Interneten és telefonon is aktívak a csalók

A járványhelyzet miatt egy ideje bűnmegelőzési fórumokat, előadásokat sem lehet tartani, amelyeken a XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai személyesen mondhatnák el, hogyan próbálnak átverni minket a trükkös csalók és tolvajok. A szélhámosok viszont nem pihennek, sőt, az online térben egyre aktívabbak. Sztanyó István rendőr alezredessel, a XII. kerületi kapitányság vezetőjével a leggyakrabban előforduló eseteket és azok kivédésének lehetőségeit vettük sorra.

– Évről évre nő az online vásárlás népszerűsége, a mostani járványhelyzet miatt pedig – mivel sokan home office-ra tértek át – még többen választják az internetes beszerzési lehetőségeket. Növekedett emiatt a netes csalások száma?

– Természetesen a bűnözők is alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. A leggyakoribb, nem túl bonyolult csalási forma, amikor apróhirdetési oldalakon, vagy online piactéren olyan terméket hirdetnek, ami nincs az eladó birtokában. Annak érdekében, hogy ne költsünk pénzt egy nem létező portékára, körültekintőnek kell lenni: nézzünk utána, mennyire ismert, megbízható az eladó, vagy kérjünk képet a termék egy általunk megjelölt részletéről, mert a szokásos termékfotókat bárki le tudja tölteni az internetről! A vételárat soha ne utaljuk át előre, lehetőség szerint utánvételes fizetést válasszunk! Az mindenképpen gyanúra adhat okot, ha jóval a piaci ár alatt kínálnak eladásra valamit.

– Az apróhirdetési oldalak mellett a bankok is rendszeresen figyelmeztetnek a csalási kísérletekre. Mire kell ügyelnünk leginkább, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a bankszámlánkhoz?

– A netbankos átutalásokhoz ma már a legtöbb esetben SMS-sel vagy mobilalkalmazással történő jóváhagyásra is szükség van. Ezért a tolvajok nemcsak a bankkártyánk adatait próbálják megszerezni, hanem a telefonszámunk felett is igyekeznek átvenni az irányítást, például úgy, hogy hamis okiratokkal új SIM-kártyát igényelnek a mobilszolgáltatónknál. Ha a tudtunk nélkül új SIM-kártyát aktiválnak, nem tudunk telefonálni és SMS-t küldeni a saját mobilunkkal. Amennyiben ilyen hibajelenséggel találkoznánk, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a mobilszolgáltatónkkal és a bankunkkal!Interneten_es_telefonon_is_aktivak_a_csalok

– A számlaváltásos csalásokról is egyre gyakrabban hallani. Mit kell tudni ezekről?

– A számlaváltásos csalás főként cégeket érint. Az elkövetők azzal tévesztik meg a vállalkozásokat, hogy egy meglévő partnercég munkatársának adják ki magukat, és azt kérik, a következő utalást máshová indítsák a megváltozott számlaszám miatt. A csalók időnként a dolgozók nevében a munkabér más számlára történő átutalását igénylik. Érdemes tehát minden esetben megbizonyosodni arról, valóban a partnercég vagy a munkatárs kéri a számlaszám megváltoztatását.

– Az időseknek szervezett korábbi bűnmegelőzési előadásokon szinte mindig szó esett a trükkös lopásokról. Milyen módszereket alkalmaznak mostanában az elkövetők?

– Továbbra is előfordul, hogy a magukat unokának kiadó csalók az éjszaka közepén telefonon kérnek segítséget idősektől. Az álmukból felriasztott embereket készpénz átadására próbálják rávenni, arra hivatkozva, hogy közúti balesetet okoztak, és csak úgy kerülhetik el a bíróság elé állítást, ha egy nagyobb összeget átadnak a sértettnek vagy az intézkedő rendőrnek. Máskor azért kérnek pénzt, mert állításuk szerint bűnözőktől kaptak kölcsönt, amit nem tudnak visszafizetni, és most fogva tartják. Érthető, ha ebben a helyzetben az idősek kétségbeesnek, hiszen féltik szeretteiket, ám egyszerűen meggyőződhetnek arról, valós történettel vagy átveréssel állnak-e szemben: csak fel kell hívniuk az unokájukat, hogy kiderüljön, történt-e vele bármi. Fontos tudni, hogy közúti balesetnél a rendőrök soha nem kérhetnek pénzt, ilyen eljárás nem létezik! Amennyiben bárkinél „unokázós” csalók jelentkeznének, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, akkor is, ha nem történik meg a pénz átadása, hiszen a csalási kísérlet miatt is nyomozást indít a rendőrség.

– Az „álvégrehajtó” is telefonon jelentkezik, a Fővárosi Törvényszék közleménye szerint. A tizenkettedik kerületben is felbukkant a magát bírósági végrehajtónak kiadó szélhámos?

– Igen, itt is felhívott embereket a magát rendszerint Tóth Ferenc vagy Tóth Dénes törvényszéki végrehajtónak nevező csaló azzal, hogy azonnal rendezni kell egy – általában nem is létező – tartozást. A telefonáló azzal fenyeget, hogy ha valaki nem fizet, még aznap lefoglalják az értéktárgyakat a lakásában, sőt, az ingatlanát is elárverezik. Ily módon természetesen egyetlen bírósági végzést sem lehet végrehajtani. Arra vonatkozóan, hogy valóban indult-e velünk szemben végrehajtási eljárás, a bíróságok ügyfélszolgálatain kérhetünk tájékoztatást.

z.