Szén-monoxid- és füstérzékelők rászorulóknak

Szén-monoxid- és füstérzékelőket vehettek át az I., II. és XII. kerületben élő rászorulók, főként idős emberek a II. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szertárában. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottsága, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fővárosi Tűzmegelőzési Bizottsága által felajánlott huszonöt készüléket a kerületi önkormányzatok közreműködésével kapták meg az érintettek.

„Termokoksz kályhával fűtök, amikor ugyanis a társasház épült, még nem vezették be a gázt. Később a többi lakásban gázfűtést alakítottak ki, nálam viszont megmaradt a cserépkályha” – mesélte Surányi Béláné. Az idős hölgy egyike annak a tíz hegyvidékinek, aki a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának javaslatára rászorultság alapján ingyenesen jutott hozzá az otthona biztonságát növelő készülékhez.Szen-monoxid-_es_fusterzekelok_raszoruloknak

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet közleményében, hogy ahol nyílt égésterű, akár gázzal, fával, brikettel, szénnel vagy olajjal működő fűtőeszközt, vízmelegítőt használnak a lakók, ott nem megfelelő levegő-utánpótlás esetén mérgező szén-monoxid keletkezhet. Nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen berendezés működik, különösen a fokozott légzárású nyílászárókkal ellátott helyiségekben.

A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti a nyílászárókba szerelt résszellőző, valamint a fűtő- vagy melegítőberendezés, továbbá a kémények felülvizsgálata, karbantartása. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem képesek érzékelni, ezért mindenképpen tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni otthonra. A megfelelő, bevizsgált CO-érzékelők listája megtalálható a katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok oldalon.

Nemcsak a szén-monoxid-, hanem a füstérzékelők beszerelése is életmentő lehet, azokban a lakásokban ugyanis, ahol ilyet használnak, a tűzoltók tapasztalatai szerint nem következik be halálos lakástűz, sőt, a füstmérgezés, nagyobb tűz sem jellemző. Mivel a füstérzékelő a tűz keletkezésének legelején jelez, még van idő cselekedni. Minél hamarabb tudomást szerzünk a tűzről, annál több időnk van kimenekülni az épületből, és hívni a tűzoltókat, akik így több értéket tudnak megmenteni.

A legtöbb lakástüzet magukra hagyott gyertyák, hibás elektromos eszközök vagy túlterhelt elektromos hálózat okozzák. Gyakori az is, hogy a nem megfelelő fűtés, a főzés közbeni figyelmetlenség, esetleg a dohányzás idéz elő tűzesetet.

sz.