Emléktábla Torgyán József tiszteletére

Négy évvel ezelőtt, 84 évesen hunyt el Torgyán József, akinek tiszteletére a Dr. Torgyán József Emlékére Alapítvány most emléktáblát avatott a politikus egykori lakóházánál, a Tállya és a Méra utca találkozásánál. A táblán látható arckép Széri-Varga Géza szobrászművész munkája.

Az avatóünnepségen Torgyánné Cseh Mária, Torgyán József özvegye olvasta fel Nagy István agrárminiszter levelét. Az agrártárca vezetője szerint elődje, ha a kiélezett politikai helyzet úgy kívánta, dörgedelemmel állt ki a meggyőződése mellett, máskor viszont sziporkázó humorral teremtett konszenzust a közélet legvitásabb kérdéseiben. Az első Orbán-kormány földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnöke töretlenül segítette a magyar gazdákat egy olyan időszakban, amikor mindent alapjaiban kellett újjáépíteni a hazai mezőgazdaságban.Emlektabla_Torgyan_Jozsef_tiszteletere

A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester ugyancsak levélben köszöntötte az emlékezőket. Mint fogalmazott, a rendszerváltozás óta minden évtizednek megvannak azok a politikus személyiségei, akik kihagyhatatlanok az adott időszak történéseinek leírásakor, a 90-es években az egyik ilyen Torgyán József volt. A polgármester felidézte, hogy elsősorban oktatási ügyekben került vele közvetlen, napi kapcsolatba. Hosszú vitákat folytattak az akkor elindított felsőoktatási reform kapcsán az agráregyetemek helyéről, de a végén általában egyezségre tudtak jutni.

„Tisztelte, szerette az embereket” – így emlékezett Torgyán Józsefről fia, Torgyán Attila. Mint mondta, édesapja el tudta különíteni az eszmék harcát az emberektől: komoly küzdelmeket vívott, vérig sértett embereket, de egy nagy politikai csata után is testvérként ment oda mindenkihez.

d.