COVID-19

Országszerte elrendelték az idősotthonok ellenőrzését

Az egész országban ellenőrzik az idősotthonokat; elhalasztják a népegészségügyi szűrőprogramokat; a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadítják; az emberek többsége betartja a kijárási korlátozásokat – járványhírek az elmúlt napokból.

Az országos tisztifőorvos elrendelte az ország valamennyi, 1035 idősotthonának ellenőrzését. Müller Cecília az operatív törzs április 14-i tájékoztatóján elmondta, hogy az ellenőrzést a legnagyobb létszámú helyeken kezdik.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a járvány miatt a várandósság nem jelent kockázatot, de nem árt az óvatosság. Mind a védőnők, mind a nőgyógyászok felkészültek a várandóstanácsadás és a vizsgálatok ellátására, továbbá kijelöltek olyan szülészeteket, amelyek fogadni tudják az esetleges koronavírus-pozitív kismamákat, ám ilyen esetről eddig nem érkezett hír.

A gyerekek életkorhoz kötött kötelező védőoltásai kapcsán elhangzott: az oltóanyagok rendelkezésre állnak, ezeket már a járvány előtt beszerezték, készletezték. Csupán az iskolai kampányoltások maradnak el, ezek beadására a járvány után kerítenek sort.

A kórházi ágyak 60 százalékának felszabadítására azért van szükség, hogy mindenki ellátáshoz jusson – mondta Müller Cecília, jelezve, hogy bár sikerült elkerülni az extrém megbetegedési számot, a legrosszabb forgatókönyvre készülnek. A népegészségügyi szűrővizsgálatokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy ezeket felfüggesztették, újabb szűréseket csak a járvány lezajlása után terveznek, de azoknak a kezelése, akiknél valamilyen elváltozást találtak, elkezdődik, illetve folytatódik.

A kezelés fontossága kapcsán a tisztifőorvos kiemelte, hogy már 122-en meggyógyultak a koronavírus okozta betegségből, és nagyon jó hírnek nevezte, hogy kilenc beteg lekerülhetett a lélegeztetőgépről, és az intenzív osztályt is elhagyhatta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy minden korcsoportban előfordul fertőződés, a gyerekektől a legidősebbekig.

Az operatív törzs legutóbbi közleménye szerint 1512 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 122 főre emelkedett. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért különösen fontos, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Kiemelten kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

 

*

Országszerte több mint 4600 rendőri intézkedés történt a kijárási korlátozások megszegése miatt a húsvéti hétvégén – erről Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszélt a lapzártánkkor tartott online sajtótájékoztatón. Megemlítette, hogy a hosszú hétvégére a polgármesterek külön szabályokat állapíthattak meg a kijárási korlátozással kapcsolatban, ezeket pedig az emberek többsége betartotta.

Az ügyeleti központ vezetője elmondta, hogy a kijárási korlátozások bevezetése óta mintegy 10 ezer esetben figyelmeztették a szabályszegőket. Több mint 14 ezer hatósági házi karantént rendeltek el, közel 200 ezer esetben ellenőrizték ezeket, és 993 alkalommal tapasztaltak szabálytalanságot. Emiatt figyelmeztetéssel éltek, helyszíni bírságot szabtak ki, vagy szabálysértési feljelentést tettek.

Azzal kapcsolatban, hogy több európai államban felmerült a korlátozások enyhítése, Lakatos Tibor hangsúlyozta: nehéz összehasonlítani a járvány különböző stádiumaiban lévő országokat. Ezért született az a döntés, hogy az operatív törzs jelentése alapján a kormány hetente értékeli a korlátozó intézkedések hatásait, és szükség esetén dönt szigorításokról vagy enyhítésekről.

sz.

Koronavírus a Hegyvidéken

Aktuális számadatok

 

A Hegyvidéken eddig összesen:

  • 122 főnél rendeltek el hatósági zárlatot
  • 62 főnél oldották fel a járványügyi megfigyelést
  • 60 főnél még él a korlátozás
  • A karanténnal érintett ingatlanok száma: 55

 

www.koronavirus.gov.hu

www.hegyvidek.hu

www.facebook.com/Hegyvidek