Rendkivul_fontos_a_fegyelmezett_vedekezes

Rendkívül fontos a fegyelmezett védekezés

„Ilyen súlyos járványügyi intézkedésre Magyarországon a harminchárom éves praxisom során nem került sor. Sajnos most megtörtént” – mondta lapunknak dr. Nyulasi Tibor. A Szent János Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályát vezető főorvosa az új koronavírussal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre válaszolt, és arról is beszélt, hogy a Hegyvidéken hogyan készülnek a járványra.

Rendkivul_fontos_a_fegyelmezett_vedekezes2– Miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

– Az újfajta koronavírus nemcsak lényegesen gyorsabban terjed, mint az influenza, de sajnálatos módon a hetven éven felüli korosztály esetében jóval nagyobb a halálozási arány is. A COVID-19 általában az esetek 80 százalékánál enyhe tüneteket okoz: felső légúti hurutot, lázat, köhögést. A fertőzöttek 20 százalékánál azonban jóval súlyosabb lefolyása lehet, amikor is már tartós oxigénkezelésre, lélegeztetésre szorulnak a betegek.

– Hogyan védhetjük meg szeretteinket és magunkat a fertőzéstől?

– A betegségtől tartanunk kell! Rendkívül fontos a fegyelmezett védekezés: minimalizáljuk a kontaktusokat, gyakran mossunk kezet szappanos vízzel, otthonunkban minél többször szellőztessünk. A Magyarországon bevezetett óvintézkedések a megelőzést szolgálják – ezek kétségtelenül korlátozzák az emberek mozgásterét, ám a járvány terjedése szempontjából rendkívül fontosak. Ha egy hét alatt kerül be a kórházba több száz beteg, akkor a helyzet kezelhetetlenné válik. Kínában és Olaszországban túl későn hozták meg ezeket a döntéseket, ezért sem tudták lassítani a járvány gyors terjedését.

– Kiket veszélyeztet leginkább a koronavírus?

– A halálozások száma – az eddigi adatok alapján – a 70 éven felüli emberek esetében a legmagasabb, de a veszélyeztetett kategóriába tartoznak azok is, akiknek súlyosabb alapbetegsége, immunbetegsége vagy valamilyen krónikus betegsége van. A várandós kismamáknak szintén vigyázniuk kell magukra.

– Hogyan lehet meggyógyítani a koronavírussal fertőzött betegeket?

– A vírus ellen jelenleg nincs gyógyszeres kezelés. Vannak kísérletek, de ezek még nem kiforrottak. A súlyos eseteknél, kialakult tüdőgyulladásnál csak tüneti kezeléseket tudunk alkalmazni.

– Hazánkban is napról napra nő az igazoltan új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, ráadásul dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos is felhívta a figyelmet arra, hogy most már csoportos megbetegedésekre lehet számítani. A Hegyvidéken különösen fontos az óvintézkedések betartása, hiszen itt több mint hétezer 70 év feletti ember él. Hogyan készülnek az új koronavírussal fertőzöttek ellátására?

– Fel kell szabadítanunk a kapacitásunkat, ezért az összes olyan elektív, tehát halasztható ellátást leállítottuk, ami nem veszélyezteti betegeink egészségét. A Kútvölgyi kórház egyik szárnyát két szinten gyakorlatilag pillanatok alatt hetven férőhelyes karanténkórházzá alakítottuk át. Itt azokat az állampolgárokat látjuk el, akik valamilyen módon kontaktusba kerültek koronavírus-fertőzöttel. Tőlük a továbbfertőzés elkerülése érdekében a megfelelő időszakokban mintát veszünk, pozitív teszt esetén pedig kórházba szállítjuk őket. Ezenfelül az egyik belgyógyászati osztályunkat is kiürítettük, a felszerelés folyamatban van – itt negyvenhét ágyat és tíz őrzős ágyat alakítunk ki. Ha a többi kórház megtelik, akkor itt is el tudjuk látni a betegeket. A Szent János Kórház egyéb osztályai teljes spektrumban dolgoznak a budai területek ellátásáért. A karantént megpróbáltuk kényelmessé tenni, a többi között wifit is beszereltünk. Ilyen súlyos járványügyi intézkedésre Magyarországon a harminchárom éves praxisom során nem került sor. Sajnos most megtörtént.

BM.