Környezetvédelem az erdőtakarítástól a „zöldreceptig”

Miközben az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodájának egyes programjai a pandémia miatt nem tudtak megvalósulni, vagy az online térbe kényszerültek, addig más kezdeményezések iránt talán a szokásosnál is nagyobb érdeklődés mutatkozott. Rózsa Zoltán irodavezetővel értékeltük ezt a sok szempontból mozgalmas esztendőt.

 • Miben sikerült a legnagyobbat előrelépni ebben az évben?
 • Tavaly rengeteg illegálisan lerakott hulladék jelent meg a zöld területeken és a közterületeken. Az év elején az önkormányzat létrehozott egy zöld munkacsoportot, hetente megtisztítottunk egy-egy gócpontot. Ezek jellemzően az erdősült területek voltak, ilyen például a Melinda út környéke, a Denevér köz és a Hegyhát úti karsztbokorerdő. Bár nagy előrelépést értünk el, azért jövőre is folytatni kell ezt a munkát. Sokat segítettek a civil szemétszedő kezdeményezések is, amelyeket kesztyűk és gyűjtőzsákok biztosításával, valamint a bezsákolt hulladék elszállításával támogattunk. Említést érdemel a két alkalommal megszervezett veszélyeshulladék-gyűjtés is: ezeken rekordmennyiségű, harminc tonna hulladékot adtak le a hegyvidékiek.
 • Sokszor írtunk mi is a klímavédelmi erőfeszítésekről. Mi történt ezen a téren?
 • Egy elnyert pályázat keretében klímastratégiai szemléletformáló akciókat kezdtünk. Két kerületi óvodában, ahová korábban magaságyást telepítettünk, workshopot tartottunk az óvodapedagógusoknak. Jövőre a nevelés része lehet a magaságyás tudatos művelése. A nagyobbak számára a közelmúltban hirdettünk online tanulmányi versenyt. Az általános iskolák 4–8. évfolyamos diákjainak februárig kell választ adniuk a „Hogyan lehet klímatudatosabb az iskolám?” kérdésre. Bármilyen alkotást be lehet küldeni, videót, plakátot, rajzot, írást. A klímatudatosság jegyében totót indítottunk a Hegyvidék lapban, öt kerületi óvodában pedig bábelőadásokat tartottunk. A Budai Rajziskola hallgatóinak klímavédelem témában hirdettünk plakátpályázatot. A plakátokat december elejétől az önkormányzat folyosóján lehet megtekinteni, de terveink szerint láthatók lesznek a MOMkult-ban, a Hegyvidéki Kulturális Szalonban és további helyszíneken, valamint a Hegyvidéki Zöld Iroda honlapján is. Az idén tavasszal megkezdtük a Hegyvidéki Klímastratégia előkészítését, amelyet várhatóan a jövő év elején szeretnénk bemutatni a lakosságnak és az önkormányzati képviselő-testületnek. Itt is megköszönöm a polgárok segítségét, mert több mint ezren küldték vissza a klímastratégiai kérdőívünket. A feldolgozás alatt álló adattömeg nagyon értékes iránymutatás számunkra.Kornyezetvedelem_az_erdotakaritastol_a_zoldreceptig3
 • Hogyan alakultak a megszokott lakossági programok?
 • Szerencsére az idén minden hagyományos programunkat meg tudtuk tartani. Novemberben összesen 250 komposztálókeretet osztottunk ki a jelentkezőknek. A szakmai előadások személyes jelenlét helyett online formában valósultak meg. Az ágaprítási program során 457 címre mentünk ki, és összesen 4600 köbméter zöldhulladékot aprítottunk össze. Ez a hatalmas mennyiség a kerületi kertekben maradt, itt fejti ki jótékony hatását. A gesztenyefa-aknázómoly elleni permetezés és injektálás keretében 114 kertben kezeltünk 456 fát. Külön öröm, hogy meg tudtuk szervezni a Gyümölcsöző Hegyvidék programot. A lakosok 150 fát igényeltek, ezekhez egy kis „ajándékcsomagot” is adtunk, trágyapellettel, karóval, ültetési, nevelési leírással. A régi hazai fajták közül a gönci kajszibarack és a besztercei szilva volt a hegyvidékiek kedvence.
 • Ha már gyümölcsfák: hogyan alakult a méhbarátprogram?
 • A nemzetközi pályázat lezárult, de a Hegyvidéki Méhbarát Hálózat keretében folytatni akarjuk a megkezdett munkát. Újonnan kijelölt területeket is bevetettünk méhlegelőnek a kerületben, rovarhoteleket telepítettünk, és kiadványok készültek a témában. Nyílt napot tartottunk a normafai méheskertben, szakmai sétákat indítottunk a Normafánál, a Sas-hegyen és az Ördög-oromnál. Erőfeszítéseink a kerület határain túl is visszhangra találtak, mert a Méhbarát Kerület Program közösségfejlesztési kategóriában elnyerte a Településfejlesztési Szövetség elismerését.Kornyezetvedelem_az_erdotakaritastol_a_zoldreceptig
 • Hogyan folytatódik a beporzóvédelmi program?
 • Szakértők bevonásával építenénk fel egy monitoringrendszert, amely megmutatná, hogy a Hegyvidék egyes részein milyen beporzók élnek, milyen egyedszámban, és milyen virágpor áll rendelkezésükre. Ezzel a beporzótérképpel sokkal célzottabb fejlesztéseket tudnánk megvalósítani. Szeretnénk egy komplex madárvédelmi projektet is elindítani a Magyar Madártani Egyesület szakmai irányításával. A lakosság és az óvodák számára a madarakról szóló ismeretterjesztő programokkal kezdenénk. Madármegfigyelő sétákat tervezünk, továbbá madárodú- és madáretető-osztást, hogy ne ezeknek az eszközöknek a hiánya akadályozza tollas lakótársaink megmaradását, szaporodását.
 • Ebbe az irányba mutat a „Kertjeinkben a természet” pályázat is. Ez folytatódik?
 • Igen! Minket is meglepett, hogy már az első alkalommal ötvenöt kert tulajdonosa nevezett, és valóban nagyon értékes helyeket fedezhettünk fel. Jövőre ismét lehet jelentkezni. A Természeti kincsek a Hegyvidéken sorozat harmadik köteteként Kertjeinkben a természet címmel megjelenő online kiadványunk is a leendő pályázókat segítené, inspirálná.
 • A pályázat díjkiosztója egyben a járványhelyzet miatt megszakadó Klímabarát esték rendezvénysorozat újraindulását is jelentette. Mikor lesz a következő est?
 • Sajnos a november végére tervezett alkalmat el kellett halasztanunk. Nagy Rékát, azaz „Ökoanyut” hívtuk meg, hogy az ökotudatos gondolkodáshoz és cselekvéshez adjon gyakorlati jótanácsokat. Reméljük, februárban biztonságos körülmények között tudjuk pótolni ezt a programot.
 • Újdonságot jelentettek az időseknek szervezett piknikek.
 • A „Zöld környezet és egészség” keretprogramban öt alkalommal beszélgetni, mozogni hívtuk a kerületi időseket a szabadba. Emellett több munkacsoportot is létrehoztunk, amelyekben a kórházigazgatótól a tájépítőig számtalan szakterület képviselteti magát. Az egyik cél, hogy jövőre egy kiválasztott közparkot idősbarát parkká alakítsunk át. A demenciával élőknek és az őket gondozó családtagjaiknak is szeretnénk vonzóvá tenni a zöld területeket. Jelenleg nehézséget jelent, hogy Magyarországon még nincs számukra biztonságos park, ezért külföldi példákból tanulunk, és szakértői szempontokat gyűjtünk a megvalósításhoz. Az elsőnek az átalakítása után a kerület összes közparkját idősbaráttá tennénk. Ugyanebben a programban nagy érdeklődésre számot tartó online akadémiasorozatot tartottunk, a levegőtisztaságról, a zajvédelemről, a zöld környezet egészségfejlesztő hatásairól szóló előadásokon nemzetközi jó példákat lehetett megismerni. Az eddigi anyag magyar tolmácsolással is elérhető a zold.hegyvidek.hu weboldalon.Kornyezetvedelem_az_erdotakaritastol_a_zoldreceptig2
 • Nyáron elindult a talányos nevű LIFE CSUKA pályázat is. Mit érdemes tudni erről?
 • Valóban, tavasszal megnyertük ezt a LIFE pályázatot. A CSUKA a kicsit körülményes „Csapadékvíz kezelése urbánus környezetben, alkalmazkodás és megelőzés” címet takarja. Elindultak a villámárvizek megelőzését célzó kerületi vizsgálatok, ezek a jövő év közepéig folynak, és megkezdődik a mintaterületek kialakítása is. Lakossági pályázatokat írnánk ki esővízgyűjtők kedvezményes átadására és a zöldtetők kialakításának ösztönzésére. Ez utóbbit különösen a belső városrészekre tennénk elérhetővé, ahol sokkal intenzívebben jelentkezik a hőszigethatás. A lakossági csapadékvízgyűjtőket mérőműszerekkel szereljük fel, így mérhető lesz a lakók által felfogott esővíz mennyisége.
 • Milyen programok valósulhatnak meg jövőre?
 • Sok tervünk van. Jó lenne, ha ismét meg tudnánk szervezni a kerületi autómentes napot. Izgalmasnak ígérkeznek az iskolásoknak tervezett szakkörök, amiken az éghajlatváltozásról, annak okairól, a veszélyekről tartanánk érzékenyítő foglalkozásokat. Mind közül a „zöldrecept” program tűnik a legnagyobb szabásúnak. Tavasszal, kísérleti jelleggel, egy-két háziorvosnál működik majd, de szeretnénk, ha jövőre minden beteg úgy távozna a rendelőből, hogy a gyógyszerek mellé a gyógyulását előmozdító, ingyenes sport- és mozgáslehetőségeket felsoroló listát is kapna. Ez hathatós egészségmegőrzési segítség lenne, ami a hétköznapokon is megalapozná az áldott ünnepekre és egészségben gazdag új évre vonatkozó jókívánságainkat!

(Barta)