Azt kell megmutatnunk, milyenek vagyunk valójában

A Hegyvidéki Önkormányzat 2003-ban alapította meg a végzős MOME-s építészhallgatók részére adományozható Árkay-díjat, a kiemelkedő színvonalú diplomamunka elismeréseként. 2014 óta pedig az Árkay-pályázat keretében minden évben valamilyen kerületi aktuális fejlesztési tervhez vagy koncepcióhoz várja a hallgatók terveit, ötleteit. Az idén arra kérte az önkormányzat az egyetemistákat, mutassák meg, hogyan jelenítenék meg a Böszörményi úton, a Hegyvidék főutcáján a környék épített és kulturális értékeit utcabútorok, grafikai elemek és QR-kódos táblák segítségével.
A három legjobbnak ítélt pályamunka értékelését és a díjak kiosztását a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartották. Hapszné Tarcsafalvi Eszter, a Hegyvidék főépítésze mindenekelőtt örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nehézségekben bővelkedő évben is mennyi kiváló pályamunka készült. Csupa előremutató elképzelés, ami a gyakorlatban is hasznosítható ötleteket vet fel. A bírálat során a zsűri elsősorban az egyediséget, továbbá a művészeti értékek mellett a megvalósíthatóságot vette figyelembe.
A zsűri elnöki tisztét elvállaló Fonti Krisztina alpolgármester az elmúlt évek egyik legsikeresebb pályázatának nevezte az ideit: „Úgy láttuk, hogy valamennyi pályázó megértette és magáévá tette a témát, ráérzett arra, mi is a szerepe a Hegyvidéknek a fővárosban. Mert nekünk nem szabad másokat utánozni a Hegyvidék főutcájával sem, hanem azt kell megmutatnunk, milyenek vagyunk valójában. Ehhez komoly kutatómunkát végeztek a különböző hallgatói csoportok, amit különösen nagyra értékeltünk.”Azt_kell_megmutatnunk_milyenek_vagyunk_valojabanAz alpolgármester arról is szólt, hogy mindhárom terv tartalmaz olyan elgondolásokat, amikben az önkormányzat lát fantáziát, és megvizsgálja, be tudja-e építeni a programjaiba. Ilyen például a „szomszédünnep”, a belső kertek megnyitása vagy az épületkvíz. Külön kiemelte a Királyhágó tér bevonását érintő „nappali” ötletét, ami érdemes a további kidolgozásra. Izgalmas elképzelés a járdába épített mozaik QR-kód is, azonban nem biztos, hogy a gyakorlati megvalósítása működőképes.
A pályázaton első díjat kiérdemlő Kovács Zsófi, Fülöp Szabi, Kaparelisz Aszterinosz és Répás Janka csapata multifunkcionális utcabútorok telepítését tervezte, a többi között a Böszörményi út vonulatát követő hullámot formázó padot. Ők 250 ezer forintos díjazásban részesültek, míg a megosztva kiadott két második helyezett pályamunka alkotói – Bokor Kata, Füleky Dorottya, Halmos Anita, Molnár Zsófi Helka, valamint Balogh Enikő, Wallner Gábor, Csizmazia András, Füzesi Dorottya – 100-100 ezer forintos jutalmat kaptak az önkormányzattól.
Az Árkay-díjat az idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomaosztó ünnepségén adta át Hapszné Tarcsafalvi Eszter Horváth Krisztinának, aki „Gubó könyvtár és otthon” című diplomatervéért 150 000 forintos pénzjutalomban is részesült. A diplomázó a hosszú kórházi kezelés után felépülő gyerekek számára tervezett rehabilitációs, terápiás utógondozó központot Veszprémbe.
A zsűri értékelte az érett témaválasztást. A bizottsági tagok dicséretesnek tartották, hogy a hallgató olyan beépítést hozott létre, ami érzékenyen reagál a környező városszövet jellegzetességeire.

MM.