Mozogj tovább nyáron is, Hegyvidék!

Az önkormányzat „Zöld Környezet és Egészség” programjának nemzetközi partnervárosait lehet – virtuálisan – bejárni a lelkes életmódváltók által a szabadban megtett kilométerekkel a Mozogj szabadon, Hegyvidék! elnevezésű kezdeményezés keretében. Messina, a szicíliai kikötőváros után, a délszaki nyaralóhelyeknél maradva, a népszerű spanyol Costa Blanca települése, Santa Pola került a célkeresztbe. Lapzártakor az út fele még hátravolt, de mire lapunk megjelenik, talán már észak felé is fordul az életmódváltók irigyelt csapata.
A kampányhoz csatlakozott a Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda, így már tengeri mérföldeket is lehet gyűjteni. A vasárnaponként a kerületiek által ingyen látogatható Városmajor utcai uszoda a nyereményekhez is hozzájárult. Hetente úszóbérleteket kaphatnak az aktív teljesítők, a fődíj pedig egy meghívó a nyári gyerektáborok valamelyikébe.
Talán a medence édesvize vagy a célváros frissítő, sós hullámai vonzották az új csatlakozókat, mindenesetre az akciónak már több mint 450 résztvevője van. Ők, ha mást nem, a rendszeres mozgásból fakadó felszabadító örömet már biztosan megnyerték.Mozogj_tovabb_nyaron_is1Az augusztus elején záruló kampány után sem maradunk motiváció nélkül. A szabadtéri sportolást és a mozgáson keresztül kialakuló kisebb-nagyobb közösségek fejlesztését ősztől egy kerületi pontgyűjtő rendszer segíti majd. Mindazok, akik már regisztráltak, automatikusan bekerülnek az új rendszerbe, és az ottani szabályok szerint íródnak jóvá a mozgással töltött perceik, megtett kilométereik, elégetett kalóriáik. A nyári meleg után már senki sem kereshet kifogást: irány a zöld környezet és a mozgás bármely formája! A weboldalon (www.facebook.com/groups/mozogjszabadonhegyvidek/) kerékpározási tippeket és edzéssel egybekötött piknikbeszámolót is olvashatunk. Valóban bármilyen formában végzett testmozgás számít!
A tanácsaikkal és a nyeremények felajánlásával szerepet vállaló szakértők közül Bérczi Krisztina képviseli a tudatos táplálkozás témakörét. Lapunknak elmondta, hogy nagyon szívesen csatlakozott a XII. kerületi kezdeményezéshez, mert étel-házhozszállítással foglalkozó vállalkozásának célja az életmódváltás segítése, aminek elengedhetetlen támasza a testmozgás. A Smart-food-filozófia alapja egy pontosan adagolt, de hagyományos alapanyagokból készülő menü, amelyben nem kell idegen alapanyagokhoz, ízekhez alkalmazkodni. A hatás hosszabb távon érvényesül, és nem feltétlenül súlycsökkenésben mutatkozik meg.
„Eleinte sokan ódzkodnak a menünktől, pedig még magyaros pörköltet is ajánlunk, galuskával – mesélte nevetve a szakértő. – A titok a dietetikus kollégánk által gondosan összeállított adagokban rejlik. A húsok, szénhidrátok aránya a legfrissebb kutatásokkal igazolt jó gyakorlatot követi. Az ételek nem élsportolóknak vagy diétázóknak, hanem átlagembereknek készülnek, és egyetlen összetevőt nem tartalmaznak: finomított cukrot.”Mozogj_tovabb_nyaron_is2Ezt alátámasztja a kampány egyik kisorsolt résztvevőjének lelkes beszámolója is, aki úgy értékelte, hogy a megnyert menü várakozáson felül ízletes volt. Ráadásul már egy hét alatt is érezte az étrend jótékony hatását.
Nagy segítség lehet az életmódváltásban, ha a vállalkozó kedvűek közben jól is érzik magukat a bőrükben – ebben segít nekik Bajkó-Varga Melinda szín- és stílustanácsadó, aki szerint fontos, hogy kívül-belül rendben legyünk. Ha a változtatás életünk több területét is érinti, akkor ezek támogatják egymást, és erősítik az önbizalmunkat. Ehhez járul hozzá az egészséges életmódhoz igazodó öltözködési tanácsadás, a természetes szépség kiemelése a legelőnyösebb fazonokkal és az arcunkkal harmonizáló színek megtalálásával.
Belovai Kristófot, a Funkcionális Mozgástér trénerét először a funkcionális mozgás jelentéséről kérdeztük. „Sokan úgy gondolják, a funkcionális jelző mögé mindenféle mozgásforma becsatornázható – kezdte válaszát a mozgásszakértő. – Mi azonban azt a mozgásmintát értjük ide, ami egy gyerekben kialakul az iskolakezdés előtt. Ezek a – súlyzók és speciális gyakorlatok nélkül – játékosan végzett mozgások fejlesztik a testet, mindaddig, amíg az életmódszerű ülés le nem rombol mindent.”
Az ülés során az izomzat deformálódik, az ingerületvezetés degradálódik, és romlik a test mobilitási képessége. Ebből az állapotból, bár fittnek érezzük magunkat, nem szabad egyik napról a másikra felpattanni a kanapéról.
„Fokozatosan és óvatosan kell elkezdeni sportolni, és visszaszerezni a természetes mozgási képességet – mondta Belovai Kristóf. – Ez az életmódváltás az, amiben mi a hegyvidéki kampány segítségére tudunk lenni. A mozogni vágyó kerületieknek kis bemelegítő, mobilizáló gyakorlatsorokat ajánlunk, amivel sérülésmentesen tudnak sportolni. Ezek tetszés szerint, szabadon végezhetők. Kitartó gyakorlás mellett az eredmény akár látványos izomtömeg-fejlődés is lehet, de az alapvető cél a fokozatosság által a sérülések elkerülése és a résztvevők hozzásegítése a rendszeres mozgásban rejlő öröm megéléséhez.”

(Barta)