Jelszo_valtozatossag

Jelszó: változatosság

Mindenütt jó vakációzni, de hol a legjobb? Hát, a Mátyás-táborban! – vágták rá azok a gyerekek, akik az idén már visszatérő vendégek a hegyvidéki napközis táborban. Ugyanezt mondták az „újoncok” is, miként abban sem volt vita köztük, hogy ilyen időben az a legjobb, ha a medencében pancsolhatnak.

„Készítettem karkötőket, vasalós gyöngyökből figurákat, festettem, rajzoltam, és sokat lehettem együtt a barátnőimmel. Közösen néztük meg a kutyás bemutatót, amin két keverék kutyus mindenféle trükköket mutatott be. Igazán jó móka volt!” – mesélte lelkesen Bori az idei Mátyás-táborban gyűjtött legelső élményeit. Némi gondolkodás után azt is hozzátette, hogy egy kiskutyát szívesen hazavinne.

Noéminek a számháborúzás a kedvence, no meg a hintázás, ami órákig képes lekötni. „Minden délután karkötőket és még sok ajándékot készítettem. De ennél is jobban szerettem a medencében lenni, mert ott jókat lehet játszani” – mondta az ötödikes diák.

„Kedvesek a tanárok, megengedik, hogy a barátok egy helyen legyenek” – kezdte élménybeszámolóját Alíz, aki a többiekhez hasonlóan a strandolást és a számháborúzást nevezte meg a legizgalmasabb időtöltéseknek.

„A keringőbogár nagyon vicces, úgy forog körbe a vízben, mint a motolla” – jegyezte meg Anna, felidézve a tábort meglátogató Dunavirág vízibuszban látottakat. Az interaktív laboratóriumban jó néhány apró és érdekes élőlénnyel ismerkedett meg, mint említette, nem is gondolta volna, milyen mozgalmas az élet a víz alatt.

Párkányi Zsuzsanna táborvezető arról beszélt, hogy a vírushelyzetre való tekintettel igyekeztek minél több programot a szabadban megtartani. Ha netán mégis az épületbe kényszerülnek, ott is levegősebben lehetnek a gyerekek, ugyanis a tetőtér egy közel 60 négyzetméteres részét is birtokba vehetik. „Jobb kint, mint bent, ez a mottónk, míg a változatosság az egyik jelszavunk – folytatta. – Ennek megfelelően minden héten más kínálattal várjuk a táborozókat. Ami állandó, azok a kézműves foglalkozások, a számháború és a sport. Büszkék vagyunk a sportfelszereléseinkre, nyugodtan mondhatom, hogy nálunk semmiből nincs hiány.”

Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola pedagógusa külön szólt a strandröplabdapályákról, valamint a homokozók fölé szerelt napvitorlákról és a kültéri matracokról, amik lehetővé teszik, hogy a kicsik akár egész nap a szabadban játszhassanak. A röplabdázáson kívül lehet focizni, kosarazni, pingpongozni, tollasozni, a jelentkezők függvényében mindegyik sportágban bajnokság keretében. Sőt, van tábori olimpia is, amelyben nemcsak az erő és az ügyesség kap szerepet, hanem a kvízjátékban az agyat is meg lehet tornáztatni.

Nem hiányozhat a zene sem, a szakképesítéssel rendelkező pedagógusok népi táncot tanítanak a vállalkozó kedvűeknek, méghozzá igencsak nagy sikerrel. Persze olimpia ide, néptánc oda, azért mégiscsak a pancsolás a legnépszerűbb, amire mindenkinek alkalma nyílik a nagyméretű, ám a gyerekek magasságára szabott medencében.

A táborvezetők minden héten szerveznek valamilyen kirándulást. Az első turnusban a gyermekvasút volt a célpont, később pedig mennek majd a Normafára, a Cerka-firka mesejátszótérre, a Hősök terére, a Margaréta játszótérre, a Tűzoltó parkba és a Benczúr-kertbe is. Két egész napos túra színesíti a programot: az egyik a székesfehérvári Koronás Parkba, míg a másik a felcsúti Pancho Arénába vezet. A stadionbejáráson lehetőség lesz leülni az idén ezüstérmes NB I-es focicsapat kispadjára, sőt, egy kis labdázás sem elképzelhetetlen.

Párkányi Zsuzsa két helyben megtartott eseményre is felhívta a figyelmet. Az egyik a Svábhegyi Csillagvizsgáló interaktív bemutatója és foglalkozása – a látványos program során az egész naprendszer a táborba költözik. A másik a születése óta vak Karvai Sándor érzékenyítő előadása, amin arról beszél, hogy a fogyatékossággal élők is teljes jogú tagjai a társadalomnak. Amellett, hogy boldogan élnek, értéket is képesek teremteni.

Ezt egyébként a táborlakók is naponta megtapasztalhatják, mivel együtt vakációznak a Fekete István iskola sajátos nevelési igényű diákjaival. Az összes fiatalra hat pedagógus és szociális munkások figyelnek, őket közösségi szolgálatot végző középiskolások segítik.

A napközis tábor augusztus 19-ig, hétköznaponként 8.00-tól 16.00 óráig tart nyitva 6–14 évesek számára. Az idén is érvényben maradt a vírushelyzet miatt tavaly bevezetett turnusonkénti 95 fős létszámkorlátozás. Jelentkezéskor előnyt élveznek a Közép-Budai Tankerületi Központ fenntartásához tartozó XII. kerületi intézménybe járó, valamint a XII. kerületi állandó lakóhellyel rendelkező tanulók. Külsős jelentkezők csak a fennmaradó helyeket vehetik igénybe.

Fontos tudni, hogy a tábor a Mátyás király út sorompóval lezárt részén fekszik, ezért a résztvevőket busz szállítja a Svábhegyi Jókai Mór Általános Iskola és Német Nemzetiségi Általános Iskolától, majd oda is viszi vissza őket. Az első jármű 8.00 órakor, az utolsó 8.40-kor indul, a táborból 15.20 és 16.00 között járnak a buszok.

A táborozók napi háromszori étkezést kapnak. Erre csak az online regisztrációs űrlap kitöltése után, az OTP SimplePay rendszerén keresztül, online bankkártyás fizetéssel vagy átutalással lehet befizetni. Határidő: a turnust megelőző hét keddjén 24.00 óráig. Kizárólag online jelentkezés lehetséges, a tábori díjat csak átutalással vagy online fizetéssel lehet rendezni.

A XII. kerületben működő, Közép-Budai Tankerületi Központ fenntartásához tartozó intézménybe járó vagy hegyvidéki lakóhellyel rendelkező tanulók esetében az étkezés díja napi 935 forint, a táborhasználati díj napi 850 forint. Külsősök 1500 és 1950 forintot fizetnek. Az étkezési térítési díjból 50 százalékos kedvezményre jogosult a nagycsaládos és a táplálékallergiás táborozó, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre (RGYK) jogosultságot is figyelembe veszik.

sm.

 

További tudnivalók: hegyvideksport.hu/hegyvideki-matyas-tabor