Aszfaltrengeteg helyett pihenőhely lesz a Normafánál

A Normafa a főváros legnépszerűbb kirándulóhelye, amelynek legszebb fekvésű, központi területét ma jórészt aszfalt borítja, és gépjárművek lepik el. Nagy helyet foglal el a Normafa Síház melletti, töredezett burkolatú parkoló, ahol a forgalmasabb napokon meglehetősen kaotikus a közlekedés, egymást akadályozzák a ki- és behajtó autósok.

A védett erdőövezetbe ékelődő, lerobbant infrastruktúrájú buszvégállomás helyzete nemcsak lehangoló összképe, hanem környezetszennyező mivolta miatt is tarthatatlan. A Normafa kapujában olajos, nyomvályús aszfaltborításon, sokszor járó motorral várakoznak a buszok, dízelfüstöt ontva a sétálók, kirándulók, sportolók arcába. Akik az itt véget érő Jánoshegyi úti futópályáról érkeznek, kitágult tüdővel kénytelenek belélegezni a kormos égésterméket…

A Normafa Síház melletti parkoló, valamint a buszvégállomás és buszforduló megszüntetését a Normafa rehabilitációs programjával összhangban már évek óta tervezi a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ehhez szükséges lényeges fejlesztések – az Eötvös út új, elkerülő szakaszának megépítése, továbbá a Konkoly-Thege Miklós út felső, zsákutcává váló részének parkolóvá alakítása – befejeződtek, így már nem sok kell hozzá, hogy megkezdődhessen a közlekedési funkcióitól megszabaduló központi terület megújítása.

„A csillebérci tábor bejáratánál már elkészült egy új buszvégállomás, míg a KFKI előtti, meglévő végállomásnál folyamatban van a sofőrök pihenőhelyének kialakítása. Ez utóbbira azért van szükség, mert tartózkodóhely híján a KFKI-ig közlekedő buszok is a Normafához térnek vissza, ott töltik a sofőrök a pihenőidejüket” – mondta el lapunknak Rimóczi János, az önkormányzat városfejlesztési irodájának vezetője.Aszfaltrengeteg_helyett_pihenohely_lesz_a_Normafanal

Az irodavezető szerint az új, csillebérci konténerépületet március végén adhatják át a BKV-nak. Ezután rövid időn belül megszüntetik a normafai buszvégállomást, ezzel együtt pedig a síház melletti parkolót is bezárják. Áprilisban kezdődhetne meg a közműépítés a parkoló területén, ahol négy új pavilon jöhet létre. Ezek váltják majd fel a később elbontandó, toldozott-foldozott büféépületeket, amelyek helyszínét „visszaadják” a természetnek.

A parkoló felbontandó aszfaltja helyén az új járófelületek vízáteresztő burkolatot kapnak. A szintén felszámolandó buszforduló parkos közösségi térré alakul. Jelentős mértékben növekszik a zöld terület mértéke: nemcsak füvesítés történik, hanem szakemberek mintegy hatvan-hetven fát, valamint még több cserjét is elültetnek. A tervek szerint nagyjából öt-hat hónap alatt, a nyár végére újulhat meg a Normafa központja.

sz.