Nyári finomságok kicsiknek és nagyoknak

Kinyíltak a napernyők az erkélyeken, megteltek a balatoni üdülők. Aki teheti, vízpartra menekül, vagy a városban teremti meg magának a kikapcsolódás, a feltöltődés lehetőségét. Hegyvidékünk ilyenkor csendesebb, alábbhagy a nyüzsgés, és az itthon maradók ennek minden előnyét kiélvezhetik. Végre több idő jut magunkra, az otthonunkra is, és persze ne feledkezzünk meg a barátokról sem! Kicsit a századelő „carpe diem” hangulatában pótoljuk most a múlt év elmaradt találkozásait is, hiszen ki tudja, meddig tehetjük meg… A hangulatos összejöveteleket pedig ízletes, nyárias fogásokkal tudjuk még szebbé varázsolni.

Mentaleves friss borsóval

Bár forrón tálaljuk, mégis hűt: ez a mentás leves a meleg nyári napok ideális fogása. Ráadásul ragyogó zöld színével kívánatossá is teszi magát!

 

Hozzávalók:

50 dkg főtt csirke

2 liter csirkehúsleves

50 dkg friss póréhagyma, szeletelve

1,5 dkg vaj

15 ml olívaolaj

30 g friss menta, darálva

30 ml friss citromlé

1 kg zöldborsó

0,5 kg bébispenót

só, frissen őrölt fekete bors

friss menta, metélőhagyma a díszítéshez

 

A főtt csirkét apróra vágjuk, összeturmixoljuk egy kevés csirkehúslevessel. Felszeleteljük a póréhagymát. Felmelegítjük a vajat és az olívaolajat egy nagy serpenyőben, közepesen magas hőfokon. Hozzáadjuk a felszeletelt póréhagymát és az apróra vágott mentát, és körülbelül 3 percig pirítjuk, amíg a keverék áttetszővé válik.

Beleöntjük a csirkehúslevest, a friss citromlevet és a zöldborsót. Letakarva felforraljuk. Csökkentsük a hőt közepesen alacsonyra! Hozzáadjuk az őrölt csirkét és a spenótot, majd 3-5 percig pároljuk, amíg a spenót élénkzöldre vált. Turmixgépben készítünk belőle homogén lét, ha szükséges, felhígítjuk egy kevés vízzel. Sóval és borssal fűszerezzük, mentalevéllel vagy apróra vágott újhagymával díszítjük.Nyari_finomsagok1

 

Kukoricacsuhéban sült pisztráng

Eredetileg ez egy mexikói recept. Az észak-amerikai országban, persze, fantasztikus halakból készítik el, de a pisztráng sem megvetendő, így én ezzel próbáltam ki, és mondanom sem kell, osztatlan sikert aratott. Nemcsak jól néz ki, de finom is.

 

Hozzávalók:

6 szelet pisztrángfilé

6 szelet cheddar sajt

2 marék kukorica

1 poblano vagy chilipaprika

3 ek tejföl

1 lime

só, bors, olívaolaj

 

A halfiléket kettévágjuk, meglocsoljuk lime-mal, sózzuk, borsozzuk, majd a kukoricacsuhékra helyezzük, és olívaolajat hintünk rájuk. Megkenjük a tetejüket tejföllel, rájuk fektetünk egy-egy szeletke sajtot és 2-3 darabot a vékony csíkokra vágott paprikából. Megszórjuk kukoricaszemekkel, ráhelyezünk még egy csuhédarabot, a hosszabbik felét ráhajtjuk a hallal töltött felére, majd átkötjük, és a tepsibe sorakoztatjuk a csomagokat. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percen át sütjük. Friss salátával, rizzsel tálaljuk.Nyari_finomsagok6

 

Sült burgonya gombócokkal

A gyors és ízletes egytálételekért általában a családanyák és az egyedülállók is lelkesednek, igaz, más-más okból. Ezt a mediterrán, gombócos étket azonban mindenkinek érdemes megkóstolnia!

 

Hozzávalók:

400 g burgonya

500 g darált sertés- és borjúhús

4 evőkanál ketchup

1 hagyma

1 gerezd fokhagyma

400 g kockára vágott paradicsom

200 ml passzírozott paradicsom

4 evőkanál zsemlemorzsa

1 tojás

szerecsendió

só, bors

bazsalikom

20 g vaj

8 szem koktélparadicsom

50 g reszelt sajt

 

Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk kockára. Gyúrjuk össze a darált húst 2 evőkanál ketchuppel, egy tojással és a zsemlemorzsával. Ízesítsük szerecsendióval, sóval, borssal, és formázzunk belőle 12-15 húsgombócot. Pirítsuk meg ezeket néhány perc alatt vajban. Vágjuk fel a hagymát és a fokhagymagerezdeket, majd öntsük egy nagy tepsibe a kockára vágott burgonyával.

Keverjük össze a felkockázott paradicsomot a passzírozottal és 2 evőkanál ketchuppel. Fűszerezzük bazsalikommal, és forgassuk össze a burgonyával. Terítsük az egészet egy tepsibe, helyezzük a húsgombócokat a tetejére, és süssük ki 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt. Félidőnél mindent jól keverjünk össze, és adjuk hozzá a felezett koktélparadicsomot. Szórjuk meg reszelt sajttal, díszítsük néhány bazsalikomlevéllel.Nyari_finomsagok2

 

Mediterrán zöldséghadsereg

Ez a színes, illatos fogás egytálételként és köretként is beválik. Úgy szép igazán, ha a hagyományostól eltérő színű paradicsomokat is csatasorba állítunk.

 

Hozzávalók:

2 kis padlizsán

2 cukkini

1 gerezd fokhagyma

2 csésze olívás tapenád

2 csésze szeletelt fekete olajbogyó

250 g fehér munster sajt (vagy valamilyen ízletes lágy sajt)

1 olívaolaj

3 hagyma

1 marék sült fenyőmag

néhány friss bazsalikomlevél

só, bors

4-5 paradicsom (sárga és piros)

 

Melegítsük fel a sütőt 180 Celsius-fokra. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk ketté, majd vékony szeletekre. Hevítsünk fel egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. Öntsük bele a hagymát, sózzuk, és pároljuk üvegesre. Hámozzunk meg egy gerezd fokhagymát, vágjuk ketté, és ezzel dörzsöljük meg a tepsit. Ezután aprítsuk fel, és keverjük össze a hagymával, majd húzzuk le a tűzről.

Vágjuk fel a padlizsánt, a cukkinit és a paradicsomot azonos vastagságú (kb. 5 mm) vékony szeletekre. Terítsük szét a hagymát a tepsi alján, oszlassuk el rajta a tapenádot, és hintsünk rá felszeletelt fekete olajbogyót. Ezután élére állítva sorakoztassuk az edénybe a zöldségszeleteket olyan sorrendben, hogy minél tarkább összképet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Helyezzünk sajtszeleteket a zöldségszeletek közé. Locsoljuk meg olívaolajjal, hintsünk rá porított fenyőmagot, és süssük körülbelül 45 percig.Nyari_finomsagok4

 

Virágos mező pite

A gyerekekkel főzni mindig nagy élmény, őket pedig a legkönnyebb olyan fogásokkal inspirálni, amikben fantáziát látnak, netán valami többet is, mint egy ételt, amit elfogyasztunk. Ez a pite olyan, mint egy hímzőráma, amit úgy díszítünk ki, ahogy nekünk tetszik.

 

Hozzávalók a pitéhez:

1 csomag leveles tészta (vagy omlós tészta)

3 tojás

25 cl friss tejszín

3 evőkanál tej

10 dkg sajt

20 dkg sonka vagy főtt hús

2 teáskanál mustár

só, bors, szerecsendió

…a díszítéshez:

néhány szál spárga

½ lilahagyma vagy újhagyma

½ kis brokkoli

petrezselyem

spenót- vagy rukkolalevelek

cukkini vagy répa

 

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Béleljünk ki egy tortaformát leveles tésztával, az alját szurkáljuk meg villával, és süssük körülbelül 10 percig. Egy tálban keverjük el kézi habverővel a tojásokat, a tejszínt, a tejet és a mustárt, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Adjuk hozzá az apró csíkokra vágott sonkát és a reszelt sajtot. Öntsük a készítményt a tésztára, díszítsük ki a zöldségekkel és a baconnel, tegyük a sütőbe, és főzzük körülbelül 30 percig. Forrón tálaljuk!Nyari_finomsagok3

 

Bögrés ribizlis

Tortaként is elkészíthetjük, de vendégváró süteménynek szintúgy kiváló ez a desszert, amely a forró nyári körülményekhez méltó módon alaposan behűtve tálalandó. Akkor lesz igazán szép, ha a szögletes (vagy kerek) tortaformába visszatéve töltjük meg a piskótalapokat, és a tetejét alaposan lenyomkodjuk, hogy szép, egyenletes, egyenes felületű sütit kapjunk.

 

Hozzávalók a tésztához:

3 csésze liszt

2 és ¼ csésze cukor

1 csésze tej

2 kiskanál sütőpor

½ csomag vaníliás pudingpor

1 csésze olaj

4 tojás

1 zacskó vaníliás cukor

…a krémhez:

0,5 liter tej

250 ml tejszín

25 + 50 dkg friss ribizli

0,25 kg fagyasztott eper

5 ek cukor

1 zacskó expressz zselatinfix

1 zacskó expressz tortazselé (színtelen, cukrozott)

1 zacskó vaníliás pudingpor

ribizlilekvár

 

Előbb a tésztát készítjük el. Ehhez egy-egy csészényit összekeverünk a lisztből, a cukorból és a tejből, majd hozzáadjuk a többi összetevőt is: a lisztet, cukrot, sütőport, a vaníliás pudingpor felét, a tojásokat, az olajat és a vaníliás cukrot. Kivajazott-lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, 175 Celsius-fokon körülbelül 20 perc alatt sütjük ki.

A krémhez fél liter tejben megfőzzük a pudingot, majd belekeverjük a 25 dkg áttört, magjaitól megszabadított ribizlivelőt. Ezután keverjük hozzá az expressz zselatinfixet. Egy percig keverjük géppel, majd hozzáadjuk az öt evőkanál cukrot. Keményre verjük a tejszínhabot, és beleforgatjuk a krémbe.

A piskótát 2-3 lapra vágjuk, ha kihűlt, minden réteget vékonyan megkenünk ribizlilekvárral, majd visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a krém felét, erre jön a piskótalap, lekvár, a krém másik fele, majd ismét piskóta. Hagyjunk egy kevés krémet a süti tetejére is. A friss ribizlit megmossuk, megtisztítjuk, ezzel díszítjük a süti tetejét. Készíthetünk még áttetsző tortazselét is, amit 3 dl forró vízzel elkeverünk, majd bevonjuk vele a gyümölcsöket. Jól lehűtjük, mielőtt szeleteljük, majd feltálaljuk.Nyari_finomsagok7

 

Ötperces citromos desszert

Ez a könnyű, nyári desszert gyorsan elkészül, és nagyon üdítő hatást kelt, hála a citrusosságának. Az egyetlen fontos szempont, hogy a tálalás előtti napon készítsük el, így a piskótának lesz ideje megszívnia magát, és persze jól lehűlhet. Öt perc, amíg elkészül, és általában ennyi idő alatt el is fogy a vendégek között…

 

Hozzávalók:

450 ml tejszín

150 g porcukor

450 g tejföl

1 citrom héja és leve

½ dl limoncello (opcionális)

24 db piskóta

citromos cukor a díszítéshez

 

Lazítsuk fel a mascarponét az átszitált porcukorral és a citrom levével. Reszeljük bele a héját is. Verjünk lágy habot a tejszínből, és forgassuk össze a mascarponéval. Fektessünk egy réteg krémet egy üvegtál aljára, helyezzük rá a piskótákat, locsoljuk meg limoncellóval, majd fedjük be gondosan a krém másik felével. Hagyjuk állni a hűtőben legalább egy éjszakán át, majd hintsük meg a tetejét citromos cukorral, és tálaljuk.

 

Hozzávalók a citromos porcukorhoz:

4 kezeletlen héjú citrom

200 ml víz

200 g + 3-4 ek cukor

1 tk kukoricakeményítő

 

A citromos cukor így készül: a kezeletlen héjú gyümölcsök héját alaposan megmossuk, megtöröljük, és krumplihámozóval levágjuk, úgy, hogy a fehér részük ne kerüljön bele. 2 dl vízből és 20 dkg cukorból szirupot főzünk. A héjdarabokat vékony csíkokra vágjuk, és a szirupba dobjuk, 2 percig főzzük, majd leszűrjük (a szirupot zárt befőttesüvegben eltároljuk, később süteményekhez, teákhoz, fagylaltokhoz használhatjuk). A héjról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet.

A sütőt 100 fokra kapcsoljuk, és sütőpapíron 1 órán át szárítjuk benne, majd fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját, és további másfél órán át szárítjuk. Ha kész, kihűtjük, és a porcukorral együtt kávédarálóban finomra őröljük. Végül hozzákeverjük a keményítőt is, ezzel elkerülhetjük, hogy később összetapadjon a cukor. Felhasználásig légmentesen záródó üvegedényben tároljuk.Nyari_finomsagok5

Sashegyi Zsófia