Tanszüneti menetrend a fővárosban

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként bezártak az óvodák, iskolák, és sok cég dolgozói otthoni munkára álltak át. Ennek hatására a közösségi közlekedést igénybe vevők száma is drasztikusan megcsappant: a legutóbbi adatok szerint a járatok telítettsége átlagosan 10 százalék alatti.

A megváltozott helyzetre tekintettel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) március 19-től bevezette a tanítási szünetben érvényes menetrendet, ami azt jelenti, hogy a reggeli és a délutáni csúcsidőben 10 százalékkal kevesebb járművet indít a fővárosban. (Március 25-től a Volánbusz helyközi járatai is a tanszüneti menetrend szerint közlekednek.)

A BKK a fővárossal és szolgáltatóival együttműködve több olyan lépést is tett az elmúlt napokban, amivel a járvány terjedését próbálja megelőzni, vagy legalább lassítani. A járművezetők védelme érdekében beszüntette a járatokon a vonaljegyek értékesítését, annak érdekében pedig, hogy ne egyetlen ajtónál tömörüljenek az utasok felszálláskor, felfüggesztette az első ajtós felszállási rendszert. Ha a megállóban van fel- vagy leszálló utas, a sofőr az összes ajtót kinyitja a megfelelő szellőzés érdekében.

A lehető legtöbb járműben biztosítják az ablakok nyithatóságát. Növelték a takarítás és fertőtlenítés gyakoriságát, továbbá a több száz buszra és megállóhelyi hirdetőtáblára helyezett plakátokon az alapvető higiéniai szabályok betartására kérik az utasokat.

A BKK tizennégy ügyfélközpontja átmenetileg bezárt, a jegyek, bérletek azonban továbbra is megvásárolhatók mintegy 370 automatából, valamint kilenc változatlanul nyitva tartó pénztárban. Vonaljegyet, gyűjtőjegyet számos viszonteladónál is lehet venni. A járvány idején a legbiztonságosabb megoldást a mobiljegy jelenti: a jegyek, bérletek mobiltelefonos vásárlásakor az utasnak nem kell találkoznia az értékesítővel, és az ellenőrzés is érintkezés nélkül zajlik, hiszen az ellenőrök a saját készülékükkel tudják megvizsgálni a felmutatott jegy érvényességét.

Az álláskeresők havi bérletét a februári vagy márciusi keltezésű, valamint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt kiállított hatósági bizonyítványokra nemcsak egyszer lehet kiváltani, hanem többször is, mindaddig, amíg a járvány miatti rendkívüli időszak tart. Azoknak, akik kidobták az előző havi igazolásukat, vagy új álláskeresők, első alkalommal még kérniük kell a hatósági bizonyítványt, de aztán erre az egy igazolásra kapják meg bérleteiket a jelenleg működő kilenc pénztár egyikében (Budán a Batthyány téren).

A lejáró nyugdíjas- vagy kisgyerekes bérletigazolványokat sem kell most meghosszabbítani, azok továbbra is felhasználhatók a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig. Azok a nyugdíjasok és kisgyermekesek, akik most válnak jogosulttá az utazási kedvezményre, a BKK bérletpénztáraiban tudják kiváltani bérletigazolványukat a szükséges igazolás bemutatásával.

A március 13-a után pótdíjazott utasok esetében az utólagos személyes bérletbemutatás 5 munkanapos határidejét csak az ügyfélközpontok újranyitásától kell számolni, míg a helyszíni pótdíj utólagos megfizetése a pótdíjazástól számított eddigi 2 munkanap helyett 15 munkanapon belül, átutalással lehetséges.

Azok számára, akik a buszok vagy villamosok helyett inkább közbringákra ülnének, jó hír, hogy átmenetileg jelképes, 100 forintos áron válthatnak havi bérletet a MOL Bubira, ami alkalmanként 30 perces bringázást tesz lehetővé további díj megfizetése nélkül. Ráadásul elindult az online regisztráció és szerződéskötés lehetősége, azaz nincs szükség személyes ügyintézésre a közbringarendszer használatához.

d.

 

Ingyenes mélygarázs a MOM Parkban

Több fővárosi bevásárlóközpont díjmentessé tette a parkolást a járványhelyzet miatt. A MOM Park a honlapján arról ír, hogy az érintésmentes és ingyenes parkolás bevezetésével szeretne segítséget nyújtani vásárlóinak, akiknek biztonságát kiemelten fontosnak tartja. Az ingyenesség határozatlan ideig érvényes és visszavonásig szól.Tanszuneti_menetrend_a_fovarosban