Húsz tonna veszélyes hulladék

Sikerrel zárult a Hegyvidéki Önkormányzat által szervezett veszélyeshulladék-gyűjtés. Persze kérdés, hogy a sok hulladékot lehet-e sikerként ünnepelni, de az mindenképpen örömteli, hogy a lakók ezen a – legjobbnak nevezhető – módon szabadultak meg tőle.
Az utolsó alkalommal 2019-ben megszervezett hasonló akció alkalmával mintegy 14 tonna szemét gyűlt össze. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt a gyűjtés, az idén pedig már nem a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., hanem a Hegyvidéki Zöld Iroda szervezte meg. A Tamási Áron utcai parkolóban egyetlen szombaton összesen több mint 20 tonna különböző kategóriába tartozó veszélyes hulladék gyűlt össze.Husz_tonna_veszelyes_hulladekAz már a helyszínen is érzékelhető volt, hogy folytatódik az elektronikai hulladékok arányának növekedése. Ezúttal a teljes felhozatal nagyjából fele az árammal, akkumulátorral vagy elemmel működő gépekből, készülékekből került ki. Hoztak az emberek jármű-akkumulátorokat, festékes és egyéb vegyszeres flakonokat is. Az intézményekben, iskolákban leadható elemekből, a legtöbb gyógyszertárban gyűjtött, lejárt gyógyszerekből és a MOL-töltőállomáson átvett használt sütőolajból kevesebb érkezett, hiszen ezeknek a hulladékoknak a leadása az év bármely napján megoldott.
A Hegyvidéki Zöld Iroda szerződött partnerein keresztül gondoskodik arról, hogy az egyes hulladékféleségek, szétválogatva, az ártalmatlanítás megfelelő helyére kerüljenek, és amennyiben lehetséges, az újrahasznosításuk is megvalósuljon. Ez a gondoskodás adhatja a gyűjtésben részt vevők számára a megnyugvást, hogy hulladékaik nem terhelik a környezetet, és a jelenleg elérhető legfelelősebb módon kezelik azokat a szakemberek. Az iroda folytatja a kampányt, így ami most otthon maradt, azt legközelebb lehet majd leadni.

B. I.