógyászati Klinika, amelynek a helyét öt nap alatt újítottuk fel. A Szent János Kórházban kiürítettünk egy belgyógyászati klinikát is, ami azt jelenti, hogy a saját intenzív osztályunk mellett még ötvenöt ágyat és egy tízágyas lélegeztetési intenzívet hoztunk létre. A János kórháznak speciális feladata van, hiszen ide változatlanul jönnek betegek sürgősségi ellátásra, emellett pedig egy COVID-19-oszályt is létre kell hozni. Az egészségügyi dolgozókat átcsoportosítottuk annak érdekében, hogy tömeges fertőzés esetén is el tudjuk látni az I., a II. és a XII. kerület lakosságát.
– Hatalmas szükség van most az egészségügyi dolgozókra. Milyen segítségnek örülnének jelenleg leginkább?

– A Szent János Kórháznak van egy alapítványa, amelyen keresztül sokféle felajánlás érkezett, vannak, akiktől komoly anyagi támogatást kaptunk. A legnagyobb segítség azonban most mégis az lenne, ha mindenki vigyázna magára.Mindenki_veszelyeztetett

BM.