Díjat érdemelt a víztorony-felújítás

Aranyceruza-díjat kaptak a tervezők az Eötvös úti víztorony fémlemez tetőfedésének, díszműbádogos és csapadékvíz-elvezető elemeinek felújításáért. Szathmáry Csilla, Szecskő Heléna és Tóth Emese az idei Év Tetője pályázat keretében részesültek az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége elismerésében. A generáltervezést a KÖZTI végezte, Havrán Judit vezetésével.

A hegyvidéki vízellátásban már több mint egy évszázada fontos szerepet betöltő létesítmény belsejének, gépészeti rendszerének, vízterének korábban elvégzett rekonstrukciója után az elmúlt egy évben a külső részek is megújultak. Újjászületett az ipari műemlékként nyilvántartott torony tető- és betonszerkezete, új nyílászárókat építettek be, rendbe tették a teraszokat, valamint a teljes homlokzatot újrafestették a szakemberek. Korszerűsítették a villámvédelmet, emellett a díszvilágítás is megújult, ennek köszönhetően az esti órákban is szemet gyönyörködtető az eredeti szépségét visszanyerő épület.Dijat_erdemelt_a_viztorony_felujitas

A közel harminc méter magas, korai vasbeton szerkezetű víztorony 1912-ben készült el Zielinski Szilárd tervei alapján. A kétszáz köbméter víz tárolására alkalmas, két kamrából álló víztérből a torony alatti területeket – a Széchenyi-hegy és a Svábhegy felső részeit, valamint Csillebérc egy részét – látja el ivóvízzel a Fővárosi Vízművek. Az építmény egy nyomásfokozó gépháznak is helyet ad, amely a magasabban fekvő területrészek ellátását biztosítja, egészen a János-hegyi kilátóig.

k.