Átalakítja a hegyvidéki kulturális intézményeket az önkormányzat

Hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné működésüket, ennek érdekében az önkormányzat átalakítja a XII. kerületi kulturális intézményeket. A jogutód nélkül megszűnő Virányosi Közösségi Ház feladatait a MOM Kulturális Központ és tagintézményei veszik át. Erről kérdeztük Hambuch Gerdát, a MOMkult ügyvezető igazgatóját.

– A hegyvidékiek a közelmúltban értesülhettek a kerületet és a MOM Kulturális Központot érintő néhány jövőbeni változásról. Mik ezek?

– A pandémia és annak következményei valószínűleg rövid, közép- és hosszú távon is éreztetik majd hatásukat, számos strukturális és a napi működést is érintő dolgot befolyásolnak. A kulturális ágazaton belül minden szereplőnek szembe kell néznie ezzel. Nemcsak mentális, hanem komoly financiális feladatokkal is számolnunk kell. Ilyen helyzettel még nem találkoztunk, a történésekkel együtt, egyidejűleg tanuljuk, illetve tervezzük, aztán újratervezzük az életet. Az természetesen már most érződik, hogy a járvány okozta gazdasági visszaesés a mi ágazatunkat is erősen befolyásolja majd, a kerületi intézményhálózatot szigorúbb működésre kényszeríti.

– Mit jelent ez konkrétan?

– Például takarékos gazdálkodást. Ahhoz, hogy fenn tudjuk tartani a Hegyvidék kulturális sokszínűségét és programkínálatát, néhány dolgot át kell szervezni kerületi és intézményi szinten is. Ez elengedhetetlen! Egy épület fenntartása, műszaki üzemeltetése, főleg egy régi ingatlan esetében, magas költséggel jár.

– Az egyik intézmény meg is szűnik. Lehet ezt pótolni?

– Igen, a Virányosi Közösség Ház megszűnik, de a tartalom nem! Feladatát és évek óta működő kulturális programjait egyfelől a MOMkult, másfelől annak tagintézményei veszik át. Olyan kulturális helyszínek, amelyek az utóbbi években csodálatosan megújultak, és méltó helyet biztosíthatnak a megszokott kluboknak, tanfolyamoknak. A Hegyvidék nagyon büszke lehet az utóbbi tíz évben kialakított kulturális intézményhálózatára, amely véleményem szerint páratlan a fővárosban. A MOMkult 2011-ben lett felújítva, de az elmúlt néhány esztendőben is több kitűnő intézménnyel gyarapodott a kerület, ezek kiszabadultak az addigi szűkös, sok esetben nem megfelelő helyen lévő vagy idejétmúlt infrastrukturális adottságokkal rendelkező közegükből, és a pandémia kezdetéig pezsgő kulturális élet zajlott bennük. Gondoljon csak a Lóvasútra, a Hegyvidék Galériára vagy a Hegyvidéki Kulturális Szalonra! Ezekben az új és modern épületekben, valamint további helyszíneken a közművelődési feladatellátás, beleértve a Virányosi Közösségi Ház értékes és hagyományos programjait, továbbra is biztosított lesz.

– Sokan azt kifogásolják, hogy ha megszűnik a Virányosi Közösségi Ház, akkor a lakóhelyüktől távolabb kell igénybe venniük a szolgáltatásokat, ami kényelmetlen számukra.

– Ezt nem kétlem, de egy épület megközelíthetősége csak egy a sok szempont közül. A Virányosi Közösségi Ház rendezvényeinek túlnyomó része nem saját szervezésű közművelődési program, hanem terembérleti konstrukcióban megvalósuló esemény volt, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy tetszés szerint bárhol máshol folytatni lehet, ahol ehhez adottak a megfelelő körülmények és az infrastrukturális lehetőségek. Jelenleg is azon dolgozunk, hogy ne csak az önkormányzati támogatásból megvalósuló közművelődési programoknak, hanem a piaci alapon működő kluboknak, tanfolyamoknak is méltó helyszínt találjunk.

– Mi lesz a megszűnő közösségi térrel?

– A Virányosi Közösségi Ház kevésbé klasszikus, spontán közösségi tér, inkább célzottan használt programhelyszín volt. Ez azt jelenti, hogy zömében ugyanaz a meghatározott vendégkör használta az épületet, ugyanarra a programra járt, és elsősorban emiatt vette igénybe a ház szolgáltatásait. Egy modern közösségi térnek, amely spontán közösségi élményt nyújt, ma már minimum alapfeltétele a minőségi környezet, az akadálymentes megközelíthetőség, az egyedi atmoszféra, egy hangulatos kávézó vagy például egy játszótér megléte. Ahol az emberek elidőznek, beszélgetnek, találkoznak. Ilyen szempontból a Virányosi Közösségi Ház mára kevésbé számított versenyképes szereplőnek. Ettől függetlenül a jól bevált, magas színvonalon és régóta működő kluboknak, mozgásos, táncos tanfolyamoknak alternatívát kínálunk a kerületben. A Virányosi Közösségi Ház közelében, a Szarvas Gábor út másik végén található Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban is lehetőséget adunk erre, amely gyönyörű, új, akadálymentes hely, kávézóval, parkolókkal, az erdő közvetlen közelében. Páratlan! Vagy említhetem a Hegyvidéki Kulturális Szalont, ahol egészen kimagasló a közösségi élet szervezése. Évente közel háromezer rendezvény, több mint harminc közösségi klub, civil kör és további számos tanfolyam otthona. Itt is el tudunk helyezni programokat a még szabad idősávokban. Azt gondolom, egy ilyen jól működő közösségi házhoz, ahol naponta több százan fordulnak meg, családias a légkör, és minőségi a környezet, nagyon jó lesz tartozni!Atalakitja_a_kulturalis_intezmenyeket_az_onkormanyzat1

– Minden programot el tudnak majd helyezni?

– Jogos a kérdés, hiszen ezek az intézmények amúgy is nagyon kihasználtak, viszont szóba jöhetnek még a Barabás Villa épületkomplexuma, a Jókai Klub és további kerületi köznevelési intézmények is. A cél az, hogy minden programnak kínáljunk lehetőséget.

Mit tud mondani azoknak, akiket negatívan érint ez a változás?

– Minden változás nehéz, de hadd említsek egy példát! A Hegyvidéki Kulturális Szalon 2018-ig egy egytermes, apró helyen működött, és az akkori használói természetesen megszokták, megszerették. Abban az időben ők is tartottak a változástól. Ma már mindenki jól érzi magát az új, modern épületben, és nem vágyik vissza a régi, korszerűtlen, szűk helyiségbe. A szellemiség és a tevékenység átköltözött, az elavult infrastruktúrát azonban hátrahagytuk.Atalakitja_a_kulturalis_intezmenyeket_az_onkormanyzat2