Uj_szakaszaba_lep_a_jarvany_elleni_vedekezes

Új szakaszába lép a járvány elleni védekezés

Május 3-a után a védekezés új szakasza kezdődik el, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet az országban – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is az elmúlt napokban.

A koronavírus-járvány elleni védekezés első szakasza e hét végén lezárul, ezért a kijárási korlátozások helyett új szabályokat alkot meg a kormány – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök április 24-én a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is, így az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett, újraindítható az élet hazánkban. Ennek feltétele – tette hozzá a kormányfő –, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket.

A gazdasági intézkedésekről Orbán Viktor kifejtette: a legnagyobb baj a munkavállalók életében van, ezért minél több munkahelyet kell megmenteni, a megszűnők helyett pedig újakat kell létrehozni. Bízik abban, hogy a munkahelymegőrző és -teremtő támogatásokkal a gazdaság fordulatszáma megközelíti a korábbit, és gyors lesz a kilábalás.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a XII. kerület országgyűlési képviselője is arról beszélt az április 23-i Kormányinfón, hogy május 3-a után a védekezés új szakasza kezdődik el. Megemlítette, hogy a változtatásokról a kormány április 29-i ülésén (lapunk megjelenését követően – a szerk.) hoz döntést.

A miniszter elmondta, hogy a nemzetközi gyakorlatban látni olyan enyhítő intézkedéseket, amiket a magyar kormány egyelőre korainak tart, így például nem tartja időszerűnek az összes diák visszaengedését az iskolákba. A május 3-i dátum kapcsán úgy fogalmazott, hogy ez a lehető legkorábbi tetőzési nap, és ekkor a lehető legmagasabb fokon kell állnia a védekezésnek. A május 3-ig terjedő időszak elegendő arra, hogy az egészségügy a tömeges megbetegedés kezelésére is felkészüljön – tette hozzá.

A gazdasági intézkedések kapcsán elhangzott, hogy a válság miatt a kormány több mint százezer forintot átvállal a bérköltségekből, az erről szóló szabályozáson módosítottak, miután egyeztettek a cégekkel. „Folyamatosan konzultálni kell a vállalatokkal, és ha szükséges, változtatni kell, de a támogatás a jelenlegi mértékkel is újszerű, jó eszköz ahhoz, hogy a munkanélküliséggel járó gondokat ne segélyezéssel kelljen kezelni, hanem arra törekedjenek, hogy minél több munkahelyet megőrizzenek” – fogalmazott.

Arról is szólt, hogy a jelenlegi helyzetben segíteni kell azokat, akik otthon vannak gyesen vagy gyeden, ezért esetükben hozzájárulnak az első sikeres nyelvvizsgához, valamint az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához, a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához pedig szintén támogatást nyújtanak. Mindez 136 ezer embert érint.

„Minden feltétel adott, hogy május 4-től az érettségi vizsgákat – kizárólag írásban – biztonságos keretek között lebonyolítsák” – mondta Gulyás Gergely. Megerősítette, változatlanul érvényes, hogy egy teremben nem tartózkodhat tíznél több diák, és a fertőzés mérsékléséhez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire. Az így továbbtanulóknak az érettségit elegendő utólag, legkésőbb a szakmai vizsgáig megszerezniük.

Április 28-ig 2649 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, közülük minden második budapesti. 291 főre emelkedett az elhunytak száma, 516-an gyógyultan távoztak a kórházból. 976 koronavírusos beteget ápolnak az egészségügyi intézményekben, 49-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, a tömeges megbetegedések fázisára készülve.

z.