A lakosság segítségével készül a klímastratégia

Közös ügyünk az éghajlatváltozás és a hatásai ellen való védekezés. A kerületi klímastratégia a lakókörnyezetünk élhetőségének fenntartása érdekében végzett kezdőlépés, ami a későbbi feladatokat is meghatározza majd. Csak széles körű kerületi összefogással születhet meg!

Megkezdődött a kerületi klímastratégia kidolgozása, ahogy arról már mi is írtunk. Az első lépés egy látlelet felvétele, amely a legszélesebb körben gyűjtött információk alapján rögzíti, hogy hol tartunk most, valamint modellezi, milyen változások várhatók. Ha a prognózisok elkészülnek, akkor már lehet gondolkodni a negatív hatások tompításán, és akciótervet kidolgozni.
A klímastratégiának mint dokumentumnak az elkészültét az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája koordinálja, ám a feladat nem csak rájuk hárul. A kerület képét legjellemzőbben meghatározó ingatlanok éghajlati szempontból releváns adatairól csak a lakók rendelkeznek pontos és naprakész információkkal. Ezért az iroda két lépcsőben az ő segítségüket kéri kérdőíves adatszolgáltatás formájában. Az első kérdőíveket május elején küldi ki elektronikusan. Ez az épületek energetikai jellemzőivel – szigetelés, nyílászárók, fűtési rendszer stb. – kapcsolatos kérdéseket tartalmaz, és kitér például az elektromos autó témakörére is. A második „forduló” a levegőszennyezettségre, a mobilitásra és a klímaalkalmazkodásra fókuszál majd.A_lakossag_segitsegevel_keszul_a_klimastrategiaAz 5-10 perc alatt kitölthető online kérdőív anonim, nem is célja, hogy az adatok személyhez kötődjenek, és bár tartalmaz olyan kérdéseket, amikből részben feltárulhat a válaszadó anyagi helyzete, az adatfeldolgozás nem ezzel az igénnyel történik. A lakóingatlannak csak az általános adatai szükségesek, amiket a tulajdonos ismer, így nem kell különösebben utánanéznie, gondolkodnia. Az energetikai számítások szempontjából lényeges, hogy kik élnek az ingatlanban, de itt sem kell megijedni, nem neveket, csak a lakók számát kell megadni.
Jogosan merülhet fel, hogy az életvitelre vonatkozó kérdéseket a mostani – folyamatosan változó – helyzet, vagy mondjuk a két évvel ezelőtti „békeév” alapján válaszoljuk-e meg. Mivel a klímastratégia hozzávetőlegesen harmincéves időszakra készül, így nem a pillanatnyi, hanem (sok)éves helyzetekre épül, ezért fontos, hogy a válaszok megadásánál is ilyen fejjel gondolkodjunk.
Lehetőség van szöveges kiegészítésekre is a jellegzetestől eltérő körülmények pontosabb leírása érdekében. A megfogalmazásoknál az iroda az egyszerűségre és a közérthetőségre törekedett, ha mégis bizonytalanság merül fel, akkor az adott kérdés kihagyásával is folytatható a válaszadás. Az adatgyűjtés szempontjából a hiányosan kitöltött kérdőív is tartalmaz előrevivő információkat. Az utolsó kérdések megválaszolásával pedig a kitöltő elmondhatja véleményét az éghajlatváltozás már megtapasztalt vagy vélelmezett hatásaival, az önkormányzati és lakossági megelőző és védekezést szolgáló feladatokkal kapcsolatban.A_lakossag_segitsegevel_keszul_a_klimastrategia2Az éghajlatváltozás nem tagadható tény, amely nemcsak egyes országokat vagy területeket sújt, hanem mindnyájunkat érintő közös kockázat. A változás felmérése, a veszélyek meghatározása és a védekezési lehetőségek kidolgozása a szakértők feladata, de sem a tervezés, sem majd a cselekvés nem lehet sikeres, ha csak a hivatalokra bízzuk azt. Nekünk kell egyre inkább részt vállalni ebből, hogy a Hegyvidék gyermekeink, unokáink életében is élhető, zöld kerület lehessen. Az ehhez vezető első lépés a klímastratégiához kapcsolódó kérdőívek kitöltése.A_lakossag_segitsegevel_keszul_a_klimastrategia3

BI.