corona-virus

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a kormány

663 milliárd forintos kezdő pénzügyi kerettel a koronavírus-járvány elleni védekezési alapot hozott létre a kormány, ami a védekezés költségei mellett az egészségügyi dolgozók bérkiegészítésére is fedezetet nyújt. 1345 milliárd forinttal egy gazdaságvédelmi alap is létrejött, ami a meglévő munkahelyek megőrzését, valamint újak megteremtését segíti elő, a család- és nyugdíjasvédelmi program részeként pedig visszaépíti a 13. havi nyugdíjat.

„A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszának meghirdetése kapcsán. Emlékeztetett rá, hogy az első ütemen már túl vagyunk; idetartoztak a tb-járulék-csökkentések, a katásoknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is. Az akcióterv három szakasza, mint mondta, a nemzeti össztermék, a GDP 18-20 százalékát csoportosítja át, ideértve a jegybank által indított programokat is.

A kormányfő által bejelentett újabb gazdasági intézkedéscsomag részleteit Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az operatív törzs április 7-i sajtótájékoztatóján ismertette. Állami támogatást biztosítanak a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan, az elkerülhetetlen leállás idejére eső bért „igazságos plafon mellett” az állam 70%-ban átvállalja három hónapra. A kutatásfejlesztési munkakörben dolgozók a következő három hónapban 40 százalékos bértámogatást kapnak.

A szociális hozzájárulási adót két százalékkal csökkentik 2020. július 1-jétől. Kitolják a beszámolók és az azokhoz kapcsolódó éves adóbevallások határidejét 2020. szeptember 30-ig, továbbá felgyorsítják az áfa-visszatérítéseket. A veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók biztosítási jogviszonya nem szűnik meg.

A miniszter arról is szólt, hogy egyszerű pályázati konstrukciókat hoznak létre azoknak a cégeknek, amelyek megőrzik a munkavállalóikat, és technológiai, környezetvédelmi és energiahatékonysági fejlesztéseket szeretnének végrehajtani; erre több százmilliárd forint áll rendelkezésre. A szabad munkaerő átképzésére online képzéseket indítanak, például informatikai területen. Felnőttképzésekben a tandíj 95 százalékát átvállalja az állam. Akik elveszítik a munkahelyüket, nullaszázalékos kamatozású felnőttképzési diákhitelt vehetnek majd fel.

Az egyetemi hallgatók egyszeri, 500 ezer forintos, szabad felhasználású, 0 százalékos kamatú diákhitelt igényelhetnek. 75 ezer hallgató esetében, akik nyelvvizsga hiányában nem tudják átvenni a diplomájukat, eltekintenek a nyelvvizsga-kötelezettségtől, hogy gyorsabban elhelyezkedhessenek a szakmájukban.

A kiemelt ágazatokat – ilyen a turizmus, a kreatívipar, az egészségipar, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, az építőipar, a közlekedés és logisztika – a következő három évben adócsökkentéssel, fejlesztési támogatásokkal, kedvező hitel- és tőkeprogramokkal segíti a kormány. A legrosszabb helyzetben lévő turizmusban 600 milliárd forintos program indul. Az év végéig felfüggesztik az idegenforgalmi adót, június 30-ig pedig négy százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját, és megemelkedik a hozzá tartozó összeghatár is.

A munkaadók csődbemenetelének megakadályozására likviditást biztosító hitel-, garancia- és tőkeprogramokat hoznak létre a mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatoknak egyaránt. 2000 milliárd forint összegben teremtenek kedvező kamatozású hiteleket a vállalkozások számára, több mint 500 milliárd forintos állami garanciavállalással.

A családokat és a nyugdíjasokat is megvédi a kormány. Palkovics László tájékoztatása szerint fokozatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, így 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat kapnak, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is.

A kormányfői bejelentést követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány magán kezdi a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot, ami a gazdaság védelmére és újraindítására létrehozott alapban áll rendelkezésre. A járvány elleni védekezési alap számára 663 milliárd forintot biztosítanak, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy a minden egészségügyi dolgozónak megítélt bruttó 500 ezer forintos, várhatóan nyár elején kifizetendő juttatás mellett a védőnők és egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos béremelését is biztosítani fogják novemberben.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint lapzártánkig 817-re emelkedett. Az elhunytak száma 47 főre nőtt, míg 71-en kigyógyultak a betegségből.

„Budapest góccá válhat, ha nem tartják be a korlátozásokat” - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs legutóbbi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével egyre nagyobb veszélyben van mindenki, egyre nagyobb az esély, hogy bárki megfertőződjön.

sz.

 

Ingyenes közterületi parkolás

Április 6-tól Budapesten és az egész ország területén életbe lépett az ingyenes közterületi parkolás. Az országos tisztifőorvos szerint ez az intézkedés is azt a célt szolgálja, hogy lassítsák a járványt, és a munkába igyekvőknek vagy a halaszthatatlan dolgaikat intézőknek ne kelljen igénybe venniük tömegközlekedési eszközöket. A parkolás ingyenessé tétele nem változtat a kijárási korlátozáson, továbbra is csak alapos okkal lehet elhagyni otthonunkat.