Megallni_tilos_tablak_a_Nemetvolgyi_uton

„Megállni tilos” táblák a Németvölgyi úton

„Megállni tilos” táblákat helyeztetett ki a Hegyvidéki Önkormányzat a Németvölgyi úton; újabb járatokon vezeti be a Budapesti Közlekedési Központ az első ajtós felszállási rendet; már a Normafára közlekedő buszokon is szállíthatunk kerékpárt; útszűkületre és parkolási korlátozásokra számíthatunk közműépítések miatt. Közlekedési hírek a tömegközlekedőknek és az autósoknak.

Nincs meg a szabályos parkolás feltételeként a KRESZ-ben előírt minimális útszélesség a Németvölgyi út szervizútjának alsó szakaszán, ennek ellenére sokan ott parkoltak le a gépkocsijukkal. Emiatt a kukásautók nem fértek el, ezért alkalmanként problémák adódtak a szemétszállításban. Ráadásul az út szélére szoruló nagyméretű és nehéz gépjárművek egyre jobban lenyomták az úttest peremét a villamossínek felőli rézsű tetején. Mostantól azonban vége ennek a fenntarthatatlan állapotnak, a közlekedés biztonsága érdekében ugyanis a Hegyvidéki Önkormányzat „Megállni tilos” táblákat helyeztetett ki a Jagelló út és a Vas Gereben utca közötti szakaszon.

*

A Hegyvidéki Önkormányzat útellenőrei folyamatosan járják a XII. kerület útjait, és kijelölik a javítandó kátyúkat. Várják a lakossági bejelentéseket is: az önkormányzathoz tartozó útszakaszok esetében a www.hegyvidek.hu internetes oldalon, míg a fővárosi kezelésű utaknál (a főutaknál és a tömegközlekedés által használt utaknál) a 06-1/301-7500-as telefonszámon lehet jelezni az úthibákat. A forgalomra különösen veszélyes kátyúkat 72 órán belül kijavítják a szakemberek.

*

Újabb vonalain vezeti be az első ajtós felszállási rendet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A 2009 óta létező rendszer ma már több mint kétszáz budapesti járaton működik. Utoljára 2016-ban volt nagyobb bővítés, ami elsősorban a trolibuszvonalakat érintette.
Az elmúlt hetekben, több fővárosi járattal együtt, már a 105-ös buszra is az első ajtón szállhatunk fel. Az érintett vonalak köre tovább bővül: a BKK a közleménye szerint minden olyan járatra kiterjeszti a rendszert, aminél ez nem okoz fennakadást, vagy nem növeli jelentősen a menetidőt. A kifejezetten forgalmas vonalszakaszok továbbra is kivételt jelentenek majd a hétköznapi csúcsidőszakokban.
Az újabb vonalak bevonása ütemezetten történhet, így egy-egy térségben egységesen, azonos időben kell majd hozzászokniuk az utasoknak az új rendhez. Mielőtt a BKK egy újabb járaton bevezeti az első ajtós felszállást, előzetes felmérést végez, amely figyelembe veszi az adott vonal sajátosságait, menetrendjét és a vonal menti jegyvásárlási lehetőségeket.
Az első ajtós felszállás hatékony eszköz az utasok jegy- és bérletvásárlási hajlandóságának javítására és a jogosulatlanul utazó, az utazási feltételeket megszegő emberek kiszűrésére, ennek köszönhetően a járművön utazók biztonságérzetét is fokozza. A BKK tapasztalatai szerint az érintett vonalakon csak az első napokban okoz párperces késést az intézkedés, és miután az utasok megszokják az új rendet, időben előkészítik a jegyüket, bérletüket.

*
Már hétköznap és hétvégén is fel lehet szállni kerékpárral a 21-es, a 21A és a 212-es vonalon közlekedő, külön piktogrammal jelölt buszokra. Egy járművön egyszerre egy bicikli szállítható, amit az utazás idejére biztonságosan rögzíteni kell az erre kijelölt helyen. A vezető zsúfoltság esetén megtilthatja a kerékpárszállítást, ebben az esetben meg kell várni a következő autóbuszt.
A kerékpárszállítás egyre népszerűbb a BKK járatain: a fogaskerekűn, a HÉV-en, több autóbuszon, a Tátra villamosokon – köztük a Hegyvidéken közlekedő 59-eseken –, valamint a D14-es hajójáraton is igénybe vehetik az utasok. Tavaly szeptembertől előreláthatólag most októberig – tesztjelleggel – hétvégenként minden utas díjmentesen szállíthat biciklit az arra kijelölt vonalakon.

*

Nyáron sem állnak le a közműépítések a XII. kerületben, júliusban és augusztusban két nagyobb tervezett fejlesztés kezdődik meg. Július második felében az ELMŰ Hálózati Kft. megbízásából a Felhő utca 4. és a Diana utca 15. között (a Cédrus utcán keresztül) elektromos kábelt fektet az Észak-Budai Zrt. Ezt követően, a biztonságos gázellátás érdekében, a Ramico Kft. a Zsámbéki utcában újítja fel a gázvezetéket. Az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. megrendelésében zajló munkálatok várhatóan szeptember közepéig tartanak.
Az érintett utcákban útszűkületre és parkolási korlátozásokra kell számítani. Erről a kivitelezők időben értesítik a környéken élőket.

M.–n.