Coronavirus-Covid-19-DNA

Pénzügyi segítség a bajbajutottaknak

A hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeinek felfüggesztéséről, az azonnali segítségre szoruló ágazatokban érvényesíthető adó- és járulékkedvezményekről, a lejáró gyes, gyed és gyet további folyósításáról, valamint a kilakoltatási, végrehajtási moratóriumról is döntött a kormány a járványhelyzet miatti rendkívüli intézkedések keretében.

A koronavírus-járvány miatt a kormány az év végéig felfüggesztette a magánszemélyek és vállalkozások március 18-án éjfélig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét. Az intézkedés a magánszemélyek közötti hiteleket kivéve minden hitel- és kölcsönszerződésre, valamint pénzügyi lízingszerződésre vonatkozik.

A fizetési moratórium a babaváró és diákhiteleket is érinti, a babaváró kölcsönnél azonban a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg. A tőke- és kamatfizetési kötelezettséget automatikusan felfüggesztik, nem szükséges jelezni, ha valaki élni szeretne a lehetőséggel. Az adósoknak akkor kell értesíteniük a pénzintézetüket, ha változatlan rendben, megszakítás nélkül szeretnék folytatni a törlesztést. Mivel a fogyasztói hitelek iránt várhatóan megnő majd az igény, a kormány határozata értelmében ezeknél a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot.

A családtámogatások meghosszabbításáról is döntés született. Akinek a veszélyhelyzet idején jár le a jogosultsága a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) vagy a gyermeknevelési támogatásra (gyet), továbbra is megkapja a juttatást a veszélyhelyzet végéig.

Az azonnali segítségre szoruló ágazatokban márciusra, áprilisra, májusra és júniusra vonatkozóan a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag az egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni, legfeljebb 7710 forint összegben. Esetükben tilos megemelni a nem lakásként bérelt helyiségek bérleti díját, és tilos felmondani a bérleti szerződést június 30-ig. A turizmusfejlesztési hozzájárulást március 1. és június 30. között nem kell befizetni. A legutóbbi kormányrendelet szerint támogatott ágazat a taxis személyszállítás, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, az alkotó-, művészeti, továbbá a sport-, szórakoztató és szabadidős tevékenység, a szerencsejáték, fogadás, a film-, videó- és televízióműsor-gyártás, hangfelvétel-kiadás, a konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése, a napilapkiadás, a folyóirat, időszaki kiadvány kiadása, valamint a műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás.

Több mint 81 ezer katás vállalkozó kap felmentést az átalányadó-fizetési kötelezettsége alól június 30-ig, úgy, hogy eközben megmarad a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultsága. A kedvezmény többek között a taxisokat, fodrászokat, szépségápolási tevékenységet végzőket érinti, valamint azokat is, akik járó- és fekvőbeteg-ellátással, idősek, fogyatékosok szociális ellátásával, sport- és szabadidős képzésekkel, szállodai és szálláshely-szolgáltatásokkal, egyéb vendéglátással, konferenciaszervezéssel vagy előadóművészként szerzik jövedelmüket. A szobafestők, burkolók, víz-, gáz-, fűtés- és villanyszerelők, épületasztalosok és üvegesek szintén a támogatott katások körébe tartoznak. Az érintett tevékenységek teljes körű felsorolása a Magyar Közlöny március 23-án megjelenő 51. számában olvasható.

A március 1-je előtt keletkező kata-adótartozások rendezésére haladékot kapnak a vállalkozók, akik hátralékaikat a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól, 10 havi egyenlő részletben, késedelmi pótlék nélkül befizethetik. Az adótartozások behajtását, valamint a bírósági végrehajtásokat, kilakoltatásokat mind felfüggesztették a veszélyhelyzet végét követő 15. napig.

z.

 

15 ezer forint alatt nem kérnek PIN-kódot

Az érintéses (paypass) kártyás vásárlásoknál 5 ezerről 15 ezer forintra emelkedett az az értékhatár, ami felett kötelező PIN-kódot használni. Az intézkedés célja, hogy a vásárlók ritkábban érjenek hozzá a bankkártyás terminálok nyomógombjaihoz, ezzel is csökkentve a koronavírus-fertőzés esélyét. A bankoknak legkésőbb április 15-ig kell alkalmazniuk az új szabályt.