Frappáns frissítő a frappé

A görögök legnépszerűbb és világszerte ismert nyári itala a frappé, amit akár nevezhetnénk egyszerűen jegeskávénak is, hiszen tejjel és cukorral ízesített, habosra kevert, jéghideg hosszú kávéról van szó. A hozzáértők szerint azonban csak azt szabad frappénak nevezni, ami fel van rázva, mert ez a lényege, erről kapta a nevét is. A frappét rázzák, a jegeskávét keverik – ez köztük a mindent eldöntő különbség.
Görögországban hosszú nyakú, három-négy decis poharakban árulják lépten-nyomon, még a legkisebb görög vegyesboltban is kapható – fillérekért – frappékészítő „séker”, azaz olyan műanyag pohár, amiben a hideg kávé, tej vagy gombócnyi vaníliafagylalt, cukor, esetleg egy csipet fahéj jégdarabokkal habosra összerázható és szívószállal azonnal fogyasztható.Frappans_udito_a_frappeA frappé története jelentős híre ellenére nem hosszú. 1957-ben a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron a Nestlé egy új terméket dobott piacra: egy gyerekeknek való instant kakaóitalt, amit tejjel kellett összekeverni és egy shakerben összerázni. A cég egyik alkalmazottja a szokásos napi instant kávéját szerette volna elkészíteni, de a vásár területén nem volt módja vizet forralni, ezért gondolt egyet, és a kávéport hideg vízzel a kakaóitalhoz szolgáló shakerbe öntötte, majd felrázta, hogy feloldódjon. Ezzel megszületett az első és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvendő frappé.
Mára háromféle édesítéssel is kínálják a görögök: édes, közepesen édes és cukor nélkül készült módon. Közben további változatai is születtek, likőrrel vagy kakaóval is ízesítik, sőt, egyes helyeken vaníliafagylaltot tesznek a hideg kávéba, ami ettől kezdve már nem frappé, hanem közönséges jegeskávé, mert nincs felrázva.
A kávéimádó olaszok a felrázás technikáját alkalmazva kifejlesztették a saját hidegkávé-változataikat, az espresso freddót és a cappuccino freddót. A különbség az, hogy instant kávé helyett hosszú eszpresszó kávét ráznak fel kis, tört jégdarabkákkal. A capuccino freddót pedig tejhabbal szolgálják fel, a tetejére kakaót vagy fahéjat szórnak, hogy jobban hasonlítson a capuccinóra.
De nem lenne ember az ember, ha alábbhagyna a kísérletező kedve: a habosra rázott jegeskávé után kitalálta a fűszeres, illatos teából készíthető frappét is. Ehhez 4 deci vizet felforralunk, a teafőzőt lehúzzuk a tűzről, majd 3 teafiltert vagy 3 kiskanál teatojásba töltött fűszeres (fahéjas, szegfűszeges, kardamomos stb.) teafüvet lógatunk bele. Legalább 10 percig állni hagyjuk, majd kivesszük. Ezután a teát hagyjuk teljesen kihűlni. Végül 25 deka vaníliafagylaltot a turmixgép keverőpoharába töltünk, a teával felöntjük, fél percig keverjük, hogy jó habos legyen, és az így elkészült teafrappét, azonnal hosszú poharakba öntve, már kínálhatjuk is. Kánikulában kitűnő hűsítő!

Pákozdi Judit