Továbbra is fontos a veszettség elleni oltás

Az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre való tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal türelmi időt biztosít a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására – tájékoztatta közleményben a kutyatartókat a hatóság. A korlátozások visszavonásáig a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az évente esedékes ismétlő oltás elmaradását.

Ezzel együtt a kutyák veszettség elleni védelme továbbra is elengedhetetlen. A Hegyvidék jelentős kiterjedésű erdős területein, akár ingatlanon belül is mindennapos az ebek és a vadállomány egyedeinek érintkezése, az immunizálás hiánya pedig jelentős kockázattal járhat.

Mivel a veszettség az állatokra és az emberre egyaránt rendkívül veszélyes, ilyenkor is fontos, hogy a kutyák az előírt időközönként – a három hónapos kor betöltése után 30 napon belül, majd hat hónapon belül, ezt követően pedig évenként – megkapják a kötelező oltást. Természetesen a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezést sem szabad figyelmen kívül hagyni, ezért annak érdekében, hogy a gazdák ne találkozzanak az állatorvosnál, célszerű előzetesen időpontot foglalni a rendelőbe.

 

A koronavírus veszélyes a háziállatainkra?

Dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja nemrég arról beszélt nyilvános videoüzenetében, hogy léteznek kutyákra és macskákra veszélyt jelentő koronavírusok, ám hogy ezek emberre jussanak, gyakorlatilag zéró az esélye, egyáltalán nem ismerünk rá példát sem a közelmúltból, sem a háziasításuk óta eltelt évezredekből.

Annak is extrém módon kicsi a valószínűsége, hogy az új koronavírus, hivatalos nevén a SARS-CoV-2 fertőzést okozzon a kutyában, macskában, és azt az állatok tovább is adják. A mostani tehát egy emberi koronavírus, nem kell félni attól, hogy kedvenceink elkapják, netán visszafertőznek.Tovabbra_is_fontos_a_veszettseg_elleni_oltas

 

Kutyás segélylánc karantén idején

Bár a kijárási korlátozás idején is megengedett a kutyasétáltatás, előfordulhat, hogy valaki az önként vállalt vagy kötelezően előírt otthoni karantén, rosszabb esetben kórházi ellátás miatt nem tudja ezt megtenni. Ebben a helyzetben próbál a ZöldEb egyesület együttműködést kialakítani az elérhető önkéntesek és a bajba jutott kutyások között.

A civil szervezet segélyvonalán bárki jelentkezhet, akinek szüksége van segítségre kedvence ellátásában, sétáltatásában, szállításában, megőrzésében, vagy tud valakiről, aki rászorul erre. Az egyesülethez már számos önkéntes csatlakozott szerte az országból, de újabb segítők jelentkezését is várja.

ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület

Telefon: + 36-21/262-0044

E-mail: segelyvonal@zoldeb.hu

Facebook: facebook.com/zoldsegely

sz.