Hálaadás a templomért

Kibővült, megújult és új tornyot kapott a Budahegyvidéki Református Egyházközség Böszörményi úti temploma. A munkák végeztével hálaadó istentiszteletet tartott a gyülekezet.

A szertartáson Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke hirdetett igét. Arról beszélt, hogy a közösség belső épülése hívta elő azt a vágyat, legyen egy olyan otthonuk, ami méltó a lelki építkezéshez. Mint mondta, „boldog az a város, boldog az az ország, ahol a lelki térfoglalás és az anyagi gyarapodás párhuzamosan halad”, ugyanakkor súlyos romlás lehet abból, ha egy közösség, egy ország úgy gyarapszik gazdasági erőben, hogy közben hiányzik a lelki épülés, sokkal inkább leépülés van helyette.

Bogárdi Szabó István, az egyházközség lelkészi vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik a templom átépítését segítették, támogatták, részt vettek benne. Felidézte, hogy az 1931-ben létrejött gyülekezet először a Márvány utcai iskola tornatermében tartotta az istentiszteleteket. 1935-ben vásároltak meg egy csődbe ment vendéglőt a néhai Gaál, ma Beethoven utca és a Böszörményi út találkozásánál, hogy azt átmenetileg templomként használják, amíg fel nem épül az új templomuk az egykori MOM-gyártelep mellett.

A templomépítési terveket „elvitte” a háború, majd pedig a kommunizmus, a Böszörményi úti épületet azonban sosem kellett elhagynia a gyülekezetnek. Jelentősebb átépítés utoljára 1996-ban történt. A lelkész szerint, ahogy mindig, ezúttal is megsegítette őket az Úr: bár több mint két évre nyúlt a mostani építkezés, hálát adhatnak, hogy a végére értek.Halaadas_a_templomert

„Amíg templomot kell építeni, mert új gyülekezet alakult, vagy templomot kell bővíteni, mert a növekvő gyülekezetnek szűkösek a korábbi falak, addig az ország bizakodva tekinthet a jövőbe. A kávéházzá alakuló templomok Nyugat-Európája mellett ez ad reményt arra, hogy a magyar nemzet nem csak fizikai értelemben képes túlélni. Magyarországnak soha nem volt nagyobb szüksége a történelmi egyházak szolgálatára, ezen belül a református egyházra, mint manapság” – fogalmazott köszöntőbeszédében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Hegyvidék országgyűlési képviselője.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára kiemelte, hogy a sikeres építőmunkához három dologra van szükség: álmodjunk bátran, tervezzünk felelősen, és építsünk fegyelemmel. „Jó látni, hogy a budahegyvidéki gyülekezet mert álmodni, tudott tervezni, és jutott ereje a megvalósításra is” – jelentette ki a politikus, kitérve arra is, hogy az építkezés ugyan véget ért, de a közösség építése folytatódik, és ez életre szóló feladat.

„Ha a közösség erős, összetartó, életrevaló, létrehozza magának a megfelelő kereteket, ahogy ez itt is történt” – mondta Pokorni Zoltán polgármester, aki az önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki az egyházközségnek a közösségteremtő munkájáért. Szerinte ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők ne legyenek magányosak, támaszkodhassanak egymásra. Ezen túlmenően „már csak ajándék”, hogy a közösség szép, új épülettel gazdagította a „Hegyvidék főutcáját”, a Böszörményi utat.

z.