Erdőt takarított a „zöld kommandó”

Sajnos a XII. kerületi erdőkben egyre több helyen látni eldobált szemetet, illegálisan lerakott építési törmeléket. A Hegyvidéki Önkormányzat a Zöld Hegyvidék program részeként létre is hozott egy munkacsoportot, amelynek a hulladékok összegyűjtése és a beszennyezett területek kitakarítása a feladata. Legutóbb a Denevér köz végén lévő erdős területen dolgozott a csapat Pokorni Zoltán polgármester és az önkormányzat több munkatársa segítségével.
„Talán a pandémia miatti kényszerű bezártság, az általánossá váló otthoni munkavégzés is közrejátszott abban, hogy tavaly óta megszaporodott a szemét az erdeinkben – mondta el lapunknak Pokorni Zoltán. – Ezen változtatni kellett, és változtattunk is: a júniustól működő új munkacsoportunk, ami egyfajta »zöld kommandónak« tekinthető, alig egy hónap alatt harminc önkormányzati ingatlanról nyolcvan köbméter hulladékot szállított el. Az idén összesen mintegy százötven köbméter szemetet tüntettünk el a kerületi közterületekről, ebben az FKF Nonprofit Zrt. is nagy segítségünkre volt.”Erdot_takaritott_a_zold_kommandoAz erdőket főleg építési törmelék, levágott ágak, nyesedékek, az elhagyott hajléktalantanyák helyét műanyag flakonok, ruhaneműk csúfítják, kommunális hulladék viszont csak ritkán. A helyszínek egy részét lakossági bejelentések alapján találják meg az önkormányzat emberei, akik folyamatosan járják az erdős területeket, és szükség esetén azonnal intézkednek a gyors takarításról.
Nem ritka a tettenérés sem, ami akkor működik a legjobban, ha a cselekményről fénykép születik, azaz a polgárok lefotózzák a szemetelést. Ilyenkor fontos, hogy a hulladékot szállító jármű rendszáma rajta legyen a képen. Magánszemélyek esetén a bírság eléri a 150 ezer forintot, cégeknél már milliós a büntetési tétel.
A polgármester külön megemlítette a szelektív szigeteket, amik valóságos „szemétmágnesként” működnek. Némelyek úgy gondolják, hogy oda bármit ki lehet dobni, ezért alakulnak ki egyes helyeken visszatérően áldatlan állapotok. Pokorni Zoltán ugyanakkor arról is beszélt, hogy ezen a téren is kiváló a kapcsolat az FKF-fel, az önkormányzat jelzésére a közterület-fenntartó azonnal intézkedik, és rendezi a szemetes szelektív sziget környezetét.
Szintén a háztartásokban termelődő hulladék mennyiségének csökkentését hivatott szolgálni a komposztálóprogram, aminek a lényege, hogy az önkormányzat ingyenesen biztosít komposztálókereteket az igénylőknek. Évente 250-300, mostanáig összesen mintegy 3500 hasznos eszköz talált gazdára.
Nagy népszerűségnek örvend a szintén ingyenes ágaprítási akció is. Az így keletkező mulcs visszakerül a kertekbe, ahol védi és táplálja a növényeket. Egy esztendőben általában 500 ingatlan csatlakozik a programhoz, és 4-5 ezer köbméter zöldhulladékot darálnak le a szakemberek.
Mindez kiegészül a lakossági és céges környezetvédelmi kezdeményezésekkel, amik között kiemelt helyet foglal el a szemétszedés, takarítás. „Köszönet illeti azokat az öntevékeny polgárokat, akik saját elhatározásukból vállalják környezetük rendbetételét – zárta szavait a polgármester. – Szívesen segítünk nekik zsákokkal, kesztyűkkel, konténerrel. Így szabadult meg a szeméttől más területek mellett a Budakeszi út is.”

sm.