Megújult a kerület egyetlen benzinkútja

Az Istenhegyi úti MOL töltőállomás eddig is az ország „legzöldebbje” volt, de egy évtized elteltével már ráfért egy kis megújulás, hogy továbbra is biztosan őrizze kiemelt helyét. A néhány hét alatt lezajló korszerűsítés során a cég nem kívánt változtatni a lényegen, a „zöld kút” jellegen, ám a mögöttes tartalom – sok esetben láthatatlanul – a kor színvonalának megfelelően korszerűsödött, szintet lépett, és felzárkózott a többi Fresh Cornerhez.Megujult_a_kerulet_egyetlen_benzinkutja1Az emblematikus napelemek termelése a most végrehajtott tisztítás után, még így télen is, érezhetően megemelkedett. Ráadásul a hatékonyabbra cserélt fogyasztók a jövőben még takarékosabbak lesznek. A megspórolt energiából bőven futja a sütőkre is, ahol Gianni eredeti olasz pizzáit készítik, anyakovászos tésztával, fokhagymás vagy csípős olajjal. Ezzel a lépéssel az egyszerű benzinkút már kikacsint a töltőállomás felé.
Immár nemcsak egy rövid technikai kényszerpihenőre érdemes megállni itt autóval, hiszen a kút önmagában is úticéllá válhat, akár gépjármű nélkül is. Egy természetes anyagokból kialakított, kellemes, családbarát környezetet biztosító hely – a feltöltődésre. A most még nem használható belső asztalok mellett akár tucatnyian leülhetnek majd, és jelentősen bővül a terasz is. A beépített „okos” technológiának köszönhetően esőben, szélben zárnak a szabadtéri tetőlamellák, hidegben beindul a fűtés, így a kifejezetten cudar téli napokat kivéve mindig ki lehet majd ülni egy forró kávéval vagy fagyival a szabadba.
Az átépítéssel az olajcég nem csupán az autósoknak akar kedveskedni. A hegyre feltekerő biciklistákat is nagy szeretettel várják a kútnál egy kis felfrissülésre, szükség esetén a kerekek felpumpálására. Az elektromos autók töltői mellett az ebike-ok töltésére alkalmas kiállás kialakítása is szerepel a tervekben.
Összességében a fejlesztésekkel erősödik a kerület egyetlen töltőállomásának eddig is meglévő találkozási pont szerepe. A megszokottan barátságos környezetről a szokásos arculati elemeken túl a falakat díszítő régi fényképek is gondoskodnak, amelyeken a Hegyvidék múltja, élete elevenedik meg fekete-fehérben. Érdemes megállni egy pillanatra a lóvasút, vagy az egykori síverseny Fortepan-fotói előtt. A „kiállítás” a mosdó előterében folytatódik, ahová érintésmentes ajtón keresztül lehet belépni. Ugyanígy a csapok, kézszárítók is biztonságosan használhatók még a mostani, fertőzésveszélyes időszakban is.Megujult_a_kerulet_egyetlen_benzinkutja2A felújítást az Istenhegyi út felőli zöld fal cseréje zárja majd, amivel azonban meg kell várni a jobb időt. Az elöregedett növénytakaró olyan nehézzé vált, hogy veszélyezteti az egész fal biztonságát, így a jelenlegi földréteget el kell távolítani, és jobb, tartósabb megoldást kialakítani. A jelenlegi kényszerű megerősítés szerkezeti elemeit takaró művirágok eltávolításával járó függőleges kertészeti munkálatok várhatóan márciusban zajlanak le, hogy utána a töltőállomás újra a XII. kerület egyik meghatározó vonatkoztatási pontja lehessen – legyen szó tankolásról, kerékpározásról, sétáról vagy kávézásról a teraszon.

BI.